La Mariola obre una oficina d'informació del Pla de Barris
Enquesta als veïns i veïnes sobre el desenvolupament del pla
L'alcalde, Àngel Ros, ha presidit la posada en marxa de l'oficina d'informació del Pla de barris de la Mariola. Un equip de quatre persones s'encarregaran d'atendre les consultes i suggeriments de tothom que s'atansi a aquest local, que s'ha situat als baixos del bloc 18 de la plaça de Barcelona.
Coincidint amb l'obertura de l'Oficina, s'han presentat els resultats de l'enquesta sobre el Pla, que l'empresa Progress ha realitzat a 588 veïns i veïnes. L'estudi assenyala que les principals expectatives de la gent de la Mariola se centren en els futurs recursos del barri. Els participants destaquen, sobretot, la importància de la ludoteca i altres equipaments socials, mentre que consideren menys prioritari altres serveis com una possible escola d’adults, l’adequació de baixos per a comerços i el condicionament d’espais per a joves, especialment si aquests darrers s’han de fer en el mateix bloc de l’entrevistat.
Els entrevistats també tenen molt interès en la millora de carrers i places. Així, esperen que el Pla comporti l'adequació de les voreres i les façanes, la renovació de la xarxa de clavegueram, l’edificació de places i jardins i la col·locació d’ascensors, així
com la dotació d’equipaments per a gent gran o la construcció d’un nou CAP.
La majoria dels enquestats creu que a la Mariola es viu pitjor que a la resta de Lleida.
Els motius d’aquesta sensació són la presència de problemes socials com l’atur, la inseguretat ciutadana o les drogues, així com la manca de neteja i l’absentisme escolar, que consideren que és més elevat que a la resta de Lleida. Per tant, opinen que són necessàries algunes actuacions per aproximar-se al nivell de vida de la resta de la ciutat. Tot i així, es preocupen més pels valors cívics i per la qualitat de vida, que per la seva situació econòmica o laboral, malgrat els problemes de dèficit formatiu i de precarietat laboral que posa de relleu l’enquesta.
En general, les persones entrevistades consideren que tots els grups d’edat s’han de beneficiar del Pla, però els joves han de ser el grup prioritari. Tot i que, les persones grans, que estan menys disposades a sortir del barri, també creuen que han de ser els destinataris de les accions.
El 54,8% dels enquestats són homes i el 45,2% són dones. Per grups d’edat, el 87,7% tenen entre 30 i 64 anys, el 21,2% més de 65 anys i el 20,1% tenen menys de 30 anys. Segons el lloc de naixement, el 40% dels entrevistats han nascut a Lleida, el 4% a la comarca del Segrià, el 9% a Catalunya, el 35% a Espanya i el 12% restant a l’estranger. El 19,7% dels entrevistats consideren que pertanyen a una minoria ètnica, encara que no especifiquen de quina es tracta, per les característiques del barri, la majoria d’ells són d’ètnia gitana.
L'alcalde ha destacat que encara que més de la meitat de les persones entrevistades s’ha plantejat en alguna ocasió marxar de la Mariola, especialment els més joves, es detecta un punt d’inflexió i darrerament s’han generat unes expectatives de millora, sobretot a partir de la posada en marxa Pla de Barris i de tot el seguit de transformacions que es proposen. En aquest sentit, són majoria els que creuen que d’aquí a 5 anys al barri s’hi viurà millor i això pot frenar l’actual voluntad de molts joves de marxar del barri.