L’Any Joan Oró donarà a conèixer la trajectòria i els valors del científic lleidatà amb desenes d’activitats
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha presentat avui a Lleida el programa de la commemoració, que vol arribar a més de 100.000 personesEl paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la tasca de l’Ajuntament de Lleida per a conservar i difondre el llegat del científic, que també es veurà reflectida l’any vinent amb diverses activitats commemoratives
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha presentat avui a Lleida el programa de la commemoració, que vol arribar a més de 100.000 personesEl paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la tasca de l’Ajuntament de Lleida per a conservar i difondre el llegat del científic, que també es veurà reflectida l’any vinent amb diverses activitats commemoratives
El departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Joan Oró, amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, impulsen l’Any Joan Oró, que es commemorarà durant tot el 2023, coincidint amb el centenari del naixement del científic lleidatà, amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania el llegat científic i els valors personals d’una figura cabdal en l’estudi de l’origen de la vida a la Terra.
El conseller de Recerca, Joaquim Nadal, ha presentat avui a Lleida els actes d’aquesta efemèride, acompanyat del paer en cap, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, el delegat del Govern, Bernat Solé, el comissari de l’Any Oró, Joan Anton Català, i del director de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró.
Nadal ha destacat que es pretén fer arribar a tots els públics la figura de Joan Oró i Florensa (1923-2004), tant per les seves excepcionals aportacions científiques com per la seva trajectòria vital que permet difondre valors clau com ara la humilitat, l’emprenedoria, la valentia o la recerca com a instrument per fomentar la pau al món.
“Val la pena subratllar que l'Any Oró és la suma d'energies molt diverses que conflueixen en la voluntat de fer un any rodó i assegurar així que no només és una eufòria momentània, sinó que es fa amb voluntat que en quedin coses tangibles”, ha afirmat el conseller, qui també ha remarcat la voluntat de traslladar als joves “la vida i les aportacions científiques i tècniques de Joan Oró perquè assumeixin la passió pel coneixement i la ciència”.
A més, Nadal ha destacat que “la suma de dos centenaris, que commemoren la vida de Joan Oró i Josep Vallverdú aquest any és la suma de dues vides molt potents entorn de les Terres de Lleida que el govern de Catalunya vol celebrar i honorar”.
Per la seva banda, el paer en cap, Miquel Pueyo, que ha estat acompanyat pel regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha manifestat “l’estima, el respecte i el compromís que la Paeria ha mantingut i manté amb la conservació, la promoció i la difusió del llegat de l’il·lustre científic”.
Activitats organitzades per l’Any Joan Oró
El comissari Joan Anton Català ha explicat que ja hi ha una cinquantena d’activitats tancades, com un primer cicle de conferències que se celebraran a Lleida i Barcelona amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i que, entre altres conferenciants, comptaran amb científics de referència de l'estudi de l'origen de la vida com Antonio Lazcano, John Sutherland i Lisa Kaltenegger.
A més, les universitats i els centres de recerca de Catalunya treballen amb l’Any Joan Oró en un altre cicle de conferències que tindrà lloc per tot el territori català. Fora de Catalunya, la Universitat de Houston també organitzarà un altre cicle de conferències i la ISSOL (Societat Internacional para l’estudi de l’origen de la vida i d’astrobiologia) també s’afegeix a l’Any Joan Oró. Així mateix, se celebraran dos actes a Bèlgica i als Estats Units, a càrrec de les delegacions del Govern català corresponents.
Una altra de les activitats principals de l’Any Joan Oró serà l’exposició sobre la figura de Joan Oró, de caràcter itinerant, que inclourà un recorregut al llarg de la seva vida, de la seva obra científica, dels seus valors, sobre la temàtica de l’origen de la vida i la cerca de vida fora de la Terra, i sobre l’estat actual de les investigacions sobre aquest àmbit científic. L’exposició, que ocuparà aproximadament uns 280 m², contindrà elements provinents del fons del llegat de Joan Oró. L’Institut d’Estudis Ilerdencs serà el primer espai que acollirà aquesta exposició que està previst que s’inauguri el setembre de 2023. Posteriorment, visitarà altres ciutats.
L’Any també inclourà el projecte educatiu Missió Joan Oró que preveu la creació d’una web on s’indexin els continguts de caràcter educatiu adreçats tant a docents com a alumnes de tots els cicles educatius que es creïn amb motiu de l’Any Joan Oró.
L’Ajuntament de Lleida aposta per l’Any Oró
L’alcalde Miquel Pueyo, ha destacat la tasca de col·laboració que l’Ajuntament de Lleida du a terme d’acord amb la Fundació Joan Oró per la custòdia i la difusió del llegat del científic.
Així, ha assenyalat Pueyo, des de fa una mica més d’un any es pot visitar al Museu de l’Aigua l’exposició permanent “Joan Oró. El científic de la vida”, que recull una recreació del seu despatx amb objectes i documents personals del científic lleidatà, juntament amb una biografia i un audiovisual que repassa la seva vida i una entrevista sobre els seus assoliments i com li agradaria ser recordat.
Paral·lelament, s’està treballant en l’inventari del Llegat Oró, mitjançant la catalogació de part del fons, principalment documents de treball, articles científics i treballs acadèmics. Aquest fons s’està inventariant i arxivant, com a base per a futurs estudis en profunditat.
Així mateix, s’està treballant en la ruta “Joan Oró i Lleida”, que senyalitzarà els espais més emblemàtics de la ciutat relacionats amb la seva vida. Oró mai va perdre el vincle i l’estima per la seva ciutat natal, ha afirmat Pueyo. La ruta pretén donar a conèixer Joan Oró amb les traces del seu pas per Lleida i fer-lo present en la vida quotidiana dels ciutadans. La ruta inclourà punts d’interès, un fulletó i enllaços a un lloc web amb àudios del mateix Oró. Es preveu presentar la ruta al mes de març de 2023.
Per a l’any 2023, l’Ajuntament de Lleida també preveu altres activitats especials amb motiu de l’Any Oró:
- L’edició de 2023 de Ciència al carrer, fira de divulgació científica organitzada per l’Ajuntament, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Servei Educatiu del Segrià, es dedicarà especialment a Joan Oró. L’alumnat dels centres educatius hi presentarà els treballs fets durant el curs a partir dels àmbits de recerca d’Oró, a partir dels reptes proposats des del projecte educatiu del Departament d’Educació.
- El Museu de l’Aigua i la regidoria de Ciutat i Cultura faran durant tot l’any activitats de difusió de la figura d’Oró, relacionades amb el seu fons i els temes d’estudi, destinades a famílies, escolars i públic general. Es preveuen sessions d’astronomia, concerts, visites especialitzades, xerrades i similars.
- Durant el curs 2023-24 es programaran sessions escolars de divulgació científica al teatre, dins el programa de sessions escolars, per fomentar les vocacions científiques i l’educació dels joves, una de les passions d’Oró.
- La 2a edició de l’Intangible, festival d’art i tecnologia preveu accions relacionades amb l’espai exterior i la figura de Joan Oró.