Alumnes de Lleida van participar diumenge en la commemoració del 78è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen.

Alumnes de Lleida participen en la commemoració del 78è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen

L’alumnat que ha participat en el projecte Buchenwald-Mauthausen de la Paeria ja ha tornat a Lleida, després del viatge a Àustria en què ha participat en l’acte commemoratiu del 78è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen.

L’alumnat que ha participat en el projecte Buchenwald-Mauthausen de la Paeria ja ha tornat a Lleida, després del viatge a Àustria en què ha participat en l’acte commemoratiu del 78è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen. El grup d’alumnes dels centres eductius lleidatans, acompanyats de la regidora Montse Pifarré, van prendre part de l’acte de diumenge, amb la lectura de diversos textos d’homenatge que es van fer al Castell d’Hartheim i al Memorial del camp de Gusen. Van recordar les persones deportades, en especial a les de les Terres de Lleida. També van assistir als actes internacionals que es van fer al Memorial de Gusen i al camp de Mauthausen. L’alumnat de Lleida es va sumar als milers de persones vingudes d’arreu, autoritats, estudiantat, famílies, col·lectius i algun supervivent, per recordar l’alliberament del camp sota el lema “Mai més”.

En els quatre dies que l’alumnat ha estat a Àustria, s’ha desplaçat a diversos camps de concentració que conformen “l’univers Mauthausen”, on van ser empresonats milers de republicans espanyols. Hi havia 39 lleidatans dels quals 23 hi van morir. Per concloure l’estada, aquest dimarts s’ha fet una visita al camp de Mauthausen amb l’acompanyament i el guiatge de Josep San Martín, membre del Comitè Internacional de l’Amical de Mauthausen, amb l’explicació sobre l’estructura del camp i el seu funcionament.

L’experiència ha estat molt positiva i enriquidora per als joves, ja que han pogut viure de primera mà els conceptes apresos a l’aula. Un dels pilars fonamentals d’aquest viatge és l’intercanvi intergeneracional, on alumnat de secundària conviu amb familiars de persones que van patir l’exili i la deportació, algunes de les quals van tornar i altres hi van ser assassinades. Tal com han manifestat, l’experiència és difícil d’oblidar, perquè han estat convivint, parlant, preguntant, canviant adreces i telèfons amb familiars i persones grans de qui volien conèixer la seva història personal, o amb joves d’altres províncies de l’Estat i d’altres països com Itàlia, Alemanya o Àustria.

Des de l’any 2003 l’Amical de Mauthausen organitza un viatge al camp de Mauthausen per retre homenatge a les persones que hi van ser deportades, on encara participen un bon nombre de familiars de persones que van estar als camps nazis. L’any 2019, l’Ajuntament de Lleida va incorporar-se a aquesta commemoració a través del projecte Buchenwald- Mauthausen, en el qual participa l’Amical de Mauthausen a través d’un conveni amb la Paeria i els Instituts de secundària Almenar, Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i el Col·legi El Carme, centres que formen part del Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust). També hi han col·laborat l’Institut d’Almenar i els Ajuntaments d’Alfarràs i d’Ivars de Noguera.

Notícia relacionada