S'amplien els ajuts per al lloguer per a arrendataris amb dificultats
El nou decret de la Generalitat amplia la convocatòria també a les persones que viuen en habitatges del mercat lliure. La subvenció anirà dels 20 als 240 euros en funció dels ingressos de cada unitat de convivència
El nou decret de la Generalitat amplia la convocatòria també a les persones que viuen en habitatges del mercat lliure. La subvenció anirà dels 20 als 240 euros en funció dels ingressos de cada unitat de convivència
L'Oficina Local d'Habitatge tramitarà els ajuts per accedir a la convocatòria de subvencions per al lloguer d'habitatges recentment aprovada per la Generalitat i que té com a objectiu garantir que les persones paguin el preu just pel lloguer del seu habitatge, tant si viuen en un habitatge de règim públic o de mercat lliure, en funció dels ingressos amb què compta cada unitat de convivència. El tinent d'alcalde Francesc Pané, president de l'Oficina Local d'Habitatge ha explicat que aquests ajuts tenen la finalitat de preveure l'exclusió social per raons vivenda. "S'aplica el criteri del lloguer just, la quantitat que una família hauria de dedicar a l'oportunitat de tenir vivenda se sitúa entre el 20 i el 30% del total dels ingressos. Quan el lloguer és superior a aquest percentatge, la Generalitat paga la diferència".
La delegada d'ADIGSA a Lleida, Cristina Ballesté ha destacat que amb aquesta convocatòria es pretén "afavorir que la població de risc pugui dur a terme amb normalitat la seva vida en el domicili en el qual han viscut sempre". Per això els ajuts s'adrecen no només als inquilins d'habitatges públics, sinó també als arrendataris de pisos que s'han contractat en el mercat lliure. A Lleida ciutat, la tramitació dels ajuts la durà a terme l'Oficina Local d'Habitatge i a la resta de la província a les oficines d'ADIGSA. El termini per presentar sol·licituds finalitza el dia 15 de juny.
Per optar a aquests ajuts, que aniran dels 20 als 240 euros mensuals, cal que les persones físiques amb ingressos ponderats de la unitat de convivència no superin 2,5 vegades l'IPREM (indicador públic de renda d'efectes múltiple) i responguin a les següents circumstàncies:
- Ser persones de més de 65 anys, titulars de contractes de lloguer amb pròrroga forçosa
- llogaters d'habitatges administrats per la Generalitat de Catalunya per mitjà d'ADIGSA, per administracions o empreses públiques d'àmbit local (EMU) o per entitats sense ànim de lucre.
- ser persones o unitats de convivència titulars d'un contracte de lloguer obtingut o supervisat per mitjà de les borses integrades en la xarxa de mediació per al lloguer social i que es trobin en alguna situació especial com er família monoparental, víctimes de violència domèstica, persones afectades per assetjament immobiliari, persones amb incapacitat superior al 33%, persones amb transtorns mental, persones immigrades o persones amb risc d'exclusió social, entre d'altres supòsits.
Servei municipal d'intermediació d'habitatge de Lleida ciutat
Entre els serveis que ofereix l'Oficina Local d'Habitatge hi ha l'intermediació amb propietaris de pisos buits de la ciutat, per a que els posin a disposició de la borsa d'habitatge. El director de l'oficina, Lluís Claverol, ha explicat que s'han editat díptics amb informació sobre aquest servei, que inclou la tramitació del contracte, i la mediació entre llogater i propietari, entre d'altres. La Generalitat facilita una subvencio de fins a 6000 euros per obres de rehabilitació de l'habitatge. En aquest sentit, Claverol ha explicat que s'està contactant amb diferents empreses per coordinar les obres de rehabilitació per accelerar la incorporació de pisos a la borsa de lloguer. Pel que fa a la rehabilitació, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat també ha fet pública la convocatòria d'ajuts per a la rehabilitació d’edificis d’ús residencial i d’habitatges.
Les subvencions s’atorgaran als beneficiaris que compleixin els requisits que estableixen les bases de la convocatòria i es tindran en compte criteris com el risc imminent, patologies estructurals, deficiències constructives, habitabilitat, instal·lació d’ascensors i supressió de barreres, adequació d’instal·lacions (xarxes de sanejament, aigua, electricitat i gas), i criteris de qualitat ambiental i sostenibilitat.