CEOPAN instal·larà al Parc de Gardeny l'Institut Tecnològic del Pa

L'Institut neix amb un pressupost per a investigació de 800.000 euros. Serà un centre de difusió tecnològica d'àmbit estatal i amb una important projecció internacional, en especial a Amèrica Llatina

L'Institut neix amb un pressupost per a investigació de 800.000 euros. Serà un centre de difusió tecnològica d'àmbit estatal i amb una important projecció internacional, en especial a Amèrica Llatina

El Patronat de la Fundació CEOPAN (Confederación Española de Organizaciones de Panaderia) ha aprovat aquest matí per unanimitat situar l'Institut Tecnològic del Pa al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. L'Institut serà d'àmbit estatal i tindrà una important projecció internacional, sobretot, a Amèrica Llatina. El pressupost inicial pels equipaments de recerca necessaris per desenvolupar els projectes d'investigació ascedeix a 800.000 euros. L'Institut Tecnològic del Pa neix amb el propòsit de millorar la competitivitat de les empreses del sector flequer, tant fabricants com comercialitzadors, per mitjà de la innovació, la investigació i el desenvolupament tecnològic. Per assolir aquests objectius, l'Institut:
  • Promourà tasques d'investigació en aspectes relacionats amb el pa, els seus derivats i les matèries primeres.
  • Potenciarà activitats d'innovació i desenvolupament de les tecnologies aplicades en processos de fabricació, conservació i comercialització.
  • Divulgarà entre les empreses del sector les noves tecnologies aplicables. Després de les negociacions entre la Paeria i CEOPAN, amb la intervenció de l'IRTA, el CIDEM i la UdL, s'ha arribat a un acord pel qual l'Ajuntament facilitarà a aquesta organització l'espai adient per desenvolupar l'Institut, amb 900 m2 edificats del Parc Científic de Gardeny. La UdL i l'IRTA acordaran amb CEOPAN les línies de recerca i el personal investigador necessari per desenvolupar-les. De la seva banda, el CIDEM iniciarà el procediment perquè l'Institut sigui reconegut com a centre de difusió tecnològic per tal de poder rebre subvencions directes i accedir a programes de suport concertats per a aquests tipus d'equipaments. El projecte té previst oferir formació professional a través del Servei d'Ocupació de la Generalitat (SOC), amb la realització de cursos gratuïts i, si s'escau, la cessió d'espais dedicats a formació. La Universitat de Lleida i les conselleries d'Agricultura i d'Indústria -a través de l'IRTA (Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària) i del CIDEM (l'ens de la Generalitat especialitzat en les transferències de tecnologia), respectivament- participen en aquest projecte juntament amb la Paeria. L'Institut afegirà valor al territori CEOPAN va proposar al 2005 la instal·lació del seu Institut a Lleida ja que veia el Parc Tecnològic de Gardeny com a l'entorn ideal per situar aquest equipament. Precisament, la Generalitat de Catalunya considera que el futur Institut contribuirà a crear valor al territori i a aflorar el potencial d'investigació i desenvolupament existent. A més, el centre està orientat a un sector que la Generalitat ha identificat com a estratègic per a Catalunya, perquè crearà instruments específics per potenciar el teixit empresarial d'aquest sector. El projecte forma part del context de l'Anella de l'Agroindústria i estarà en la línia del Centre de Difusió Tecnològica de la Construcció presentat a Gardeny recentment. El Parc de Lleida està homologat per la Secretaria d'Investigació i Tecnologia del Ministeri d'Educació i Ciència en la darrera convocatòria per a parcs científics i tecnològics, i per la Conselleria d'Universitats, Investigació i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.