Presentació de l'Observatori Lleida Ciutat per a Tothom

La seva finalitat és observar el desenvolupament del Pla local d’acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat, valorar-ne la seva aplicació, detectar noves barreres i recollir propostes per a superar-les

El mes d’octubre de 2006 el Ple de l’Ajuntament de Lleida va aprovar el Pla local d’acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat per donar resposta a una necessitat operativa i planificar i implementar accions concretes destinades a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. L’objectiu de l’Ajuntament de Lleida amb el Pla local d’acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat és promoure les actuacions necessàries perquè es vegi reconeguda la seva condició de ciutadans i ciutadanes de ple dret. Sobre les dades del padró municipal (en data 1 de gener del 2006) amb una població de 124.709 habitants, la població amb certificat de discapacitat a Lleida suposa un 7,8%. Segons l’enquesta sobre Discapacitats, Deficiències i Estat de la Salut de 1999, un 9% de la població de l’Estat espanyol pateix alguna discapacitat o limitació que li pot arribar a causar incapacitat. Segons aquest mateix estudi, més del 32% de les persones majors de 65 anys presenten algun tipus de discapacitat, mentre que aquest percentatge no arriba al 5% en la població menor de 65 anys. L’observatori: Lleida ciutat per a tothom Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats, la regidora de Serveis Personals de l'Ajuntament de Lleida, Rosa Ball, ha presidit la presentació de l'Observatori del Pla Local d'Inclusió per afavorir la participació i la inclusió socials de les persones amb discapacitats. L’Observatori (que es pot consultar a través de la web observatoridiscapacitats.paeria.cat) és una iniciativa derivada del Pla Local per a la Participació i la Inclusió de les Persones amb Discapacitat. La seva finalitat és observar el desenvolupament del Pla Local, valorar-ne la seva aplicació, detectar noves barreres a la participació i recollir propostes per a superar-les. L’avaluació sistemàtica ha de facilitar la presa de decisions i permetre la millora contínua de les diferents temàtiques tractades en el Pla Local, tant en el referit a les propostes transversals com en aquelles més específiques de les diferents taules: educació; formació i treball; salut; serveis socials; cultura, esports i lleure i, accessibilitat, habitatge i mobilitat. Com a espai de participació l’Observatori per a la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat es configura com un espai que pretén fomentar la participació i la diversitat d’opinió de tota la ciutadania de Lleida, especialment de les persones amb discapacitat, essent doncs, un espai obert de mobilització dels temes que afecten al col·lectiu de les persones amb discapacitat de la ciutat de Lleida. La finalitat de l’Observatori és avaluar el seguiment del Pla Local d’Acció per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat. Això es concreta amb els següents objectius:

  • Obtenir informació de forma sistemàtica prenent com a font les persones amb discapacitat,les entitats i les institucions que els proporcionen el servei, tant a ciutadans com de forma específica, sobre la implementació del Pla Local.
  • Proporcionar informació, informes de seguiment del Pla Local. Donar a conèixer la implementació del Pla Local.
  • Publicitar bones pràctiques, que afavoreixin la participació i la inclusió, la millora de la qualitat de vida i del benestar.
  • Comparar l’evolució de la ciutat de Lleida en les actuacions per fomentar la participació i la inclusió amb altres ciutats del nostre entorn més propè - Catalunya, estat espanyol, Europa…
  • Observar les barreres a la participació i informar a les entitats i institucions implicades, proposant-los-hi que prenguin accions per eliminar-les.
  • Detectar tendències que permetin actuar amb visió de futur. Anticipar necessitats, prevenir dificultats…
  • Implantar nous mètodes de recollida i difusió d’informació.
  • Ser un exemple de bona pràctica de participació (afavorir la comunicació i l’accessibilitat). El portal web de l’Observatori per a la inclusió social de les persones amb discapacitat és un espai obert i accessible a tota la ciutadania de Lleida que fomenta la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat realitzant alhora el seguiment i l’avaluació del Pla Local per la millora del benestar i la qualitat de vida dels ciutadans de Lleida, especialment de les persones amb discapacitat. Aixó, s’aconseguirà mitjançant la participació de totes les persones, entitats i institucions de la ciutat, que ajudaran a valorar la seva aplicació, a detectar noves barreres a la participació i recollir propostes per a superar-les.