Presentats els treballs guanyadors de la I Beca Cristina de Pizan
"Sortint de la invisibilitat. Dones Marroquines a Lleida" i "Les dones lleidatanes davant les polítiques d'igualtat d'oportunitats"
"Sortint de la invisibilitat. Dones Marroquines a Lleida" i "Les dones lleidatanes davant les polítiques d'igualtat d'oportunitats"
El tinent d'alcalde Francesc Pané ha presidit la presentació de les conclusions dels dos treballs guardonats amb la 1a edició de la Beca Cristina de Pizan "Sortint de la invisibilitat. Dones Marroquines a Lleida", de Gemma Casal, Faiza Ratbi i Esther Sancho i "Les dones lleidatanes davant les polítiques d'igualtat d'oportunitats", d'Annabel Sànchez.
El treball centrat en les dones marroquines ha analitzat la realitat quotidiana de vuit dones d'origen magribí que resideixen a Lleida. Les conclusions del treball mostren que "són persones que tenen un fort desig d'integrar-se, no se senten pressionades per temes religiosos o de gènere i volen integrar la seva família a la ciutat". En aquest sentit, l'estudi proposa com a estratègies per a millorar la integració a la societat de les dones magribines la creació d'una Associació de Dones Marroquines i Musulmanes i "incrementar el suport econòmic i tècnic als mediadors, que siguin no només traductors sinó intèrprets culturals", ha explicat Gemma Casal.
L'estudi "Les dones lleidatanes davant les polítiques d'igualtat d'oportunitats" ha estudiat els diferents plans d'igualtat d'oportunitats de Lleida pel que fa a la incorporació al mercat laboral i n'ha analitzat les característiques de les usuàries. En aquest cas, dels casos avaluats es deriva que les dones valoren de manera molt satisfactòria les iniciatives realitzades en aquest sentit, troben feina relativament aviat però els contractes de treball i els sous són precaris. El treball d'Annabel Sánchez constata també que les dones compten amb el hàndicap afegit de conciliar la vida laboral i la familiar. Proposa fer plantejaments més a nivell global tenint en compte la formació continuada per adults i millorar la coordinació entre institucions.
Les beques Cristina de Pizan, que enguany arriben a la segona edició, tenen l'objectiu de "recolzar els estudis i treballs que es desenvolupen en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i, alhora, incentivar propostes d’actuació en favor de l’equitat de gènere i per a la consolidació d’una societat més justa, equitativa i solidària".