Lleida acull una mostra que proposa una nova cultura d'ús i de respecte de l'aigua
L'exposició, al Centre d'Interpretació de la Mitjana, estarà oberta fins al 3 de febrer
El Centre d’Interpretació de La Mitjana acull la mostra “Som aigua. La nova cultura de l’aigua” fins al 3 de febrer de 2008. L’exposició, coproduïda per l’Obra Social Caixa Sabadell i la Fundació CASSA (Companyia d’Aigües de Sabadell), vol fer prendre consciència de la importància de l’aigua dins la vida diària i de les mesures per estalviar-ne i no contaminar-la.
L'horari és de dilluns a diumenge, de 10 a 14 h.
Tot sobre l’aigua: orígens, disponibilitat i nova cultura de consum
Aquesta proposta didàctica i interactiva busca la complicitat de tots els ciutadans. Per això comença informant els visitants sobre una realitat biològica: el 70% del nostre cos està format per aigua. A continuació, fa un recorregut pel cicle de l’aigua, generat a partir d’una hidrosfera de 1.360.000.000 km3, dels quals només el 0,64% correspon a l’aigua dolça en estat líquid. La interacció de l’aigua amb el sol dóna lloc als diferents climes que trobem a la Terra.
L’exposició entra a fons en el clima mediterrani que, a causa de les seves irregularitats pluviomètriques al llarg de l’any, obliga a fer una bona gestió dels recursos hídrics. La nostra manera de conviure amb l’aigua i de trobar-la en el paisatge i en la tradició cultural és un altre punt d’atenció remarcable, ja que el visitant aprendrà a associar-la tant amb la realitat física més immediata com amb la mitologia i la saviesa popular.
L’aigua és un bé natural que forma part del planeta, però no sempre és fàcil obtenir-ne i disposar-ne per cobrir les necessitats humanes. Des de l’antiguitat, les persones han hagut d’inventar diversos sistemes per apropar-se a l’aigua i controlar-la per al seu consum. Un repàs a les obres hidràuliques que ens en garanteixen l’ús és una altra cara destacable de la mostra, que es completa amb els sistemes de potabilització i distribució fins als domicilis.
Però és a partir del fet d’obrir l’aixeta que comença la nostra responsabilitat ciutadana de fer-ne un ús racional i solidari, que és la base de la nova cultura de l’aigua. Una cultura que ha de començar per l’estalvi i per evitar al màxim les contaminacions industrials i urbanes que estem obligats a corregir amb una bona xarxa de depuradores. I és que la nostra salut i la del nostre entorn depenen directament de la qualitat de l’aigua: “Som aigua”.
Una xarxa interactiva a l’abast de tothom
Els visitants de l’exposició disposaran d’ordinadors per anar intervenint en el diversos àmbits pel seu compte. Ho podran fer a partir d’un mapamundi que els desplaçarà per tots els racons del planeta blau, amb informacions ben insòlites de cada continent. També podran entrar en els jocs dels refranys populars sobre l’aigua, en l’aigua com a vehicle de salut i de malalties, en les seves xarxes d’obtenció, i en les formes d’estalvi i de gestió correcta de l’aigua.