L’escultura "Memòria, Dignitat i Vida", d’Agustí Ortega, homenatja el Liceu Escolar
El tinent d'alcalde Francesc Pané assegura que "es recupera la memòria històrica del Liceu Escolar per mitjà de l'art
La Paeria ha presentat la maqueta de l’obra escultòrica Memòria, Dignitat i Vida, de l’artista Agustí Ortega, que ha de contribuir a l’homenatge que Lleida ret enguany al Liceu Escolar en el centenari de la seva fundació pel pedagog Frederic Godàs. La presentació ha tingut lloc a l'avinguda de Blondel, a l’indret on el Liceu va tenir el seu darrer edifici i on s'ubicarà aquesta obra d'art. El tinent d'alcalde, Francesc Pané, ha dit que l'obra vol "recordar el Liceu, recuperar-ne la memòria i alhora dotar l'avinguda de Blondel d'una peça artística".
La ingravidesa d'una fulla caiguda
L'autor de l'obra, Agustí Ortega, ha explicat que sobretot ha pretès "homenatjar les víctimes pel dramatisme d'unes vides estroncades a les quals se'ls va prendre la possibilitat de desenvolupar-se". Ortega ha dit que dit que amb la peça obra ha volgut participar de la naturalitat amb què "les fulles cauen a terra on un dia van caure-hi les bombes". És per això, que la peça que reprodueix una figura humana amb una sola planxa de ferro, material que recorda l'embolcall de les bombes, i que reposa directament sobre el terra: la primor de la planxa, uns 14 mil·límetres, i les ondulacions aplicades sobre la planxa pretenen evocar la lleugeresa d'una fulla caiguda.
L'escultura té unes dimensions de 4,9 metres de longitud per 1,7 metres d'alçada. La peça està pensada per "poder voltar-la i anar-la entenent-la en el seu conjunt des de tots els seus punts de vista", segons ha assegurat l'autor.
Entre els diferents esdeveniments commemoratius del centenari del Liceu, l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament va convocar un concurs per als escultors de Lleida. El jurat composat per Ramon Camats, Marta Pallarés, Jesús Navarro, Pau Humedes, Carles Sáez i Sílvia Solé, acordà per unanimitat com a guanyadora l’obra d’Agustí Ortega Bragado.
El programa d'actes commemoratius van començar el 24 d'abril amb una conferència sobre el pedagog Ferrer i Guàrdia a càrrec de Jaume Carbonell. Durant la Festa Major, la Paeria va lliurar la placa al mèrit educatiu i pedagògic al liceu Escolar. Els actes d'homenatge culminaran el 10 de setembre d'enguany amb la descoberta del motiu escultòric commemoratiu i la presentació d’un llibre recull del fons fotogràfic, les conferències pronunciades en el marc dels actes d'homenatge i entrevistes amb antics alumnes del Liceu Escolar.
El Liceu Escolar fou una institució educativa creada pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs i Legido al 1906, juntament amb altres col•laboradors de gran vàlua personal i professional. Entre ells destacava Antoni Sabater, Victorina Vila, Humbert Torres, Josep Estadella i tants d’altres.
L’any 1906 es va inaugurar el primer edifici del Liceu, a la casa Albinyana al carrer Cavallers núm. 20. Aquest era un edifici modest. Al 1910 es traslladava al número 42 del mateix carrer. L’esposa del Godàs, na Victorina Vila i Badia, creava el Col•legi per a noies Minerva.
Al 1912 s’inaugurava el nou edifici del Liceu a l’avinguda Blondel. Va ser una mostra gairebé única de l’estil modernista i va contribuir a l’embelliment urbanístic de la ciutat. A l’inaugurar-se aquest edifici, s’hi integraren també les alumnes del col•legi Minerva. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana.
El 2 de novembre de 1937, la Legió Còndor de la Luftwafe nazi bombardejava Lleida. En total van morir unes 700 persones, totes elles població civil. Una de les bombes queia de ple en un dels costats a l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de 48 alumnes i alguns professors. Anys després la resta de l’edifici fou enderrocat.