Decàleg per potenciar la conciliació entre la vida familiar i laboral
Sorgit de la jornada organitzada per la regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona aquesta setmana
Potenciar els plans d'igualtat, promoure un estudi local sobre les necessitats de conciliació de la vida familiar/personal i laboral que permeti detectar els punts de conflicte i proposar mesures d’acció i incloure l'organització del temps del treball en les negociacions dels convenis col·lectius són alguns dels punts destacats del decàleg proposat en el marc de la jornada "Conciliar vida familiar i laboral: reptes, propostes i compromisos" que va tenir lloc el passat dimarts a la Sala Jaume Magre, organitzat conjuntament per la Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona, CCOO i UGT.
Decàleg:
1.- Potenciar els plans d’igualtat (d’empresa i territorials) com a eina per introduir canvis en favor de la conciliació de la vida personal/familiar i laboral.
2.- Incloure en la negociació col·lectiva els aspectes relatius a l’organització del temps de treball.
3.- Estar alerta de la “flexibilitat” com a mesura a favor de la conciliació, aprofitar-la sempre i quan - i en les condicions adients- no vagi en detriment del treballador o treballadora. La flexibilitat ha d’ésser negociada entre la representació de les persones treballadores i l’empresa.
4.- Afavorir una nova cultura de la ciutadania en la que l’individu sigui concebut com una persona que depèn d’altres i no com un individu aïllat i independent, revaloritzant la situació de dependència i generalitzant-la: totes som persones dependents i com a tals tenim el dret a rebre atencions i l’obligació de prestar-les, sense exclusió (tots i totes són cuidadors i totes i tots necessitem rebre atencions: CORRESPONSABILITAT).
5.- Revaloritzar les tasques d’atenció a les situacions de dependència, fer-les visibles, reconèixer la seva importància i que estiguin presents en els nous valors ciutadans.
6.- Potenciar els serveis públics d’atenció a les situacions de dependència, i afavorir que siguin accessibles al conjunt de la ciutadania, sense exclusions.
7.- Promoure la realització d’un estudi sobre les necessitats locals de conciliació de la vida familiar/personal i laboral, que permeti detectar els punts de conflicte i proposar mesures d’acció. Incloure-hi aspectes com l’organització social del temps i la mobilitat ciutadana.
8.- Potenciar la transversalitat de totes les actuacions que es duguin a terme, implicant-hi tots els agents, institucions i departaments.
9.- Elaborar pressupostos amb la perspectiva de gènere, amb una diagnosi prèvia de la situació diferencial d’homes i dones i amb la previsió de l’impacte que ha de tenir cada acció en cada col·lectiu.
10.- Mantenir obert aquest debat i estendre’l a una anàlisi més ampli en el que s’abordi el debat del temps en tota la seva profunditat en unes properes jornades.
En la jornada hi van participar, entre d'altres, Maria Jesús Izquierdo, catedràtica de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de la Dona, Maria José Terol, subdirectora general de Prevenció i Salut Laboral de la Direcció General de la Funció Pública - Generalitat de Catalunya, Susana Brunel, tècnica de la Secretaría Confederal de la Mujer de CCOO o Carmen García, tècnica del Departamento Confederal de la Mujer de UGT.