Alumnat de secundària viatja al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria, amb el projecte Buchenwald-Mauthausen
Un grup de dotze alumnes de Lleida viatgen aquesta setmana al camp de concentració de Mauthausen com a darrera activitat del projecte Buchenwald-Mauthausen que impulsa l’àrea de Memòria Democràctica de la Paeria.
Un grup de dotze alumnes de Lleida viatjarà aquesta setmana al camp de concentració de Mauthausen com a darrera activitat del projecte Buchenwald-Mauthausen que impulsa l’àrea de Memòria Democràtica de la Paeria. En concert, són alumnes dels instituts de secundària de La Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i el col·legi El Carme, que amb dues professores i tècnics municipals es desplaçaran a Àustria. S’hi sumen dos alumnes de l’Institut d’Almenar que forma part del Grup DEMD (Grup de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic) i que han comptat amb el suport de l’Institut d’Almenar i dels Ajuntaments d’Alfarràs i d’Ivars de Noguera, pobles respectius de l’alumnat que participa en el viatge.
Mitjançant el conveni que té signat amb l’Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte, l’Ajuntament de Lleida ha reprès enguany l’activitat del viatge amb l’alumnat, passades les restriccions de la pandèmia per la Covid-19. La Paeria, amb la col·laboració de l’Amical i del Grup de Treball DEMD del Departament d’Educació (Exili, Deportació i Holocaust), organitza el viatge a Mauthausen i a diversos indrets de l’univers d’aquest camp de concentració.
El viatge té com a objectiu fonamental traslladar i conèixer a terreny un dels episodis més dramàtics de la història contemporània, i que l’alumnat pugui comprendre i reflexionar al voltant dels conceptes que s’han treballat prèviament a l’aula. S’iniciarà el divendres 5 de maig volant cap a l’aeroport de Munich i clourà el dilluns 8 de maig amb la tornada a Lleida. Aquests dies, es visitarà el castell d’Hartheim, on l’alumnat de Lleida farà un acte d’homenatge a les persones de la ciutat que van ser deportades en aquest indret. També s’assistirà als actes que es faran a l’estació de tren de Mauthausen, el Memorial d’Anna Pointner, el Memorial d’Ebensee, el Memorial de Gusen i el camp de Mauthausen. El punt central del viatge serà la participació en els actes internacionals que se celebraran el diumenge 7 de maig, al camp de Mauthausen.
Enguany, el lema de la commemoració del 78è aniversari de l’alliberament dels camps nazis és Zivilcourage, Coratge Civil. Aquest concepte alemany és el coratge que una persona mostra a l’hora de defensar valors humans i democràtics, com ara la dignitat o la justícia, sense por a les crítiques que pugui rebre en el seu entorn immediat, a la vida pública o a les xarxes socials. L’expressió coratge cívic fou utilitzada originàriament a França al segle XIX, i s’entenia com el valor d’un individu d’actuar segons el mateix criteri, aliè a les pressions de l’entorn. En les darreres dècades, el coratge cívic ha tornat a prendre validesa a l’Europa Central, en la denúncia contra l’antisemitisme, el racisme, en els perills de ressorgiment del neonazisme i d’altres moviments extrems. El lema que s’ha adoptat aquest any recorda bé els crims del passat i que, quan a la vida política es juga sistemàticament amb foc, és fàcil acabar cremant-se.
Des de l'any 2003 l’Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d'homenatge a diferents camps nazis amb participació d’exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d'educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. En aquests viatges, hi han participat instituts de diferents indrets de l'Estat: Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra, Madrid, etc.
El cap de setmana més pròxim al 5 de maig es commemora l’alliberament del camp de Mauthausen amb representacions nombroses dels països d'Europa, dels EUA, Canadà i Israel. L'Amical de Mauthausen i altres camps hi viatja anualment per retre homenatge a les víctimes espanyoles republicanes, participant en les activitats del Comitè Internacional. La progressiva desaparició de les persones supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amistats que compleixen amb el deure del record i l’homenatge als republicans deportats, i també a projectes amb la implicació de professorat i alumnat en els actes d’homenatge, que van acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la participació en el viatge.