Acte institucional unitari pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones
Està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià, la Diputació de Lleida, la Generalitat, la Subdelegació del Govern i la Universitat de Lleida
L'acte ha comptat amb una nombrosa representació institucional en què les dones han tingut un paper preeminent
En el marc del 25N s’ha fet una Declaració Institucional Unitària
Està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià, la Diputació de Lleida, la Generalitat, la Subdelegació del Govern i la Universitat de Lleida
L'acte ha comptat amb una nombrosa representació institucional en què les dones han tingut un paper preeminent
En el marc del 25N s’ha fet una Declaració Institucional Unitària
L’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià, la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Subdelegació del Govern i la Universitat de Lleida, principals institucions de la ciutat i del territori, han realitzat avui l’acte unitari del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
L’alcalde, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde de Polítiques Feministes, Carme Valls, han encapçalat la nombrosa representació de la Corporació Municipal que ha assistit a aquest acte.
El moment àlgid d’aquesta commemoració ha estat la lectura del Manifest pel 25N que esdevé una Declaració Unitària Institucional i que ha estat llegida per Raquel Aznar. Supervivent de violència de gènere, fotògrafa de professió, també és tècnica d’igualtat i autora de l’exposició ‘Crits’ en què es fan visibles diferents situacions de violència masclista i es mostra la vulnerabilitat de les dones en aquestes situacions.
El Manifest unitari recorda que “cal prendre consciència del fet que amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou. No afrontem un esprint sinó una carrera de fons. Tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos. I massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor”.
A més, s’assenyala que “totes i tots tenim també un paper cabdal en la resposta immediata després de la violència. Com a amiga o amic, familiar, company o companya de feina, veí o veïna, podem ajudar a qui ho està patint a identificar els indicis de la violència patida o dels factors de risc per la seva vida”. I conclou que “les institucions polítiques del país -Generalitat de Catalunya, administracions locals i entitats municipalistes- ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes” i que “cal prendre partit per aturar d’una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”.
L’acte, de perfil reivindicatiu, s’ha realitzat a la plaça Víctor Siurana, que per aquesta ocasió, s’ha vestit amb una pancarta on es llegia ‘prou violència masclista' i amb un gran llaç lila. Ha estat conduït per la Doctora Eva Martín, professora i investigadora de la Universitat de Lleida i amenitzada pel grup Silvestres Veus.