El paer en cap, l’AAVV de Magraners i el Grup Dinamitzador del Consell de Zona del barri visiten els punts verds de Les Corts-Pedralbes i Sant Cugat
L’Ajuntament de Lleida té previst construir unes noves instal·lacions al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240, mercès a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya
L’Ajuntament de Lleida té previst construir unes noves instal·lacions al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240, mercès a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i sengles delegacions de l’Associació de Veïns i Veïnes de Magraners i del Grup Dinamitzador del Consell de Zona del mateix barri han fet aquest matí una visita als punts verds de Les Corts-Pedralbes i Sant Cugat per conèixer el seu funcionament i el tractament dels residus que allí es dipositen.
També han format part de l’expedició el regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i diversos tècnics municipals, els quals han estat acompanyats durant les visites pel director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i de la regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, Alba Gordó.
L’Ajuntament de Lleida té en projecte habilitar una nova deixalleria municipal, amb major capacitat i serveis que l’actual, al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240, en els accessos a Magraners. Aquest punt verd també tindrà un espai destinat a fer tallers de sensibilització i per a la reparació i reutilització de materials i aparells.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va concedir a la Paeria una subvenció de 994.535,36 euros per afrontar la construcció de les instal·lacions. Un ajut que cobrirà la major part del pressupost del projecte, el qual està fixat en 1.073.510,97 euros.
Aquest projecte permetrà fer una aposta decidida per la promoció de l’educació ambiental seguint criteris d’economia circular, és a dir, prioritzant la reducció en la producció de residus, la reutilització i el reciclatge.
Modernització i adaptació als nous temps
L’actual deixalleria fixa principal, situada a Pardinyes, es va construir l’any 1998, així com les instal·lacions de la concessionària del servei de recollida i neteja viària de Lleida.
Passats aquests 24 anys, la situació és molt diferent, i, a causa del mateix creixement de la ciutat i a les noves necessitats de reciclatge i reutilització de materials, s’ha quedat petita i no disposa de la capacitat per desenvolupar les funcions que requereix avui en dia una deixalleria.
Actualment, les deixalleries ja no són només centres de recepció i emmagatzematge de residus, com havia estat el seu objectiu inicial, sinó que són instal·lacions que han d’incloure una separació i triatge dels materials aprofitables amb una selecció, manipulació i reparació, i donar sortida a aquests materials a través de botigues de segona mà, contribuint així a l’economia circular i transformant-les en punts verds a les ciutats.
Augmentar el paper de les deixalleries
Per altra banda, l’equipament actual tampoc està adaptada per a la recollida d’un residu com el fibrociment, element residual amb potencial risc contra la salut pública i que necessita uns requeriments específics de tractament que s’han de donar en la mateixa deixalleria.
Per aquests motius, el nou punt verd s’adaptarà a les noves necessitats quant a gestió dels residus, tindrà una major superfície i millorarà els accessos. També disposarà d’una aula educativa per fer divulgació ambiental als centres educatius i a entitats ciutadanes que ho sol·licitin.