Agents de l’oci nocturn es formen amb Nits Q Lleida en la prevenció de violències sexuals
La Paeria organitza sessions formatives que tracten la perspectiva de gènere i LGTBIQ+, la prevenció de violències sexuals i el protocol d’actuació davant la detecció de casos, per actuar de forma coordinada
Per la Festa Major es tornarà a sensibilitzar sobre la seguretat de les persones i el respecte a les llibertats individuals i la diversitat amb la campanya “Comptem amb tu”
La Paeria organitza sessions formatives que tracten la perspectiva de gènere i LGTBIQ+, la prevenció de violències sexuals i el protocol d’actuació davant la detecció de casos, per actuar de forma coordinada
Per la Festa Major es tornarà a sensibilitzar sobre la seguretat de les persones i el respecte a les llibertats individuals i la diversitat amb la campanya “Comptem amb tu”
L’Ajuntament de Lleida ha organitzat tres sessions formatives per a agents de l’oci nocturn per treballar la perspectiva de gènere i LGTBIQ+ i fer sensibilització i prevenció de violències sexuals en entorns festius. També s’informa sobre el protocol d’actuació davant la detecció de qualsevol tipus de violència sexual per poder actuar de manera coordinada amb els agents presents en els entorns d’oci. La Fundació Salut i Comunitat, a través de l’Observatori Noctámbul@s, ha impartit la formació. L’Observatori té experiència reconeguda en aquesta matèria i està treballant actualment amb l’elaboració de molts protocol municipals al territori català i estatal. També hi han col·laborat la Subdirecció General d’Addiccions, el cos de Mossos d’Esquadra i diverses Regidories municipals.
Les sessions, que s’han fet al mes d’abril, han tingut 82 participants, entre els quals hi havia personal de seguretat, controladors d’accés, treballadors i treballadores de locals d’oci nocturn i membres d’entitats juvenils, culturals i socials de la ciutat que gestionaran barres durant la Festa Major de Maig. D’aquesta manera, els diferents col·lectius poden adquirir més coneixement de quines violències hi ha, com poder-les prevenir i actuar si és necessari, pensant també en la Festa Major de la ciutat, ara al maig.
Per les festes, es tornarà a difondre la campanya de sensibilització “Comptem amb tu “. La iniciativa vol conscienciar la ciutadania de la importància de tenir unes festes que garanteixin la seguretat de les persones, el respecte envers les llibertats individuals i el respecte a totes les diversitats (sexuals, de gènere, d'expressió de gènere, funcionals, racials, ètniques, de classe social, situació administrativa, etc. ).
Programa Nits Q Lleida
Fa 10 anys que la Paeria, a través de la Regidoria de Salut Pública, impulsa el programa Nits Q per crear un espai de diàleg participatiu entre els agents implicats en l’oci nocturn i festes populars de la ciutat. L’objectiu és millorar els entorns d’oci i vetllar perquè siguin de bona qualitat, segurs i que tothom en pugui gaudir.
L’any 2017 el programa va incorporar com a eix de treball l’abordatge de la perspectiva de gènere en l’àmbit de l’oci nocturn i fer sensibilització i prevenció de violències sexuals en aquests entorns amb la implicació dels agents comunitàries. Després d’un procés participatiu, es va presentar el Pla d’actuació contra els comportaments i actituds sexistes en espais d’oci i festes populars del municipi de Lleida on també s’incorporava el protocol d’actuació.
Enguany s’ha actualitzat el pla per poder incorporar la normativa existent en perspectiva de gènere i en perspectiva LGTBIQ+. Per fer-ho, es compta amb l’assessorament i orientació de l’Observatori Noctambul@s.
El pla incorpora la formació dels agents comunitaris presents en espais festius com a element fonamental. És un aspecte clau en la sensibilització, la prevenció i l’actuació davant qualsevol tipologia de violència sexual que pugui sorgir-hi. Per aquest motiu, aquesta darrera setmana s’ha fet 3 sessions formatives
La Paeria, mitjançant el programa Nits Q, realitza un treball comunitari i educatiu amb els agents vinculats a l’oci nocturn de la ciutat i cerca sinèrgies conjuntes per millorar la qualitat de l’oci i aconseguir una ciutat inclusiva i lliure de conductes sexistes.
Per a més informació, podeu consultar el programa de Nits Q.