Inversió de 567.500 € en noves tecnologies d'informació i comunicació a Lleida

La Carpeta Ciutadana, l'ampliació dels telecentres, de la xarxa sense fils i de les gestions no presencials, i els cursos per evitar l'exclusió digital són algunes de les actuacions que es portaran a terme a Lleida fins a finals de 2007

La Carpeta Ciutadana, l'ampliació dels telecentres, de la xarxa sense fils i de les gestions no presencials, i els cursos per evitar l'exclusió digital són algunes de les actuacions que es portaran a terme a Lleida fins a finals de 2007

Lleida ha estat seleccionada per formar part del grup Ciutats Singulars que impulsa el "Plan Avanza" del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (MITiC) amb l'objectiu de desenvolupar de forma pilot als municipis triats serveis ciutadans a través de noves Tecnologies d'Informació i Telecomunicació (TIC). A la capital del Segrià es realitzaran projectes per valor de 567.500 euros. Entre d'altres, es faran cursos per a col·lectius amb risc d'exclusió digital, es crearà la Carpeta Ciutadana (cada persona podrà consultar per internet l'estat de les seves gestions amb l'Ajuntament), s'ampliarà la xarxa sense fils (via ràdio) per, per exemple, poder utilitzar un ordinador portàtil des de les piscines municipals, i es potenciaran els serveis i canals d'informació complementaris a la gestió presencial. Un nombre molt reduït de ciutats espanyoles (unes quatre per comunitat autònoma) han estat escollides com a entitats pilot d'aquest programa, que implantarà serveis avançats de tecnologies per tal de demostrar els avantatges de la utilització de les TIC en la societat. 'Lleida Districte Digital' El programa que Lleida va presentar al concurs estatal convocat pel MITiC s'anomena 'Lleida Districte Digital' i està pressupostat en 567.500 euros. D’aquesta inversió, el Ministeri finança la meitat i, parcialment per a la resta, es comptarà amb aportacions de l'Administració Autonòmica. 'Lleida Districte Digital' proposa la implantació de tecnologia, programes i serveis per a tota la ciutadania, que permetran la creació de sinèrgies i la interconnexió entre dues anelles perfectament delimitades a la ciutat: l'anella científica dins del Parc Cientific i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), amb una inversio de 2 milions d'euros (finançada al 100% pel Ministeri), i l’anella Ciutadana, una xarxa de fibra óptica, desenvolupada en els darrers anys, que actualment compta amb 55 km de fibra òptica i una inversió directa (amb càrrec als operadors) de 45 milions d’euros. El projecte ‘Lleida Distrito Digital’ vol que la producció científica, de recerca, de serveis, d’innovació i de creació de continguts que es generin al PCiTAL es propagui cap a la ciutadania i les empreses en tres àmbits d’actuació: familiar (domèstic), empreses (Pimes, que constitueixen mes del 85% del sector local) i la propia administració. Els objectius de les actuacions són millorar l’administració electrònica i els serveis públics; integrar la ciutadania en la Societat de la Informació; evitar la existència de col·lectius que hi quedin exclosos; realitzar difusió, formació i sensibilització i impulsar el desenvolupament de la recerca i la innovació. Ampli ventall de projectes d'implantació ciutadana de les TIC
  • Creació de la Carpeta ciutadana.
  • Creació d’un centre d’usabilitat al PCiTAL.
  • Cursos especialitzats per a colectius amb risc d’exclusió digital.
  • Ampliació de la xarxa de telecomunicacions de la ciutat i també de serveis de valor afegit (wireless a les piscines i àmbits municipals, parcs, etc, per permetre la lliure navegació per internet).
  • Facilitar la inclusió del DNI-electrònic i de la signatura digital en general.
  • Facilitar noves eines i millorar les actuals al servei dels treballadors de l’Administració municipal.
  • Incorporar nous serveis al correu electrònic ciutada de la Paeria que, actualment amb 17.000 bústies, és el més extens de l’administracio municipal a Espanya.
  • Augmentar el nombre de recursos on line i potenciar els serveis i canals d’informació complementaris a la gestió presencial, és a dir, els canals telefònics (010) i telemàtics (Internet).
  • Desplegament de 4 nous telecentres a la ciutat.
  • Millorar, ampliar i potenciar la xarxa de comunicacions interna de la Paeria a fi de facilitar les tasques descentralitzades en els barris, des dels telecentres.
  • Enllaç de la xarxa municipal, amb la xarxa ciutadana i la xarxa científica del Parc de Gardeny, en tecnologia WiMax.
  • Facilitar i potenciar la creacio i divulgació de continguts i serveis digitals en el nou entorn de la Televisió Digital Terresttre.
  • Desplegament de terminals d’autoservei administratiu en els barris, connectats via internet, amb capacitat de signatura digital via DNI electronic.
  • Noves experiències de participació ciutadana, Xat de l’Alcalde, actes municipals en directe via internet, e-democracia, e-participació etc.
  • Millora de les pàgines paeria.cat i lleida.org
  • Crear una web de suport a les empreses innovadores i a la innovació en general de Lleida per afavorir el treball en xarxa i les iniciatives.
  • Actuacions de Formació: monitors per als telecentres, els serveis d’informacio 010, cursos per a col.lectius en risc d’exclusió (immigrants, gent gran…), creació de les ‘Càpsules Tecnologiques’ per introduir conceptes bàsics d’una manera amena i distesa, sessions de formació i intercomunicacio Universitat- Empresa. El director general de Societat de la Informació, David Cierco, visitarà Lleida properament per conèixer els desenvolupaments generats i explicar els projectes del Ministeri.