El ple municipal aprova els pressupostos de la Paeria per a l'any 2023
L'alcalde, Miquel Pueyo, ha destacat que Lleida és "una de les primeres grans ciutats de Catalunya i de l'Estat en aprovar-los" i ha afirmat que permetran ajudar a fer front a la difícil situació econòmica de moltes famílies i abordar les transformacions pendents amb una inversió rècordEls comptes han incorporat esmenes plantejades pels grups del PSC i del Comú de Lleida, que s'han abstingut en la votació, que ha donat un resultat de 12 vots favorables, 9 abstencions i 6 vots en contra
L'alcalde, Miquel Pueyo, ha destacat que Lleida és "una de les primeres grans ciutats de Catalunya i de l'Estat en aprovar-los" i ha afirmat que permetran ajudar a fer front a la difícil situació econòmica de moltes famílies i abordar les transformacions pendents amb una inversió rècordEls comptes han incorporat esmenes plantejades pels grups del PSC i del Comú de Lleida, que s'han abstingut en la votació, que ha donat un resultat de 12 vots favorables, 9 abstencions i 6 vots en contra
El ple municipal ha aprovat avui de forma inicial en sessió extraordinària el projecte de pressupostos de l'Ajuntament de Lleida per a l'any 2023. Els comptes han rebut els 12 vots favorables dels grups que conformen el govern, ERC i Junts per Catalunya, mentre que també han obtingut l'abstenció dels set regidors del grup del PSC i dels dos del Comú de Lleida, després que s'hagin acceptat algunes de les esmenes que plantejaven. Han votat en contra els dos regidors del PP, la regidora de Ciutadans i els tres regidors no adscrits (6 vots en contra).
L'alcalde, Miquel Pueyo, ha destacat que "som de les primeres grans ciutats de Catalunya i de l'Estat en aprovar uns pressupostos i tots i totes per raons diverses ens podem felicitar per aquest fet" i ha recordat que des de l'any 2019, s'ha aconseguit aprovar els pressupostos cada any. "Agraeixo l'exercici de responsabilitat política que hem fet. Hem aprovat uns pressupostos que ens han de permetre fer front a les transformacions i els reptes que vindran i també a una situació de moltíssimes famílies i persones d'aquesta que estan vivint en un context econòmic i social difícil", ha dit Pueyo.
El paer en cap també ha destacat l'aportació de l'Estat de 7 milions d'euros per a garantir la viabilitat del Parc Agrobiotech. "Amb l'aprovació d'aquests pressupostos per al 2023, ens posem a treballar ja en el futur de la nostra ciutat, amb els deures d'uns pressupostos aprovats ja fets", ha declarat.
Els comptes per a l'any vinent sumen un import de 226,9 milions d'euros, un increment d'un 12,9% respecte a l'any passat, motivat principalment per l'increment de la despesa en personal per l'actualització dels sous dels treballadors públics; la pujada de costos de l'energia i altres béns i serveis; la pujada dels tipus d'interès i el fort augment del capítol d'inversions, que arriba a una xifra rècord de 45,43 milions d'euros, gràcies a l'impacte dels fons Next Generation.
Les esmenes incorporades del grup del PSC fan referència a la millora del carrer Corts Catalanes, a la recuperació de les piscines de la Mariola, la plantació d'arbrat, la renovació d'equipaments esportius i a la reformulació de les competències i recursos de les Entitats Municipals Descentralitzades de Sucs i Raimat.
També s'ha acceptat una esmena del grup del Comú per augmentar de 2,57 a 4,27 milions d'euros la recaptació prevista per la participació en els ingressos bruts de les empreses elèctriques i de gas que donen servei a la ciutat. L'increment, d'1,7 milions, es destina al Fons de Contingència.
Debat pressupostari
La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha presentat el projecte de pressupostos i ha assenyalat el complex context en el qual s'han elaborat, per l'increment de la inflació, el deute acumulat i la incertesa sobre l'evolució de l'economia. Pifarré ha indicat que tot això s'afrontarà amb un "esforç de contenció i de priorització de polítiques públiques", sense apujar les taxes i mantenint els serveis, a la vegada que es fa un gran esforç d'inversió per a garantir el futur de la ciutat amb els fons Next Generation.
La tinent d'alcalde ha afirmat que "després de mesos de treball, estudi, esforç i també negociació tindrem uns pressupostos que ens permetran encarar la recuperació de la ciutat" i ha agraït la col·laboració dels grups que han plantejat i acordat propostes, en especial al PSC i també al PP i al Comú.
Intervenció de la FAVLL
El president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), Toni Baró, ha intervingut al ple i ha mostrat la seva satisfacció pel fet "que la ciutat disposi d'un pressupost nou que aprofiti les oportunitats que ens ofereixen des d'Europa, el govern de l'Estat i la Generalitat". El representant veïnal ha valorat positivament la congelació de les ordenances fiscals i ha demanat avançar en bonificacions per a persones vulnerables i apostar pel diàleg per a resoldre conflictes pendents.
Baró també ha reclamat millorar aspectes com la neteja i l'enllumenat, avançar en seguretat, sancionar els incívics, potenciar el transport públic i les connexions ferroviàries, així com l'ocupació i l'habitatge per als joves.
Intervencions dels grups
La portaveu adjunta socialista, Begoña Iglesias, ha anunciat l'abstenció del PSC, perquè "davant la disjuntiva de pressupostos prorrogats en una conjuntura internacional i econòmica com la que ens trobem, amb augments de preus, revisions de contractes i la necessitat de garantir drets salarials dels treballadors, creiem que era una temeritat i una irresponsabilitat no fer l'esforç d'arribar a un acord". Amb tot, Iglesias ha afegit que "no són els pressupostos que hauríem fet, ens hauria agradat més despesa en seguretat, neteja, enllumenat, emprenedoria, parcs i jardins, compra d'habitatge... i que s'intuís el model de la Lleida del futur, uns pressupostos molt més ambiciosos".
Sergi Talamonte, en nom del Comú de Lleida, ha defensat la "necessitat de ser imaginatius i impulsar la ciutat amb les eines que tenim a l'abast" i ha reclamat "canviar dinàmiques" en la gestió de la recaptació, les sancions i la certificació de la feina de les empreses. També ha remarcat que cal millorar molt en eficiència energètica i ha celebrat que s'incorpori una esmena del seu grup per augmentar la previsió d'ingressos procedents de les empreses de subministraments. El Comú s'ha abstingut en la votació.
Per part del PP, el seu portaveu, Xavi Palau, ha indicat el seu vot contrari al pressupost, perquè no comparteix el projecte de ciutat que vol desenvolupar el govern en àmbits com l'ECMU o el projecte per l'antic convent de les Josefines. A més, ha considerat que caldria millorar en seguretat, neteja, un pla d'acció per "pal·liar la decadència" als barris i ajuts a autònoms i empreses.
La portaveu del grup de Ciutadans, Maria Burrel, ha carregat contra el govern municipal al qual ha acusat de "falta de voluntat de consens" per voler "marginar al seu grup en la negociació". A més, ha considerat que el pressupost és "unflat i enganyós" i que la ciutat es troba "en decadència".
La regidora no adscrita Ángeles Ribes ha assenyalat que "el seu projecte de ciutat és completament diferent del meu" i ha criticat la gestió del govern.
També s'ha aprovat l'altre punt de l'ordre del dia d'aquest ple extraordinari, la modificació del catàleg o relació de llocs de treball de l'Ajuntament per a l'any 2023, amb catorze vots a favor, dos vots en contra i onze abstencions.
Junta General de l'Empresa Municipal d'Agenda Urbana
Abans del ple extraordinari ha tingut lloc la Junta General de l'Empresa Municipal d'Agenda Urbana (EMAU), que ha aprovat l'estat de previsió de despeses i ingressos per a l'any vinent, amb 19 vots a favor, 5 en contra i 3 abstencions.