Les violències masclistes en contextos bèl·lics, a debat en l'XI Memorial Hortènsia Alonso

L’alcalde de Lleida destaca el nou Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere per contribuir a erradicar les violències contra les dones

L’onzena edició del Memorial Hortènsia Alonso ha debatut avui sobre les violències masclistes en contextos bèl·lics al llarg d’una sèrie de ponències que s’han pogut seguir al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat en l’obertura del Memorial, que ha estat presidit pel rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i que també ha comptat amb la participació la secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Mireia Mata; la presidenta de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià; així com la tinent d’alcalde Sandra Castro i la regidora Marta Gispert.

El Memorial Hortènsia Alonso ha facilitat una mirada panoràmica sobre les diferents formes de violència que s’agreugen encara més en situacions de guerra. Són violències sexuals, tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual així com i la vulneració dels drets sexuals i reproductius.

Les ponències han anat a càrrec de la investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Nora Miralles; de la investigadora de l’Escola de Cultura de Pau (UAB), Ana Villellas; de la mediadora de la unitat de rescat d’APRAMP (Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda), Daniella De Luca, i de la responsable d’Incidència Política de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Almudena Rodríguez García. També s'ha dedicat un espai per al record de la figura d'Hortènsia Alonso Veiga, a càrrec de familiars i de representants del Grup Feminista de Ponent-Dones Lleida i Marea Lila. 

En el seu parlament, l’alcalde ha destacat que la Paeria disposa del nou Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere, una de les iniciatives principals del qual és l’acció davant les violències contra les dones i avançar en la seva erradicació.

Pueyo ha expressat la seva preocupació per l’augment de les denúncies relacionades amb aquesta xacra i ha reiterat el compromís de l’Ajuntament per treballar perquè aquestes prosperin. Ha destacat la rotunditat de l’actuació de l’Ajuntament de Lleida davant dels abusos comesos a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, situació que, ha dit, ha de provocar una reflexió profunda. A més, l’alcalde ha assenyalat com a repte important la feminització de la Guàrdia Urbana perquè aquest cos s’assembli a la societat tant com sigui possible.   

El Memorial Hortènsia Alonso el coorganitzen anualment la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de la Paeria,  el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida (UdL) i la Creu Roja -Lleida. Compta amb el suport del Grup de Dones Lleida i de Marea Lila i amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.