10 anys de Viure i Conviure
Lleida va ser pionera a l'Estat en el desenvolupament d'aquest programa d'intercanvi entre joves i gent gran
Lleida va ser pionera a l'Estat en el desenvolupament d'aquest programa d'intercanvi entre joves i gent gran
El programa Viure i Conviure de relació entre persones grans i estuidants celebra enguany el desè aniversari. Lleida va ser pionera a l'Estat en l'implantació d'un programa intergeneracional d'habitatge compartit com aquest, que es realitza en col•laboració entre l’Ajuntament de Lleida, la Fundació Viure i Conviure de la Caixa de Catalunya i la Universitat de Lleida. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha volgut "agrair especialment el treball de totes les persones que han fet realitat aquest programa durant 10 anys, en especial els tècnics de l'Ajuntament que hi van apostar".
Viure i conviure, des del seu inici a Lleida ha formalitzat 240 emparellaments. Durant aquest curs 2007/2008, un total de 24 parelles s’han acollit a la iniciativa, algunes provinents ja del curs passat i d’altres de nova incorporació. El responsable de Caixa Catalunya, Josep Florensa, ha explicat que a l'Estat fins a aquest anys s'han establer 480 emparellaments, als quals Lleida aporta la meitat.
El programa intergeneracional d'habitatge compartit Viure i conviure ofereix un allotjament sense cost econòmic a un estudiant universitari a casa d’una persona gran a canvi de ser-li de companyia i ajut en petites tasques domèstiques. La selecció i valoració de d’idoneïtat de les persones grans que es volen acollir al programa, la realitza el Departament de Serveis Personals i Salut Pública de l’Ajuntament. La part referida als estudiants, es duu a terme des de la Universitat i la Fundació Viure i Conviure.
Dins dels actes de celebració d’aquest desè aniversari, el passat mes de desembre es va dur a terme una festa de Nadal per a les parelles incloses al programa per tal de facilitar el coneixement mutu entre elles i l’intercanvi d’experiències i vivències. Alhora, aquest divendres la psicòloga i responsable de l’Àrea Psicosocial i de Participació –Institut de l’Envelliment– de l'UAB, Mercè Pérez, ha pronunciat la conferència "El camí d’envellir: pistes per al benestar". Alhora, en el marc de la jornada, s'ha fet la presentació del llibre Viure i conviure: una experiència de persona a persona, que s’ha editat amb motiu d’aquest desè aniversari.