El Departament de Drets Civils organitza un segon itinerari per ‘La Lleida maçònica’
Inclosa en la programació de les activitats per la Recuperació de la Memòria Democràtica, s’ha tornat a convocar davant l’èxit de la primera edició
Inclosa en la programació de les activitats per la Recuperació de la Memòria Democràtica, s’ha tornat a convocar davant l’èxit de la primera edició
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat aquest dissabte un segon itinerari sobre “La Lleida maçònica” amb el Mestre maçó, Josep Ramon Casas Iglesias, donat el gran èxit que va tenir la mateixa activitat el passat 15 d’octubre. En aquesta ocasió, també s’han exhaurit el nombre d’inscripcions.
El descrèdit sistemàtic de quaranta anys de dictadura va comportar un fort desprestigi per les ordres maçòniques i els maçons, essent un dels col·lectius més oblidats com a víctimes del franquisme. Mentre d’altres organitzacions polítiques i sindicals han pogut recuperar el seu patrimoni i els seus membres han sigut objecte de públic reconeixement, no ha succeït el mateix amb els maçons que han vist com amb l’arribada de la democràcia no ha suposat la recuperació completa de la seva honorabilitat.
L’itinerari d’avui recupera els llocs històrics documentats on s’ubicaven les lògies maçòniques a la ciutat de Lleida durant el primer terç del segle XX fins a la Guerra Civil que estaven situades al desaparegut carrer Estereries i a la plaça de Sant Francesc. Durant l’activitat, s’ha explicat quines lògies treballaven, fent referència a nom de persones històriques de la maçoneria lleidatana i els seus inicis al segle XIX. També durant el trajecte s’han difós aspectes relacionats amb la maçoneria per millorar el seu coneixement.
La ruta s’ha clos visitant l’actual lògia maçònica de ciutat de Lleida, continuadora d’una tradició truncada l’any 1938 a la nostra ciutat i recuperada l’any 1999 amb de la consagració de la Respectable Lògia Silenci situada al carrer Jaume II. S’ha pogut visitar el temple maçònic on treballen els maçons lleidatans que s’ha acompanyat d’una explicació de la simbologia bàsica que conté l’espai i que pot ajudar a entendre el sentit formatiu cívic, ètic i moral que constitueix el principal treball dels maçons.