L'Ajuntament de Lleida aprova el cartipàs municipal
Àngel Ros garanteix l'eficàcia del model gerencial
El cartipàs per a la legislatura 2007-2011 ja és efectiu. El ple de l'Ajuntament de Lleida, amb el PSC al govern amb majoria absoluta, ha aprovat l'organització municipal en una sessió marcada per l'abstenció de CiU i PP i la votació en contra dels antics socis en diversos punts de l'ordre del dia. L'alcalde, Àngel Ros ha expressat la seva satisfacció per la postura dels primers, que interpreta com "un vot de confiança" i la manifestació d'un "tarannà positiu". Sobre el sentit contrari adoptat per ERC-EV i ICV-EUiA, el paer en cap ha afirmat que ell està orgullós de la feina realitzada en els darrers quatre anys amb les altres dues formacions d'esquerres.
El paer en cap creu que la nova organització no treu pes polític als edils: "ser regidor és un honor i per això ascendim políticament als regidors i els descarreguem de tasques pròpies dels gerents". "Tenim la confiança dels ciutadans i la gestió de 1.300 treballadors de l’ajuntament, cal exigir eficiència i això s’aconseguirà amb el model gerencial", ha dit. Ros ha assegurat que el cartipàs té com a objectiu "tirar endavant el programa que vam presentar a la ciutadania, desenvolupar-lo per poder prestar els millors serveis".
Govern organitzat amb criteris de "transversalitat i coordinació entre regidories"
La primera tinenta d'alcalde i portaveu del PSC, Marta Camps, ha subratllat que l'eficàcia, l'eficiència, la transversalitat i la coordinació entre les regidories han estat els criteris que han determinat la proposta de cartipàs. Camps ha destacat que es potencien àrees com Mobilitat, Habitatge i Medi Ambient i ha negat amb rotunditat que els regidors passin a estar supeditats als nous gerents. Sobre les crítiques de la resta de grups a aquests càrrecs, Camps ha ressaltat que "la gerencialització de l'administració pública s'aplica amb èxit a molts organismes europeus".
La intervenció del president del grup de CiU i cap de l'oposició, Isidre Gavín, s'ha centrat en els punts "positius" però també "preocupants" que la coalició nacionalista troba en el cartipàs. Gavín és favorable a la dependència de la Guàrdia Urbana de l'alcalde i a la integració d'Urbanisme i Mobilitat, a la creació d'una gran regidoria de serveis per a les persones i d'una altra que engloba l'activitat econòmica. No obstant això, qüestiona Cultura, que "queda una mica probre" al costat de les altres "supercomissions". El representant de CiU ha expressat els seus dubtes sobre la figura dels gerents i sobre un Comitè Executiu "fantasma, que no surt al cartipàs i que està per sobre de la Junta de Govern Local".
Ismael Zapater (Pp) ha destacat que la proposta d'organització reflecteix un sistema de poder acumulat en l'alcalde: "diem adéu als regnes de taifes però no voldriem passar a l'altre extrem". Zapater ha dit al paer en cap que sembla que es converteixi en president d'un consell d'administració i que vulgui dirigir la Paeria com una entitat mercantil. "L'aposta és arriscada i dubtem de la seva eficiència", ha manifestat l'edil. En relació als gerents, Zapater no ha qüestionat la vàlua de les persones designades però si la necessitat d'aquestes figures.
La portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, Montse Bergés, s’ha oposat a la composició global del cartipàs perquè no creu en el model gerencial i, a més, d’aquesta manera l’alcalde assumeix moltes competències. També ha explicat que els 4 gerents amagarà la tasca dels regidors.
La portaveu del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya, Mercè Rivadulla, ha votat en contra del cartipàs, ja que considera que el model és insuficient i que no estan especificades les funcions i matèries de cadascuna de les regidories. A més, no està d’acord amb el nomenament de quatre gerents perquè infravaloren la tasca dels regidors.