L’Ajuntament de Lleida tanca les fonts de la ciutat que consumeixen més aigua
La Paeria ha encarregat a Aigües de Lleida que durant aquest cap de setmana tanqui les 59 fonts d’aigua que tenen raig continu com a mesura preventiva, tot i que la ciutat disposa de reserves suficients per garantir l’abastament de boca
L’Ajuntament de Lleida ha encarregat a l’empresa adjudicatària del servei d’aigües de la ciutat, Aigües de Lleida, que durant aquest cap de setmana tanqui les fonts d’aigua que tenen raig continu com a mesura preventiva i pedagògica per afavorir l’estalvi d’aigua, tot i que la ciutat de Lleida no es troba en cap fase d’alerta ni prealerta per la sequera actual.
De les 210 fonts que hi ha a tota la ciutat, se’n tancaran 59, que són de raig continu. La Paeria, per mitjà d’Aigües de Lleida, ha decidit tancar aquestes fonts perquè són les més antigues i, per tant, les que més consumeixen, ja que les que s’instal•len des de fa anys disposen de polsador perquè suposa un consum més sostenible d’aigua.
Així mateix, cal recordar que les 8 fonts ornamentals de la ciutat estan tancades des del passat 1 de novembre.
Reducció del 8% del consum en 4 anys
Pel que fa al consum global d’aigua a la ciutat, en els darrers quatre anys s’ha produït una reducció del 8 per cent, gràcies a la millora de l’eficiència de la xarxa de distribució, la contenció del consum domèstic i la baixada dels consums municipals (regs, neteja carrers...). Això ha suposat un estalvi de 1.250.000 m3.
S’ha de destacar la reducció de la despesa domèstica, de tal manera que hem passat de 187 litres per habitant i dia el 2004 a 143 el 2007, d’acord amb les dades de balanç d’Aigües Lleida. El consum domèstic de la ciutat s’ha reduït en un 19 % en els últims 4 anys malgrat que el nombre de clients s’ha incrementat en gairebé 6.000 en incrementar-se també la població.
A més del consum domèstic i el global, en aquests últims quatre anys també s’ha reduït l’aigua total enregistrada en un vuit per cent. Aquí s’engloba l’aigua enregistrada a clients domèstics i industrials i l’aigua enregistrada municipal. El rendiment de la xarxa (que contribueix a disminuir les pèrdues d’aigua), s’ha incrementat en un 3 % en els últims cinc anys.
Abastament de boca garantit al Ribargorçana
L’Ajuntament de Lleida disposa d’un Pla de Contingència davant de la sequera, que es va elaborar l’any passat a petició de l’Agència Catalana de l’Aigua, on s’estableixen les diverses mesures de restricció dels consums d’aigua a adoptar en funció de les reserves dels embassaments. En aquests moment, no s’ha activat cap de les dues fases que obligaria a adoptar mesures de restricció en els consums no prioritaris.
Així mateix, d’acord amb les dades facilitades per la CHE, les reserves dels embassaments de la conca del Noguera Ribagorçana garanteixen el consum d’aigua de boca de Lleida ciutat i dels municipis de la Mancomunitat d’abastament d’aigua potable de Pinyana durant tot l’any, tenint en compte que el consum de Lleida i aquests municipis és d’un 17Hm3/any.
Malgrat això, la Paeria ja ha expressat a la CHE la necessitat de gestionar l’aigua de la conca del Ribagorçana tenint en compte els requisits de quantitat i qualitat de l’aigua de Lleida i els municipis de la Mancomunitat, en tant en quant el consum d’aigua de boca és prioritari als altres usos.