L’alcalde Àngel Ros ha presentat aquest vespre als veïns i veïnes de la Bordeta els projectes de la rehabilitació del Molí de Sant Anastasi i la urbanització del seu entorn. Una nova Escola Taller de l’Institut Municipal de Treball Salvador Seguí s’encarregarà de condicionar l’antic Molí, que formarà part del Museu de l’Aigua de Lleida. Coincidint amb aquesta operació, la Paeria arranjarà els terrenys situats al voltant de l’edifici per crear-hi un petit parc.
El Molí de Sant Anastasi, situat a l’av. de les Garrigues, es va construir al 1189 per tal de permetre l’aprofitament, per part de moliners i llauradors, de l’aigua de la sèquia de Fontanet que havia estat traçada arran d’una concessió reial del 1184. Quan acabi la rehabilitació, el molí s’incorporarà a la xarxa d’equipaments del Museu de l’Aigua, juntament amb el Dipòsit del Pla de l’Aigua, els Pous de Gel i la Canadiense.
L’Escola Taller del Molí de Sant Anastasi
Aquest programa de formació-treball adreçat a persones en atur d’entre 16 i 24 anys té un durada de dos anys (4 fases). L’alumnat té un contracte de treball en formació i percep un salari mensual del 75% del SMI. Durant l’exercici del 2006, es desenvoluparà una part de la primera fase, la segona i l’inici de la tercera de l’Escola Taller Molí de Sant Anastasi que es va iniciar el passat octubre.
Els objectius de l’escola són:
La formació de 48 alumnes per a la seva posterior inserció laboral
Rehabilitar el Molí de Sant Anastasi per ampliar les seus del Museu de l’Aigua municipal.
Les especialitats que s’imparteixen, per mitjà del treball pràctic al Molí, són:
Fusteria per a 12 alumnes
Fusteria metàl·lica/sodadura per a 12 alumnes
Paleta per a 12 alumnes
Pintura i cartró/guix per a 12 alumnes
L’edifici disposa de tres plantes. A la situada al nivell del carrer hi haurà les parts industrials, que ja es van restaurar. A la primera planta s’ubicarà la sala d’exposicions; a la segona, una sala polivalent, i a la tercera, els despatxos i els sanitaris.
L’ampliació constarà d’un cos annex que se situarà on actualment hi ha un immoble sense interès de conservació. Amb aquest annex es pretén dotar al conjunt d’una entrada adequada a les funcions de l’edifici i on s’hi pugui ubicar els accessos adaptats a persones amb minusvalideses. El total de la superfície del conjunt serà de 627,5m2.
El pressupost del programa és de 1.851.640 euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta 724.531,2 euros. La subvenció del Fons Social Europeu i del Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya és de 1.127.109 euros. De l’aportació de l’Ajuntament es destinaran 240.404, 84 euros a material d’obra per a l’edifici del molí, distribuïts en tres exercicis.
Urbanització de l’entorn
Com a projecte complementari, l’Ajuntament de Lleida urbanitzarà la zona situada a l’entorn de l’edifici. S’hi actuarà sobre una superfície de 1.400 m2, on es crearà un petit parc, amb una zona de gespa (175 m2), arbrat i bancs. La pavimentació (400 m2) es farà amb rajola de color granat. També es condicionarà l’interior de la sèquia de Fontanet i es realitzaran uns murs de contenció d’escollera. Part de la sèquia (8 metres) s’entubarà i quedarà oculta. En un extrem del canal, els visitants podran contemplar un salt d'aigua d'uns 3 m l'altura. A més, hi haurà dues passarel·les per sobre de la sèquia, que connectaran amb la zona de l’av. de les Garrigues. El nou enllumenat de la zona realçarà la rehabilitació de l’edifici de l’antic molí.
L’obra s’aprofitarà per construir una vorera al carrer Impressor Botel. També se soterrarà una línia elèctrica aèria i s’instal·laran les corresponents xarxes de drenatge, reg, aigua, electricitat i la recollida d’aigües pluvials. El pressupost de la urbanització de l’entorn és de 203.129’72 euros.