‘LatAm boom!’, lema d’Animac’23
La temàtica d’aquesta edició anirà al voltant de la creativitat de l’animació llatinoamericana El cartell, obra de Rocío Álvarez Per participar en aquesta edició s’han rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta d’una seixantena de països de procedència
La temàtica d’aquesta edició anirà al voltant de la creativitat de l’animació llatinoamericana El cartell, obra de Rocío Álvarez Per participar en aquesta edició s’han rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta d’una seixantena de països de procedència
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març de 2023, celebrarà enguany la creativitat de l'animació llatinoamericana sota el lema “LatAm boom!”. Per copsar la temàtica d'aquesta 27a edició, Animac ha confiat la creació del cartell i la realització de la careta animada a la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, qui guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge “Simbiosis carnal” (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.
Pel que fa a la tria de la temàtica d’Animac d’enguany, “LatAm boom!”, Carolina López, directora de la mostra, destaca que “volem cridar l'atenció de l'arribada a l'escena internacional de l'animació llatinoamericana i hem optat per aquest títol (‘LatAm boom!’), inspirat en el nom donat al moviment literari del segle passat ‘Boom Llatinoamericà’, amb protagonistes com García Márquez, Cortázar i Vargas Llosa, entre altres”.
“Riquesa cultural, cerca d'històries i estètiques pròpies, diversitat, realisme màgic i compromís politicosocial, són alguns dels senyals d'identitat d'un territori on estan florint noves animacions i dialogant amb la resta de disciplines artístiques i amb l'escena internacional”, posa de manifest López.
“A més de Mèxic, l'Argentina, el Brasil i Cuba, països amb una història en el mitjà i, per descomptat, amb la seva pròpia idiosincràsia, també entren trepitjant fort Colòmbia i Xile i, fins i tot, apareixen en escena joves talents, a vegades des de la diàspora, de països sense gairebé tradició en el mitjà com Costa Rica o l'Equador. Parlem d'un territori extens i divers i així ha de ser el programa d'enguany”, avança López.
L’animació llatinoamericana serà el fil conductor d’una programació que s’està gestant per portar a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, exposicions, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.
Rocío Álvarez, autora del cartell
Per primer any, Rocío Álvarez ha estat l’encarregada de crear el cartell d’Animac i serà també la realitzadora de la careta animada de presentació del certamen. Reconeguda internacionalment pel seu treball com a il·lustradora i animadora, la creadora valenciana establerta a Bèlgica explica que rebre l’encàrrec d’Animac “ha estat una experiència molt bonica per l'afecte que tinc al festival i, al mateix temps, he sentit una mica de pressió, ja que els cartells de Carles Porta i de Gina Thorstensen havien posat el llistó altíssim. El tema m'agrada molt, ‘LatAm Boom!’, perquè crec que sí que realment hi ha un auge, però també ha estat complex, per això ampli que és representar un continent. Amb la meva passió pel món vegetal i animal, li he donat una mica de protagonisme, però he intentat incloure símbols o arquitectures de força països llatinoamericans. Les figures humanes s'eleven cap amunt, en una metàfora de creixement. Volia que la imatge tingués uns colors tropicals potents i els he barrejat amb siluetes en negre per donar contrast i també un toc misteriós. M'agrada la idea que el cartell pugui aportar color a l'espai públic, un toc d’alegria visual. Estic desitjant veure com quedaran les impressions en gran format a la ciutat durant el festival. També m'agrada el fet que es vegi una composició clara general, però que l'espectador pugui viatjar dins del cartell i trobar-hi cada cop nous detalls que no havia vist al principi”.
Pel que fa a la realització de la careta animada d’Animac, Álvarez explica que l’ha plantejada “com un tràveling lateral aprofitant el paisatge de fons de muntanyes amb elements camuflats que apareixen a poc a poc, on predomina el món de la biodiversitat increïble d’aquest continent amb tocs d’urbanisme”.
Animac’23 rep 778 films en convocatòria oberta
L’edició de 2023 d’Animac ha rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta d’una seixantena de països de procedència, entre els quals destaquen França amb 202 films, Espanya amb 78, Estats Units amb 60 i Regne Unit amb 45, entre altres. En total, s’han presentat films realitzats en 106 escoles d’animació d’arreu del món, el que posa de manifest un any més el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació.