Més de 22.000 peces històriques per admirar i comprar a lleida

Lleidantic, Lleida Retro, la Trobada del Disc i Mini Expotren ofereixen obres d’art i objectes que van d’1 euro als 7.000 euros

Des dels 7.000 € d’una obra de Xavier Gosé o els 6.500 € d’un bitllet d’un dòlar americà signat per Andy Warhol, a 1 € d’una revista antiga o un cotxet de llauna, la manifestació firal conformada per Lleidantic, Lleida Retro, Trobada del Disc i Mini Expotren ofereix enguany més de 22.000 peces de tota mena. El quàdruple saló ha obert les portes amb 36 expositors procedents de Catalunya, Madrid i l’Aragó i repartits en una superfície bruta d’exposició de 4.000 m2. La 28a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 15a edició de Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics), l’11a Trobada del Disc i la 1a edició de Mini Expotren (Saló del Col·leccionisme i Modelisme Ferroviari) tenen lloc aquest cap de setmana al Pavelló 4 de Fira de Lleida.

Altres objectes remarcables són una taula anglesa victoriana de maneta de 1830, que es pot allargar d’1,5 a 4 metres, feta de roure; un galleter victorià de porcellana amb bany de plata anglesa de 1880; un una imatge religiosa de fusta “cap i pota” de Sant Francesc Xavier del segle XIX procedent de la capella d’una casa de Vic, un mirall isabelí de fusta i nacre, una taula de joc isabelina de marqueteria de boix i caoba, un quadre del pintor manresà Antoni March (recentment finat) i un barguenyo (moble per escriure i arxivar papers) castellà de marqueteria del segle XIX fet amb fusta de noguer i llimoner.
Entre els objectes més curiosos tenim un bàndol militar datat el 1690, diaris carlins de 1904 impresos a Barcelona, un morter de farmàcia de ferro català de principis del segle XVII, un gran tren de llauna alemany de 4 unitats de principis del segle XX, un rostidor de pollastres de ferro francès o una parella de negres venecians de fusta i pa d’or fets a Itàlia l’any 1850.
Inauguració de la fira
Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, en companyia dels tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà, ha inaugurat aquest migdia el saló destacant l’ampliació del certamen amb la incorporació de Mini Expotren i la bona assistència de públic, “amb la formació de cues fins i tot abans de l’apertura de portes”. Tall de veu J. Saltó
Una de les curiositats de la inauguració ha estat la presència de 5 motos de la col·lecció privada de Marc Cerón, vicepresident de la Cambra de Comerç de Lleida, qui ha presentat el model al president de la Cambra i a la resta d’autoritats en el decurs de la inauguració. La col·lecció de Cerón està formada per 18 vehicles, tots amb matrícula de Lleida. A l’exposició de la fira hi destaquen un sidecar de l’any 1934 i una Scooter Rieju Isard, tots en perfecte estat de conservació.
“Estem veient un Lleidantic espectacular, amb un gran increment dels metres d’exposició i la incorporació de Mini Expotren” ha afirmat Paco Cerdà, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, qui ha augurat que la gran assistència de visitants ja el primer dia “és la garantia que la fira serà un èxit”. Tall de veu P. Cerdà
Finalment, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha destacat que aquesta polifacètica proposta expositiva conforma una manifestació firal “vinculada a l’antiguitat, els records i la tradició molt interessant, ja que crea unes sinergies molt potents entre els públics dels quatre salons”. Tall de veu O. Oró
Andy Warhol, Salvador Dalí, Xavier Gosé i Antoni Garcia Lamolla al Lleidantic
El col·leccionista i antiquari Adrià Codina Ferrer presenta al saló obres inèdites d’artistes lleidatans com el modernista Xavier Gosé, representat amb 3 obres. Dos dels originals es troben publicats a la revista francesa La Gazette du Bon Ton l’any 1912 on apareix una dama lluint pells de llúdriga de la botiga de Gabriel Dorziat, actriu francesa que va popularitzar la moda de Coco Chanel. Destaca també un dibuix a tinta signat, realitzat sobre una fotografia de Salvador Dalí durant la recepció a l’Académie des Beaux-Arts de França el 9 de setembre de 1979. Aquell dia, nomenen Dalí membre associat estranger de l’acadèmia francesa. La fotografia prové del llegat del president de l’Académie des Beaux-Arts de França, Paul-Louis Weiller.
És remarcable l’obra One Dollar d’Andy Warhol, un bitllet d’un dòlar americà signat pel pare del Pop Art. L’obra va acompanyada del segell original de Warhol i d’un certificat d’autenticitat. Els visitants a la fira poden observar també quatre obres de l’artista surrealista Antoni Garcia Lamolla fetes durant l’època de l’exili a França. Tres d’elles mostren vistes dels carrers de Montmartre. Finalment, tenim un dibuix publicat l’any 1899 del pintor modernista de Lleida Baldomer Gili Roig que mostra una vista de la Sala Parés amb una exposició d’obres del pintor Marià Vayreda.
Vehicles del Ral·li de Regularitat Lleida Terres de Ponent
Lleida Retro oferirà una espectacular exposició de 80 vehicles organitzada pel Club de Vehicles Històrics de Lleida. Destaca la presència d’una vintena de cotxes que han participat en el 1r Ral·li de Regularitat Lleida Terres de Ponent de la Copa Catalana, com un Matra Djet, un Triumph Roadster, un Porsche 911 T, un Austin 5 Sport o un Porsche 114; una col·lecció de models Ford, des dels anys 20 als 80 (inclòs el mític Ford T); d’una altra col·lecció de Mercedes, des dels anys 30 als 80, i d’una exposició de 10 unitats de Seat 127 amb motiu del 50è aniversari d'aquest model, a més de diversos vehicles antics (com un Renault, 5 vehicles americans (Dodge i Cadillac), camions i tractors.
Mini Expotren compta amb 3 maquetes ferroviàries —dues de les quals d’entitats lleidatanes, la Secció de Modelisme Ferroviari de l’Ateneu Popular de Ponent i el Grup de Modelisme Ferroviari T-Trak Nordeste— i una vintena d’estands comercials.
La Trobada del Disc compta amb expositors de Catalunya i França que posen a l’abast del visitant milers de discos de vinil i cd’s de diferents preus i estils, a més de la possibilitat de vendre o d’intercanviar material musical de tota mena. En aquest àmbit es consolida la tornada del vinil, sigui original o de reedició, i especialment del single, molt utilitzat actualment en les festes amb Dj.
De la seva banda, la mostra d’Arts de Ponent consta de 12 obres dels artistes Marc Calvo, Lourdes Montalà, Marga Escolà, Francesc Baena, Victòria Cerecero, Carroll, Elena, Trini Solé i Rafael Börlansa. S’hi poden veure obres naturalistes, impressionistes, realistes o figuratives, fetes a l’oli, al pastel, aquarel·la o acrílic.
Igualment, el certamen inclou una exposició de 88 Morenetes del col·leccionista Josep M. Sabartés. Es tracta d’un conjunt de figures de la Mare de Déu de Montserrat, que inclou 88 models de ferro forjat, plàstic, fusta i pedra, d’entre 5 i 60 centímetres d’altura.
Destaca també l’espai de restauració i exposició de motos clàssiques presentat per Restaura la Moto, l’únic taller de Catalunya de reparació de motos que compta amb el Distintiu de producte D’Artesania (D’A).
Demà diumenge, de 10.00 a 14.00 h, tindrà lloc també la trobada del Club Vespa de Lleida davant del Pavelló 4 de Fira de Lleida.
Els sectors presents a Lleidantic, Lleida Retro, Trobada del Disc i Mini Expotren seran els de la ceràmica, cristall i escultura; estris antics; joieria; llibres i arts gràfiques; pisa i porcellana anglesa; mainatge de cuina; mobles; numismàtica; orfebreria i argenteria; pintura; roba; marfil; discos; vehicles clàssics i antics; clubs i associacions, restauració de motos i modelisme i maquetisme ferroviaris.
L’horari de l’esdeveniment firal, organitzat per Fira de Lleida, va de 10.30 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h.