EL PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC AGROALIMENTARI DE LLEIDA SOL•LICITARÀ L’ADHESIÓ A L’ANELLA CIENTIFICA
El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç dóna suport a la sol•licitud presentada pel PCiTAL per a 4 empreses innovadores situades al seu viver d’empreses
El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç dóna suport a la sol•licitud presentada pel PCiTAL per a 4 empreses innovadores situades al seu viver d’empreses
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit el consell d'administració del Parc Científic i Tecnològic de Gardeny. Així, el paer en cap ha explicat que "el PCiTAL sol·licitarà l'adhesió a l'anella científica. Una xarxa de comunicacions d’alta velocitat gestionada pel Centre de supercomputació de Catalunya (CESCA) que connecta les Universitats catalanes i els principals centres d’investigació de Catalunya".
L’Anella Científica és la xarxa de comunicacions d’alta velocitat creada l’any 1993 per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i gestionada pel Centre de supercomputació de Catalunya (CESCA) que connecta les Universitats catalanes i els principals Centres d’investigació a Catalunya.
L'Anella Científica ofereix una gran capacitat de transmissió de dades entre totes les institucions connectades de manera que es facilita l'intercanvi d’informació, l’accés als recursos, l’enllaç amb RedIRIS (és la xarxa informàtica d’àmbit acadèmic i científic finançada pel Plan Nacional de I+D i gestionada per Red.es que uneix els principals centres universitaris i de recerca de l'Estat) i totes les xarxes de recerca amb les que aquesta tingui intercanvi de tràfic, i l’ús i el desenvolupament d’aplicacions de banda ampla.
Totes les institucions connectades a l'Anella han de:
Disposar dels recursos tècnics i humans suficients per poder proporcionar els serveis de l'Anella Científica al personal autoritzat.
Facilitar a l’operador, en coordinació amb el CESCA, la instal•lació d’un o més punts d’accés on s’hi connectarà la xarxa de la institució.
Assegurar que els usuaris coneguin i usin els recursos i serveis de l'Anella Científica d’acord amb la política d’ús.
No permetre l’accés a l'Anella Científica de persones o entitats alienes a la pròpia institució sense l’autorització expressa del CESCA.
Mantenir informat al CESCA, amb antelació suficient, de les seves necessitats en telecomunicacions per poder planificar l’evolució de l'Anella Científica.
Des de l'1 de maig de 2003, la troncal de l'Anella Científica es basa en la xarxa de banda ampla d'Al-Pi Telecomunicacions, anomenada Giganet, una de les primeres xarxes Gigabit Ethernet europees sobre tecnologia de multiplexació per divisió en longitud d’ona d’alta densitat.
L'Anella connecta avui dia més d’una cinquantena d’institucions de recerca de Catalunya, que es connecten amb diferents cabals (4, 10, 100, 1.000 Mbps...) utilitzant tecnologies que van des de l'ADSL fins a Gigabit Ethernet.
L'Anella està connectada a la xarxa de recerca estatal, RedIRIS, també amb tecnologia Gigabit Ethernet, i disposa de dos enllaços a 2,5 Gbps amb Madrid i València, d'un enllaç amb Saragossa a 622 Mbps i d’un darrer amb Palma de Mallorca a 155 Mbps. A través de RedIRIS, s’accedeix a les xarxes més avançades de recerca, la paneuropea Géant2, l’americana Internet2, la canadenca CA*net-4... A més, l'Anella també disposa de la seva pròpia connexió a Internet, la qual cosa permet establir polítiques diferencials, a part d’una excel•lent connectivitat amb els grans operadors i ISPs presents a Catalunya a través del Punt Neutre d’Internet a Catalunya (CATNIX), també gestionat pel CESCA.
El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç dóna suport a 4 empreses innovadores del viver
L'alcalde ha explicat que "El MITYC recolza el projecte presentat pel PCiTAL i el Consorci Lleidatà de Promoció Econòmica (gestor del viver d’empreses) i 4 empreses innovadores situades al seu viver d’empreses amb una subvenció total de 90.780 € (un 27% de la inversió conjunta prevista)".
La inversió prevista a efectuar per les 6 entitats participants al projecte es de 342.045 euros i es preveu crear 7 llocs de treball derivats d’aquest projecte.
Un cop acceptat l’ajut, les empreses rebran properament la subvenció abans de començar la inversió.
La subvenció concedida té com a finalitat fomentar la creació i desenvolupament d’empreses innovadores de base tecnològica en Parcs Científics i Tecnològics (Programa Ceipar).
El Projecte presentat pel PCiTAL i aprovat pel MITYC s’anomena: Centre de Disseny de Coneixement i promourà la generació de nou coneixement a partir de la pràctica de la competència col•laborativa entre les diferents empreses o institucions a nivell local i especialment les empreses instal•lades al PCiTAL i aquelles interessades a instal•lar-se en un futur proper.
Entitats beneficiàries dels ajuts:
Summaprecisió – Solucions tecnològiques en agricultura de precisió SL (spin-off de la UdL constituïda al març de 2007): 18.170 euros (60% de la inversió prevista)
Roberto Eguren: 18.170 euros (39% de la inversió prevista)
Acustics Ambient: 18.170 euros (28% de la inversió prevista)
Eneagames, SL: 18.170 euros (18% de la inversió prevista)
PCiTAL i Consorci Lleidatà de Promoció Econòmica: 18.100 euros.
El MITYC ha posat en marxa aquest programa per col•laborar amb els Parcs Científics i Tecnològics i donar-los-hi suport per a que es puguin constituir en protagonistes i promotors de la nova economia basada en empreses innovadores i competitives.
En aquesta línia, un dels objectius prioritaris del PCiTAL és la promoció de noves empreses que es vulguin instal•lar al Parc, o les que es vagin generant en el seu entorn, com spin-off de la Universitat de Lleida, de centres tecnològics o de recerca i d’altres empreses ja instal•lades.