L'alcalde anuncia que al 2008 s'encarregaran els primers projectes de les Basses

Els agents polítics i socials de Lleida podran fer aportacions al Pla Especial que es començarà a elaborar tot seguit

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit l'acte de lliurament de la memòria participativa sobre la revitalització del parc de les Basses d'Alpicat. A partir d'aquest document, es redactarà el Pla Especial de l'operació, al qual podran fer aportacions els agents polítis i socials de Lleida. En aquest sentit, l'alcalde ha convocat per al proper 18 d'octubre una reunió de la Fundació del Paisatge Urbà i s'ha lliurat còpia de la memòria als grups polítics municipals. El paer en cap ha anunciat que la previsió és encarregar els primers projectes al llarg del 2008. El finançament de les obres provindrà de pressupost municipal -que al 2008 ja hi inclourà dotacions-, d'esponsoritzacions privades i de les ajudes a 5 anys del PUOSC de la Generalitat, a la convocatòria del qual es presentarà el projecte de les Basses En la presentació de la memòria, Ros ha destacat molt especialment la bona feina realitzada al procés participatiu. Entre novembre del 2006 i maig del 2007, la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes van endegar un taller per aportar idees de tècnics i col·lectius ciutadans per al procés de rehabilitació del parc de les Basses d’Alpicat. Aquest taller va organitzar un recorregut guiat pel Parc i un material gràfic de les diferents seccions actuals del Parc. El debat i les aportacions es van organitzar al voltant de diferents eixos temàtics (espais lliures, mobilitat i accessibilitat, gestió de l’aigua i usos); àmbits i sub-àmbits (entrada principal, càmping, restaurant, jocs i piscines, IES de jardineria, potabilitzadora, estadi i camps de conreu). El taller va finalitzar amb les aportacions dels participants, en total 56 persones entre regidors, tècnics de la Paeria, representants polítics i associacions cíviques i professionals. Entre les conclusions més importants del taller cal destacar:

  • Medi ambient: mínima pavimentació i edificació, manteniment de la vegetació, foment de la circulació interior a peu i en bici i promoció de les activitats educatives ambientals per a les sortides escolars.
  • Cultura: Un estany, un alberg per estades, espais i pistes per a l’educació física, un escenari fix i un centre d’interpretació del parc.
  • Esports: reforçar i integrar la pista d’atletisme al parc, afegint-li grades. Piscina coberta, centre de BTT i pistes esportives de tennis i pàddel.
  • Comerç, Consum i Turisme: Jardins temàtics, parc per a passejar, activitats al voltant de l’aigua i la fruita, zona de restauració i jocs infantils.
  • Ciutadania: Circuïts interns per a patins, bicis i passeig. Evitar la circulació interna de vehicles. Parcs infantil i aquàtic.
  • Educació: Parc familiar de lleure per al cap de setmana (zona d’aigua amb Spa termal, espai fix per esdeveniments, jocs, tallers lúdics-creatius, etc). Centre d’activitats educatives de lleure dins l’horari escolar (arts escèniques, plàstiques, musicals, gastronòmiques, medi ambient, noves tecnologies, esportives, etc). Realització de crèdits variables i de síntesi al parc. Totes aquestes aportacions, més les que es puguin produir a partir d’ara, serviran per elaborar el pla director del projecte de rehabilitació del parc de les Basses d’Alpicat. A la presentació també han assistit els tinents d'alcalde Marta Camps, Josep Presseguer i Montse Mínguez, a més del regidor Josep Barberà i la presidenta del col·legi d'arquitectes de Lleida, Montse Giné.