Clou la millor Fira de Sant Miquel de la història
185.000 persones han visitat la fira durant aquests dies
185.000 persones han visitat la fira durant aquests dies
La 53a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 22a edició d’Eurofruit (Saló Internacional del Sector de la Fruita) han tancat les portes amb “un balanç molt satisfactori” quan a visitants i vendes, segons ha declarat aquesta tarda Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida. La manifestació agrària ha registrat concretament 185.000 visitants (un 3% més que l’edició anterior), dels quals 33.000 han estat visitants professionals (un 10% més que l’any 2006). També ha estat remarcable l’increment de participants en les jornades tècniques, 3.606 persones en total, un 22% més que a la darrera fira.
L’alcalde ha destacat “l’alt nivell de satisfacció dels expositors pel que fa a les operacions i als contactes realitzats, que s’han traduït en un volum de negoci important”. Àngel Ros ha incidit també en les diverses activitats populars fetes durant la fira, com l’elaboració per part del Gremi de Forners de les Terres de Lleida d’una espectacular coca de fruita de 100 metres destinada a entrar en el Llibre de rècords Guinness, i en el vessant solidari de Sant Miquel, que s’ha concretat en la presència del Banc de Sang, de la Creu Roja, de Médicos sin Fronteras i de diverses associacions d’adopció d’animals.
El paer en cap, finalment, s’ha referit al futur creixement de Fira de Lleida, que es concretarà aquesta tardor un cop aprovat el Pla Estratègic de la Institució firal lleidatana. Aquest creeixement suposaria l’increment de la superfície firal, la col·locació d’una passera que uniria el recinte firal amb el Palau de Congressos i la construcció d’un o dos pavellons, que podrien ser operatius l’any 2009.
La Fira de Sant Miquel i Eurofruit han tingut lloc del 26 al 30 de setembre a la ciutat de Lleida, amb una xifra rècord d’expositors (340) i una superfície neta d’exposició de 26.090 m2. El 15% de les empreses expositores procedien de l’estranger, concretament de França, Polònia, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Finlàndia, Holanda, Portugal, Suïssa i Israel.
La fira ha acollit un total de 39 jornades tècniques i 10 reunions professionals. Entre aquestes activitats, han destacat les dedicades a l’energia i l’agricultura, la garantia de la seguretat dels aliments, els canvis en la Seguretat Social Agrària, el vacú lleter, els fitoreguladors, la comercialització en els nous regadius, el creixement agrari, el control de les males herbes en cereals i fruiters, la bioproducció energètica, la certificació en el sector agroalimentari, el mercat estatal dels drets agraris, el reg a parcel·la, la relació entre cuiners i pagesos, la problemàtica i la defensa davant les pedregades, la nova OCM de la fruita, la comercialització de l’oli, el pagament de l’aigua d’ús agrícola, les noves tecnologies de reg, el Contracte Global d’Explotació, l’agrocarburant, l’assegurança a la pagesia o els costos de l’alimentació animal.
Menció apart mereix el III Simposi Internacional LLEIDAFRUIT, trobada centrada en la millora de la productivitat dels cultius dels fruits secs; mentre que la vessant més practica del programa d’activitats ha vingut de la mà dels tastos guiats de fruita, vi, mel i formatges.
Els premis de la fira
En l’apartat d’activitats paral·leles cal incidir en tres guardons consolidats com són el Premi del Llibre Agrari, els Premi a la Immovació i Seguretat en el Disseny de Màquines Agrícoles i el Concurs a la Innovació i Seguretat en el Sector de la Fruita, aquests dos darrers destinats a premiar l’esforç dels expositors per presentar equips i serveis innovadors al saló.
La 36a edició del Premi del Llibre Agrari, convocat anualment en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha estat guanyada pel llibreTruficultura. Fundamentos y técnicas. El treball, escollit entre un total de 36 obres presentades, ha estat coordinat per Santiago Reyna, professor de l'Escola d'Enginyers Agrònoms i Monts de València. En la seva elaboració han participat 26 autors de 7 països, pertanyents a 15 universitats, empreses i centres d'investigació. L’obra, editada per Mundi-Prensa, aprofundeix i revisa els coneixements actuals sobre la tubericultura o truficultura.
D’altra banda, un vibrador manual amb sistema d’autoequilibrat ha estat el guanyador de l’11è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de Màquines Agrícoles, mentre que un equip de volteig de palots s’ha emportat el primer premi de l’11è Concurs d’Innovacions en el Sector Fructícola.
Pel que fa al gran públic, ha gaudit de propostes com l’elaboració per part del Gremi de Forners de Lleida de la citada coca de fruita de 100 metres; la degustació de conill a la cassola que ha fet Senacum-Asaja; els contes amb gust de fruita que ha organitzat FrutArt, o el joc infantil dels “7 punts de producció integral” del Consell Català de la Producció Integrada.