La Paeria amplia els ajuts per a rehabilitacions al Centre Històric
L'enduriment de la normativa urbanística, l'augment del suport oficial per a les rehabilitacions i el nou Pla de Barris del Centre Històric són les principals línies de treball de la Paeria en aquesta zona.
L'enduriment de la normativa urbanística, l'augment del suport oficial per a les rehabilitacions i el nou Pla de Barris del Centre Històric són les principals línies de treball de la Paeria en aquesta zona.
Al voltant de 300 edificis del Centre Històric es beneficiaran d'una nova línia extrordinària d'inspeccions promogudes per l'Ajuntament i la Generalitat, amb l'objectiu de revisar l'estat dels immobles d'aquest barri i, sobretot, impulsar les rehabilitacions. Aquestes es potenciaran amb un increment dels ajuts, que passaran del 40% actual, al 60%. Les polítiques de millora de la Paeria al Centre Històric es completen amb la nova ordenança que amplia la regulació urbanística al barri antic.
La tinenta d'alcalde Marta Camps ha explicat que les inspeccions, basades en un formulari adaptat a les especials característiques del Centre Històric, es realitzaran a través dels col·legis professionals i seran gratuïtes per als propietaris. Els 900 euros de cost de la revisió previst per a cada edifici serà finançat per la Paeria i la Generalitat, que properament signaran un conveni per impulsar aquesta iniciativa. Es calcula que la inversió, entre les dues administracions, serà de 170.000 euros anuals.
L'ordenança reguladora del Centre Històric amplia la normativa que ja es venia aplicant a la zona, amb sancions més dures i regles més estrictes. Així, els projectes de l'enderroc d'un edifici i de la construcció del nou hauran de ser simultanis per tal de garantir la seguretat dels immobles col·lindants. En cas que un solar quedi buit i no s'hi construeixi, sense raó justificada, en un termini de dos anys, la finca en questió passarà al Registre Municipal de Solars, que faculta a la Paeria per expropiar-la i subhastar-la. Paral·lelament, les sancions per incompliment de l'ordenança poden arribar als 1'5 milions d'euros.
Reunió de la Comissió d'Urbanisme
Marta Camps ha presidit la reunió de la Comissió d'Urbanisme, prèvia al ple d'aquest divendres, en la qual s'ha informat de l'aprovació definitiva del text de l'Ordenança de circulació de vianants i de vehicles i d'ús de la via pública i dels espais públics de Lleida. La regidora ha precisat que s'han incorporat "moltes al·legacions", de CiU, de la Sínidica de Greuges, de la FECOM i de la Federacióm d'Hostaleria, entre d'altres, que perfeccionen el text encara que es mantenen les línies bàsiques del document inicial.
L'ordenança entrarà en vigor, després de l'aprovació al ple, al dia següent de la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP). Entre d'altres mesures, s'introdueixen dos tipus de taxes diferents per instal·lar terrasses, una per a l'estiu i una altra, anual. Com a norma general, no es podran ancorar carpes ni vetlladors al paviment. Les instal·lacions de les terrasses s'hauran de recollir a la nit i el seu perimetres haurà d'estar senyalitzat al paviment.
La Paeria no autoritzarà la instal·lació de terrasses o vetlladors en voreres amb una amplada inferior a 3 metres. En qualsevol cas, haurà d'haver un pas per a vinants d'un mínim d'1'5 metres. L'incompliment de l'ordenança podrà comportar sancions de fins a 3.000 euros.
Arranjament de la Suda i de la muralla de la Seu Vella
Per la Comissió també ha passat la proposta que aprova el text del conveni de col·laboració amb la Generalitat per arranjar el Castell del Rei o de la Suda, amb un import d'1'5 milions d'euros.
Marta Camps destaca que s'incrementa la inversió de la Generalitat i la Paeriaper consolidar la muralla de la Seu Vella. El conveni que se signarà per aquets concepte preveu una partida de 600.000 euros.
La Comissió d'Urbanisme ha informat de l'aprovació del Pla Parcial del SUR 21 (Bordeta Sud), al costat del camp de futbol, on es construiran 563 habitatges plurifamiliars.