La Paeria i FEBE premiaran els joves que practiquin el conductor alternatiu a Lleida
La iniciativa, que es coneix amb el nou nom de Noc-Turnos, compta, a més, amb el suport de l’Instituto de Seguridad Vial de la Fundación MAPFRE i Coca-Cola
L'Ajuntament de Lleida i la Federación Española de Bebidas Espirituosas (FEBE) premiaran els joves que practiquin la figura del conductor alternatiu durant l'acció que es desenvoluparà demà dissabte a la nit en els locals Maracas, O’Sulliban, Fisure XL i Can-Can, situats en el carrers Bonaire, Alfred Perenya i Sant Martí.
Amb la nova campanya Noc-Turnos (www.noc-turnos.es), la Paeria i FEBE volen conscienciar els conductors de la perillositat que comporta combinar alcohol i conducció, oferint-los una solució pràctica com és triar un conductor alternatiu dins del grup d’amics, i que cada nit facin torns perquè sigui un d’ells qui condueixi.
La regidora de Serveis Personals i Salut Pública Rosa Ball ha presidit avui la presentació d'aquesta activitat, integrada en les diferents accions i programes de la regidoria per a la prevenció de drogodependències. Ball ha insistit en la necessitat de promoure la conducció responsable i en la conscienciació dels joves del perill que suposa conduir havent begut alcohol, "segons dades de la DGT, els accidents de trànsit són la primera causa de mort de la població menor de 39 anys i l'alcohol hi és present en més del 36% dels sinistres". Rosa Ball ha explicat que tot i que està prohibida la venda a menors, un 65% dels joves de 14 a 18 anys en consumeixen.
De la seva banda, Sònia Marco, responsable de programas de FEBE, ha destacat la bona acollida que té aquesta iniciativa per part dels joves: "un 94% creen que es una solución práctica y el 84% conoce la figura del conductor alternativo".
La iniciativa consisteix a informar primer els joves envers la necesitat de triar quan surtin de “marxa” un conductor alternatiu, aquell que aquella nit no begui i es responsabilitzi de conduir. D’aquesta tasca se n’encarregaran monitors de la Federación Española de Bebidas Espirituosas, juntament amb voluntaris de l’Ajuntament de Lleida. Sota la premissa que l’alcohol i la conducció són totalment incompatibles, es premia amb diferents regals (camisetes, refrescs, xecs gasolina) a aquells joves lleidatans que demostrin que no han consumit res d’alcohol durant tota la nit.
Des de l’Ajuntament de Lleida, per mitjà del programa de prevenció de drogodependències es treballa de manera continuada per conscienciar els ciutadans i ,especialment, els més joves que beure i conduir és imcompatible i aquesta és una de les millors formes de fer-ho: amb una solució real i pràctica com és el programa Noc-Turnos.
“La nostra tasca de conscienciació parteix de la base que, si s’ha de conduir, no es pot beure ni una gota d’alcohol. El conductor alternatiu és una iniciativa que funciona precisament perquè és una solució que els joves reconeguin com a creïble i eficaç”, afirma Jaime Gil-Robles, director executiu de la Federación Española de Bebidas Espirituosas. I així ho demostren les xifres, ja que un 89% dels joves entrevistats afirman que aquest tipus d’accions els ajudaran a conscienciar-se envers el perill de conduir si s’ha consumit alcohol.
Els Noc-Turnos, un projecte eficaç
Des de l’any 2001 FEBE treballa en la implantació a Espanya de la figura del conductor alternatiu, amb la finalitat de conscienciar a la població en general, i molt particularment als joves, que l’alcohol i la conducció són incompatibles per a tractar de contribuir a reduir, fins a eliminar, la incidència de l’alcohol en els accidents de trànsit. La figura del conductor alternatiu té el suport del Congreso de los Diputados, i d’institucions com la Dirección General de Tráfico o el Servei Català del Trànsit.
Els Noc-Turnos és el nom amb el qual es coneix aquesta campanya promoguda per la Federación Española de Bebidas Espirituosas que pretèn instaurar la figura del conductor alternatiu al nostre país. La iniciativa fomenta una actitud de responsabilitat entre els joves com és triar dins del grup d’amics el conductor que no beu i condueix. La intenció d’aquesta campanya és que aquesta responsabilitat sigui assumida per una persona diferent del grup cada cap de setmana, que es vagin fent torns dins el grup.
D’altra banda, els joves espanyols que ja han participat en campanyes anterios estan cada cop més conscienciats sobre els perills de combinar alcohol i conducció, ja que un 54% dels entrevistats declara no beure alcohol si condueix i un 61% prefereix no tornar a casa en el cotxe d’un conductor begut, buscant altres alternatives per tornar. Així, segons un estudi de la consultora Millward Brown realitzat per a FEBE entre participants en les accions del conductor alternatiu, el 94% creu que aquesta idea és bastant o molt pràctica, i el 90% valora positivament la dinàmica de l’acció.
El seu origen prové del Regne Unit, per mitjà de l’II be des, desenvolupat per The Portman Group. Aquesta campanya ha situat Anglaterra entre els països amb menor incidència d’accidents de trànsit relacionats amb l’alcohol. Aquesta figura es porta a terme amb èxit a tota Europa amb una solució eficaç davant el problema de l’alcohol i la conducció, raó per la qual DG TRANS financia un projecte transeuropeu en el qual hi participen vuit països a més d’Espanya.
Els Noc-turnos a Lleida
El programa es realitza a Lleida gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Serveis Personals i Salut Pública de l’Ajuntament de Lleida, i forma part de les activitats que, des de fa 18 anys, desenvolupa el programa municipal de prevenció de les drogodependències.
L'any 2005 ja es va realitzar aquesta iniciativa amb molt èxit. L’Ajuntament ha facilitat la implementació de l’activitat a Lleida des del punt de vista logístic i també s’ha encarregat de la sensibilització dels locals d’oci de la ciutat. Aquests establiments han participat els darrers anys en una taula de consens sobre la nit segura. També s’ha difós l’activitat entre les entitats de la ciutat que realitzen activitats preventives dirigides a joves. En l’acció del proper dissabte participaran joves voluntaris de la Regidoria de Joventut i tècnics del programa municipal de drogodependències de l’Ajuntament.
Qui no begui alcohol i condueixi té premi
Per participar, els joves hauran de presentar el carnet de conduir als monitors de FEBE, per mitjà del qual rebran un passaport que se’ls anirà segellant a mesura que vagin passant els successius controls. La dinàmica de l’acció preveu la realització de quatre proves d’alcoholèmia en les quals els participants només podran continuar si demostren no haver consumit absolutament res d’alcohol, és a dir, els participants hauran de donar 0,0 en tots aquests controls.
En el cas que el participant doni positiu en algun dels controls d’alcoholèmia, se li retirarà el passaport i ja no podrà continuar endavant. Aquells que passin el quart i últim control, havent donat negatiu en tots els anteriors, rebran un tiquet de benzina que podran bescanviar des de l’11 fins al 25 de novembre, ambdós inclosos, en una benzinera de la nostra ciutat.
A més del suport del Instituto de Seguridad Vial de la Fundación MAPFRE, la iniciativa compta amb la col·laboració de Coca-Cola, que cedeix les begudes sense alcohol als participants. Es colocaran dos cotxes accidentats al carrer de Prat de la Riba, núm. 16, perquè els joves es mentalitzin i visualitzin les conseqüències que té la conducció sota els efectes de l’alcohol.
La Federación Española de Bebidas espirituosas, creada l'any 1999, aplega 130 empreses espanyoles productores i distribuïdores de begudes alcohòliques procedents de la destilació de matèrias primas agrícolas. Representa pràcticament el 100% del sector a España.