Lleida té vuit contenidors als carrers per portar roba usada

L'Ajuntament de Lleida i l'Associació Troballes de Cáritas promouen aquesta acció que permet recuperar un residu i crear llocs de treball

L'Ajuntament de Lleida i l'Associació Troballes de Cáritas han presentat els cinc nous contenidors que s'han instal·lat als carrers perquè la ciutadania aporti roba usada. Els recipients es troben a Pardinyes (plaça Maria Rúbies/rambla); a Cappont (al carrer Doctora Castells; al Passeig de Ronda; a la plaça Víctor Siurana/carrer Bisbe Messeguer, i al pàrquing de Príncep de Viana, a l'altura de l'Estació de RENFE. Aquestes unitats s'afegeixen a les tres que ja exisitien a les places de l’Escorxador i de la Constitució i a la cruïlla dels carrers Bisbe Ruano i Ciutat de Fraga. A més, la Paeria facilita la roba de les deixalleries municipals. La presentació s'ha fet aquest migdia a la plaça de Víctor Siurana, a càrrec del regidor de Medi Ambient de la Paeria, Josep Barberà, i del president de l'Associació Troballes, Lluís del Val Rodríguez. Aquesta entitat forma part de la cooperativa Roba Amiga, d'empreses d’inserció dedicades a la recuperació i gestió del residu tèxtil. El foment de la recollida selectiva de roba al carrer pretén facilitar la reutilització i el reciclatge d’un producte que por tornar a incorporar-se al cicle productiu. Així s’estalvien matèries primeres i s’aprofita un material que, en cas contrari, entraria a l'abocador de residus urbans. L'Ajuntament de Lleida hi col·labora amb el conveni que ha signat amb l'Associació Troballes (Cáritas), que autoritza l'entitat per instal·lar els contenidors. L'objectiu de l'entitat és crear llocs de treball d'inserció sociolaboral mitjançant la correcta gestió del residu tèxtil, en el marc del programa de la Cooperativa Roba Amiga. L’any 2007 es van recollir 260.000 kg de roba, que va tenir diferents destins:

  • un 7% es va anar a les botigues de segona mà de Cáritas.
  • un 1% es va lliurar gratuïtament a 563 persones necessitades
  • la resta, un 92%, que no estava en condicions de ser usada novament, es va destinar a la venda al major per fer draps. La iniciativa ha generat 14 llocs de treball, dels quals 9 son de inserció sociolaboral, i ha evitat l'entrada de 260 tones de residus a l’abocador. L'ampliació del nombre de contenidors permetrà la realització d’una nova activitat per part de l'entitat: l'elaboració de draps amb el tèxtil que no es pot vendre. per tant, això significarà que es podrà reutilitzar un major percentatge del material recollit. També propiciarà l’obertura d’una nova botiga de roba de segona mà a la ciutat de Lleida.