La Seu Vella estrena imatge nocturna
La nova il·luminació, amb 192 punts de llum, realça el monument i introdueix efectes de profunditat a l'interior del claustre i del campanar
La nova il·luminació, amb 192 punts de llum, realça el monument i introdueix efectes de profunditat a l'interior del claustre i del campanar
L'alcalde i president de la Fundació Paisatge Urbà de Lleida, Àngel Ros, ha presidit l'estrena de la primera fase de la rehabilitació i millora de l'enllumenat de la Seu Vella. Els 192 punts de llum, amb tonalitat groga per als exteriors i blanca per als interiors, realcen el Campanar, el Claustre i les façanes Sud i dels Apòstols del principal monument de la ciutat.
El paer en cap ha posat en funcionament els nous equips des de la plaça Bores. Hi han assistit Josep Reig Masana, membre del Consell Endesa, i Asensio Martinez, director de Zona de Lleida. També s'ha convidat al president dels Amics de la Seu Vella, Juan Ramon González, al president de la FAVLL i als representants de les associacions de veïns del Centre Històric.
El pressupost de les obres, adjudicades a IPV, ha estat de 250.636'18 euros. La Fundación Endesa, en conveni amb la Fundació del Paisatge Urbà, ha assumit les dues terceres parts del cost mentre que la Paeria s'ha fet càrrec d'un terç. Els autors del projecte han estat l'arquitecta Marta Trullàs i Huguet i l'empresa Imogep S.A. Enginyeria d'Instal·lacions.
La nova xarxa té tonalitats grogues (làmpades de vapor de sodi) en els paraments exteriors de tot el conjunt. Es mantenen els projectors situats a la Porta dels Fillols, als bàculs d’il·luminació de l’àmbit dels absis i als carrils de projectors que il·luminen la façana nord de la nau, tots ells d’intervencions relativament recents.
En els espais que s'il·luminen interiorment, el Claustre i algunes de les plantes del Campanar, s'ha utilitzat una llum blanca (làmpades d’hal·logenurs metàl·lics) que produeix un major contrast. D'aquesta manera es crea exteriorment un efecte de profunditat dels paraments verticals, en el cas del Campanar, i de les voltes del sostre, en el cas del Claustre.
El sistema d'encesa és flexible i permet fer tres grups de llums, des del 30 % d'il·luminació (que seria únicament l'interior) fins al 100% de l'enllumenat. També és programable, tant per zones com per temps, cosa que permet adequar el nivell de llum a les necessitats.
El projecte preserva en tot moment la visió del monument. S'ha evitat que els elements de suport del projectors amb els que s’il·lumina puguin ser molestos a la llum del dia.