47 infants i 46 adolescents de la ciutat integren el nou Plenari de Lleida
L’alcalde Pueyo ha presidit la constitució del nou Plenari de la Infància i l’Adolescència, amb les exposicions que ja han fet els seus representants sobre temes i propostes que treballaran S’ha fet la descoberta de la placa de “Lleida, Ciutat amiga de la infància” a la plaça de la Paeria
L’alcalde Pueyo ha presidit la constitució del nou Plenari de la Infància i l’Adolescència, amb les exposicions que ja han fet els seus representants sobre temes i propostes que treballaran S’ha fet la descoberta de la placa de “Lleida, Ciutat amiga de la infància” a la plaça de la Paeria
El Plenari de la Infància i l’Adolescència de Lleida s’ha constituït aquest dijous al Saló de Sessions de la Paeria en l’acte que ha presidit l’alcalde, Miquel Pueyo, i que ha comptat amb l’assistència de l’alumnat representant dels centres educatius de la ciutat, que són els protagonistes d’aquest òrgan. Pueyo ha destacat la funció del Plenari i de la implicació dels infants i joves perquè debaten i treballen per proposar millores per a la ciutat aportant la seva visió, les seves necessitats i també els seus compromisos.
Pueyo ha pres nota dels temes que s’han exposat de l’anterior Plenari i ha comentat també que es tindran en compte les recomanacions del 6è Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, presentat aquesta setmana. En aquest sentit, Pueyo ha remarcat la importància d’establir eines i processos perquè aquest sector de la població pugui fer arribar les seves opinions i perquè també pugui rebre la informació que els afecta directament. L’alcalde, i l’equip de govern, ha assumit el compromís d’escoltar les propostes del Plenari per valorar-les en el disseny i decisions de les polítiques municipals.
En la seva intervenció, ha fet referència al projecte “Booom!”, d’aprenentatge i servei comunitari, que consisteix en l’elaboració de boles de llavors, embolcallades amb missatges en favor de la convivència i la pau, perquè es plantin i contribueixin, d’una banda, al medi ambient, i de l’altra, a una ciutat més acollidora i diversa. Fent el paral·lelisme, el Plenari i les seves propostes també són llavors que s’han treballat i pensat perquè arrelin a la ciutat perquè tothom hi tingui cabuda.
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha subratllat la funció del Plenari, que és altaveu dels infants i el jovent de la ciutat perquè expressin allò que pensen i voldrien per a la ciutat. Freixanet ha explicat el repte de fer una passa més endavant perquè treballin amb les Regidories i que es puguin recollir les seves aportacions i ser així un òrgan consultor.
La Defensora de la Infància i Adolescència de Lleida, Iman Benataya, ha assenyalat que el Plenari és un òrgan imprescindible perquè infants i joves siguin ciutadania activa i puguin expressar les seves inquietuds i millorar la seva situació i de la societat en general. Ha agraït per endavant l’esforç i dedicació dels i les participants, que són el present i el futur de la ciutat, i s’ha posat a la seva disposició.
L’acte al Saló de Sessions ha acabat amb l’actuació musical de l’alumne del Conservatori municipal, Martí Herraiz Benito, que ha tocat la flauta travessera acompanyat del seu pare, Carles Herraiz, interpretant dues peces musicals: “La vida és bella”, de Nicola Piovani, i “Escriurem”, de Miki Nuñez.
Intervencions dels representants dels Consells d’Infants i de Joves
L’alumna de l’escola Príncep de Viana, Samia Majid, ha fet un resum de les propostes que van sortir de l’anterior Plenari i ha comentat que l’experiència de participació els va permetre conèixer el funcionament de diferents departaments i servies de la ciutat. Entre altres, ha apuntat que els agradaria ser consultats sobre el programa de la Festa Major; sobre els jocs i estructures de les places de la ciutat; poder fer arribar la seva opinió sobre temes com la salut, l’educació, etc., o disposar d’un pressupost participatiu per fer alguna transformació de la ciutat pensada pels infants i joves.
L’alumna de l’institut FEDAC, Cecília Pérez ha parlat com a portaveu del Consell de Joves. Ha detallat que està format per 46 joves de la ciutat que cursen l’ESO i que la formen els següents instituts: Zona Centre: Sant Jaume – Les Heures, l’Episcopal i l’INS Ronda; a la zona nord :Josep Lladonosa, La Mitjana, Lestonnac i FEDAC, i a la zona sud: El Carme, Joan Oró i Maria Rúbies.
Molts d’ells i elles van participar el curs passat en el Plenari i han repetit aquest curs, prova que els va agradar l’experiència. I ha continuat dient que volen manifestar el seu interès a realitzar una participació corresponsable amb l’oferiment de compromisos a complir i que se’ls tingui en compte a l’hora de programar activitats de lleure.
L’estudiant de l’escola Riu Segre, Andreea Maria, en representació del Consell d’ Infants, ha comentat que aquest Consell està format per 47 infants de 5è i 6è de cicle superior de primària, amb les escoles següents: Zona Centre: Princep de Viana, Seu Vella, Joan XXIII, FEDAC, Magí i Morera i Galícia, Sant Josep de Calassanç i l’Escola Sant Jaume-Les Heures; zona nord amb Riu Segre, l’ Espiga, Països Catalans, Ciutat Jardí i Sant Jordi, i zona sud amb Frederic Godàs, Francesco Tonnucci i Parc de l’Aigua. L’alumna ha exposat el funcionament, amb trobades trimestrals amb els Serveis d’Educació de la Regidoria, així com amb regidors d’altres àrees. Ha afegit que els agradaria poder aportar idees per als Casals d’estiu i de Nadal, activitats de la Festa Major, festes populars, etc. i totes aquelles activitats ludicoesportives que es facin a la ciutat.
Com a propostes que han expressat ja en aquest Plenari infants i joves, hi ha hagut idees sobre la mobilitat, la seguretat, el lloguer de patins elèctrics i el servei d’autobusos; nous espais de lleure i oci, millorar les zones esportives; millorar la neteja i la il·luminació. Pel que fa a compromisos, els i les participants han parlat de fer un bon ús dels equipaments, els materials i espais públics i de deixar la ciutat més neta, entre altres.
Placa “Lleida, Ciutat amiga de la infància”
En acabar la constitució del Plenari, els i les assistents han participat en la descoberta de la plaça ubicada a la plaça de la Paeria de “Lleida, Ciutat amiga de la infància”. Lleida va ser proclamada per Unicef membre d’aquesta xarxa el 2004 i s’ha volgut fer visible aquest reconeixement perquè es pugui compartir amb la ciutadania i especialment amb els infants i joves de la ciutat. L’estrena de la placa ha estat amenitzada per la compañía Xip Xap.
Actes per celebrar el Dia Mundial de la Infància i el Dia Internacional de la Ciutat Educadora
Per tornar a veure l'acte de constitucio del Plenari de la Infància i l'Adolescència de Lleida