Acció col·lectiva dels centres educatius de Lleida pel Dia Escolar de la No Violència i la Pau
Més de 600 alumnes de diversos centres han participat en una instal·lació artística, de manera simultània a la plaça de Ricard Viñes, Camps Elisis i Parc de l’Aigua, per reflexionar sobre paraules, frases i expressions que generen violència i remarcar la importància de construir societats més pacífiques. La Paeria, mitjançant el Pla Educatiu d’Entorn, col·labora amb la iniciativa, impulsada per Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida.
Més de 600 alumnes de diversos centres han participat en una instal·lació artística, de manera simultània a la plaça de Ricard Viñes, Camps Elisis i Parc de l’Aigua, per reflexionar sobre paraules, frases i expressions que generen violència i remarcar la importància de construir societats més pacífiques. La Paeria, mitjançant el Pla Educatiu d’Entorn, col·labora amb la iniciativa, impulsada per Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida.
Els centres educatius de Lleida participen aquest dilluns en una acció col·lectiva per celebrar el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP) per convertir-se, un any més, en els protagonistes de la cultura de la pau. Per reivindicar la Comunicació No Violenta, com a eina de construcció de pau i condemnar el bullying, enguany s’ha fet una instal·lació artística col·lectiva a Ricard Viñes, Camps Elisis i Parc de l’Aigua. L’acció col·lectiva s’ha fet de manera simultània, als tres espais públics, per reflexionar sobre la comunicació i com afecta a l’empatia i la convivència. La temàtica gira entorn a la Comunicació No Violenta com a eina de resolució de conflictes, però també de prevenció, retornant el valor als conceptes d’empatia, compassió, diàleg, entesa, escolta activa, responsabilitat i respecte. Es vol remarcar la importància de construir, també a partir del llenguatge, societats més pacífiques.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que en aquesta acció col·lectiva han participat més de 600 alumnes dels centres escolars de Joan Oró, Ronda, Josep Lladonosa, Sant Jaume les Heures, Maria Rúbies, Joc de la Bola, Príncep de Viana, Parc de l’Aigua, Països Catalans, Camps Elisis, Escola Riu Segre i El Carme. Altres centres també replicaran l’acció als seus patis escolars.
La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) i el suport del Centre d’Art La Panera, han impulsat la proposta educativa amb l’objectiu que el DENIP surti al carrer. És una mostra més que Lleida és pionera en el treball en xarxa entre agents per aconseguir una ciutat Educadora. De fet, la proposta consta de diverses activitats i va més enllà de la commemoració d’avui i es treballa transversalment la cooperació i la solidaritat en projectes com aquest en el marc de l’Educació per la Transformació Social.
Els representants del Centre d’Art La Panera, membres d’UNESCO Lleida, del Pla Educatiu d’Entorn i el col·lectiu Aturem Les guerres han estat en aquesta activitat, en què es pretén fer un exercici de consciència, d’incidència i de reivindicació de la pau, a partir del treball en xarxa entre entitats, escoles i administració. I això, utilitzant eines com l’art, l’animació i les arts escèniques.
Instal·lació artística
L’alumnat de les escoles i instituts de la ciutat han elaborat de forma col·lectiva una instal·lació artística per reivindicar la cultura de la pau. L’acció és el resultat del treball iniciat a les aules al mes d’octubre a través de formacions i recursos educatius sobre la Comunicació No violenta. La proposta de les activitats s’ha dirigit a centres educatius de primària, secundària, batxillerat i cicles i consta de 3 fases:
- Fase 1: Formació bàsica sobre Comunicació No Violenta i ApS per a professorat, amb Milagros Marco i Biljana Markovic de Media2 Lleida i Lleida per la Unesco.
- Fase 2: Comuniquem pau a través de l'art: El DENIP als carrers! Jornada d’avui a les places i al pati de l'escola: elaboració d'una instal·lació artística conjunta a l'espai públic a partir d'allò après a l'aula sobre Comunicació No Violenta. Amb el suport del Centre d'Art la Panera.
- Fase 3: Taller de GIFS animats “Animem la Comunicació No Violenta”, en el marc de l'ANIMAC, amb el cineasta Emilio Martí.
Dia Escolar de la No-Violència i la Pau
El Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. És una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment, que se celebra el dia 30 de gener.
El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”.
En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió.
El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi (1869-1948), assassinat a trets per un fanàtic hinduista.