Es presenta el I Pla Municiapl de Polítiques d'Igualtat de Gènere de Lleida
Aquesta iniciativa promou una realitat social més equitativa
El tinent d’alcalde, Francesc Pané, ha presentat avui el I Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a la ciutat de Lleida. Aquest pla pretén ser un instrument d’impuls i planificació de les polítiques d’igualtat i vol establir un marc referencial en l’àmbit de la igualtat de gènere.
En la seva elaboració han participat la Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona, la Universitat de Lleida, el propi teixit social de les dones de la ciutat i diverses entitats compromeses amb la igualtat de gènere. Segons Francesc Pané, això demostra que aquesta iniciativa “és un pla consens on tota entitat s’hi pot sentir representada”.
Les mesures que es contemplen en aquest I Pla, que té un termini d’implementació de quatre anys, incideixen en 12 línies d’acció:
-Introducció de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques: Pretén intensificar la cooperació entre l’administració i institucions privades.
-Igualtat entre dones i homes en el mercat laboral: Intenta fomentar la participació de la dona en el mercat laboral.
-Participació en la presa de decisions: Impulsar la presència de les dones en la presa de decisions en la política, l’economia i la societat.
-Promoció de la qualitat de vida i la salut de les dones: Aquest àrea recull objectius relatius en l’àmbit de la salut, fent especial incidència en la prevenció i eradicació de la pobresa i l’exclusió social femenina.
-Educació: En aquesta àrea es plantegen accions de sensibilització que ajudin a formar amb models no sexistes, entre d’altres.
-Benestar social: Promou l’organització d’una infraestructura de serveis socials que cobreixi les necessitats de les dones en la societat i les informi sobre els seus drets i deures.
-Violència de gènere: Aquesta àrea pretén eradicar la violència de gènere i atendre a les possibles víctimes.
-Transmissió de valors i actituds igualitàries: Es tracta d’insistir en el desenvolupament de valors i pràctiques que fomentin la igualtat, així com l’eliminació d’estereotips en els mitjans de comunicació i la publicitat.
-Conciliació de la vida laboral i familiar: Que intenta fomentar l’equilibri entre homes i dones a l’hora de comptabilitzar les activitats desenvolupades en els dos àmbits.
-Participació i associacionisme: Es recolza la participació de les dones en associacions, ja que són un marc idoni perquè aquestes s’impliquin en la societat.
-Urbanisme i medi ambient: És necessari impulsar mecanisme perquè les dones no quedin al marge del desenvolupament i el disseny de la ciutat.
-Esport: És important que les dones tinguin la possibilitat de practicar esport en condicions d’igualtat, per al seu desenvolupament físic i de millora de les relacions socials.
Els treballs del I Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere es van presentar al Consell Municipal de la Dona, als grups polítics municipals, a les entitats ciutadanes i administracions que conformen l’Observatori Permanent de Polítiques d’Igualtat, amb la finalitat de sotmetre’l a un procés de participació social i ciutadana per tal d’arribar a un consens bàsic per a establir un Pla definitiu. Un cop ja finalitzat el procés de participació, la redacció definitiva serà presentada el proper 28 de juliol al Ple de l’Ajuntament de Lleida.
A Catalunya existeixen poques experiències de plans de polítiques d’igualtat de gènere, per la qual cosa, segons Francesc Pané, el “I Pla de Polítiques d’Igualtat de Gènere de la ciutat de Lleida és un pla valent i pioner que vol promoure una realitat social plural i més igualitària”.