El Programa Materno-Infantil atén 2.140 famílies en 20 anys de funcionament
El Programa Materno-Infantil Municipal (PMIM) ha atès 2.140 famílies de Lleida des de la seva entrada en servei fa vint anys. El PMIM s’adreça a famílies amb fills de 0-3 anys que necessiten recolzament en la cura del nadó, en tots aquells aspectes que poden optimitzar la seva salut, tant físicament com emocionalment. Els usuaris reben informació sobre alimentació, estimulació, seguiment pediàtric, higiene, etc.
El servei es va iniciar a partir d'una necessitat detectada pel departament de Salut Pública i pels Serveis Socials del Centre Històric. L’objectiu era millorar la salut materno-infantil de les famílies que llavors residien en el barri. Desprès de dos anys d'activitat, es va ampliar a totes les zones de la ciutat amb la mateixa finalitat. El programa ha esdevingut un recurs conegut per tota la xarxa socio-sanitaria de Lleida, amb la qual es mantenen contínues coordinacions.
Actualment el PMIM té en seguiment 350 famílies amb fills menors de tres anys. D'aquestes, 72 s'han incorporat al llarg del 2007 i tenen fills menors d'un any. Els usuaris són atesos al Centre Cívic de Balàfia o bé al Servei Materno-Infantil del carrer Pleyan de Porta, segons el barri de procedència.
Les professionals del PMIM, una metgessa materno-infantil i una educadora sanitària, treballen els temes següents:
Educació sanitària en els aspectes referents al postpart.
Control de vacunes i derivació als pediatres dels centres de salut.
Prevenció d’accidents infantils.
Informació de l’evolució psicomotora dels infants, així com criteris i pautes educatives bàsiques pel creixement sa dels infants.
Informació de les dades d’obertura de matriculació de les escoles bressol i escoles d’ensenyament primari.
Derivació al servei Materno-Infantil.
Informació i derivació, si s’escau, als diferents serveis socials i sanitaris de la ciutat: Serveis Socials de Base, Centre de Planificació Familiar, Centres Educatius i esplais, ICASS…
Actualment, el PMIM compta setmanalment amb unes 70 famílies amb infants menors de 12 mesos, de les quals el 70% són estrangeres. La major de les famílies prové del Magreb. La mitjana d’edat de les mares usuàries és de 25 anys.
Objectius del PMIM
Prevenir, detectar i fer el seguiment de possibles situacions de risc en la petita infància.
Educació sanitària amb les famílies dels nens/es de 0 a 3 anys en temes com la prevenció d'accidents infantils, alimentació, estimulació, etc .
Millorar les relacions afectives entre la família i l’infant, potenciant els vincles materno-filials.
Proporcionar a les famílies un espai no formal ubicat a la consulta del Programa Materno-Infantil, on puguin parlar de tots aquells temes que els preocupa en la criança dels seus fills.
Proporcionar aliments infantils durant el primer any de vida.
Donar a conèixer a les famílies altres serveis socioeducatius i sanitaris de la ciutat.
El PMIM destina aproximadament 1.400 euros al mes a aliments infantils (Llet de fórmula 1 i 2, farinetes de cereales), quantitat que suposa 16.800 euros l’any.