Presentació de l'Animac 2024 a la Llotja de Lleida..

Animac recull l’any extraordinari de l’animació catalana i espanyola amb la diversitat com a fil conductor

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que aquest esdeveniment consolida la capitalitat cultural de la ciutat, ja que aglutina creació, talent, empreneoria, joventut, educació i formació

Visitaran la Mostra la directora donostiarra Isabel Herguera, Premi Honorífic; el creador britànic Barry J. C. Purves, Premi Animation Master, i la il·lustradora Roser Capdevila, Premi Trajectòria. També hi pariticipa, entre altres, José Luis Ágreda, director d’art de Robot Dreams, film nominat als premis Oscar d’enguany

Tindrà lloc del 15 al 17 de febrer a Lleida, amb la projecció de 179 films, entre llargs, migmetratges i curts. És l’edició més diversa i accessible d’Animac, amb l’edició del programa en lectura fàcil, conferències amb llengua de signes en català o sessions relaxades adaptades

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que aquest esdeveniment consolida la capitalitat cultural de la ciutat, ja que aglutina creació, talent, empreneoria, joventut, educació i formació

Visitaran la Mostra la directora donostiarra Isabel Herguera, Premi Honorífic; el creador britànic Barry J. C. Purves, Premi Animation Master, i la il·lustradora Roser Capdevila, Premi Trajectòria. També hi pariticipa, entre altres, José Luis Ágreda, director d’art de Robot Dreams, film nominat als premis Oscar d’enguany

Tindrà lloc del 15 al 17 de febrer a Lleida, amb la projecció de 179 films, entre llargs, migmetratges i curts. És l’edició més diversa i accessible d’Animac, amb l’edició del programa en lectura fàcil, conferències amb llengua de signes en català o sessions relaxades adaptades

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que tindrà lloc del 15 al 18 de febrer a Lleida, ha presentat avui la seva programació a la Llotja. La mostra, organitzada per l'Ajuntament de Lleida, escalfa motors per celebrar l’extraordinari moment que està vivint el cinema d’animació català i espanyol i comptarà amb una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació, monogràfics, retrospectives, conferències i tallers que aproximaran el públic al millor cinema d’animació, enguany amb especial interès per la diversitat en tots els seus vessants, sota el lema “Diversity”.

Per a l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, “Animac ens consolida a Lleida com a capital de la celebració d’esdeveniments culturals perquè és talent i creació, és emprenedoria i joventut, és formació i educació, és la plataforma de projecció dels nostres valors. En definitiva, ho tenim tot per fer un bon projecte i gaudir d’una excel·lent edició”. 

Per la seva banda, la directora d’Animac, Carolina López, ha remarcat l’excel·lent moment que està vivint el cinema d’animació tant a Catalunya com a l’Estat, posant com a exemple dos dels convidats d’aquesta edició. “Hem de celebrar que una pel·lícula com Robot Dreams, de producció catalana, no només està nominada a quatre premis Goya sinó que és una de les pel·lícules nominades als Oscar i tenim la sort que vindrà a Lleida el seu director d’art, José Luis Ágreda, en una conferència imperdible”, ha explicat López.

Ha afegit que “tenim també l’alegria de poder donar la benvinguda a Isabel Herguera, que va ser directora d’Animac durant gairebé deu anys, i és la nostra Premi Honorífic d’enguany. A més de projectar el seu primer llargmetratge El sueño de la sultana, la primera pel·lícula europea d’animació que va entrar en la competició oficial del Festival de Sant Sebastià, tindrem una exposició a l’Espai Cavallers amb els originals d’aquesta pel·lícula, en la qual ella i el seu equip han estat treballant durant quinze anys”.

Aquesta 28a edició d’Animac ha rebut 562 pel·lícules en convocatòria oberta de més d'una cinquantena de països de procedència, entre els quals destaquen Espanya amb 79 films, França amb 62, Estats Units amb 48 i Bèlgica amb 35, entre altres. En total, s’han presentat 231 films provinents d’escoles d’animació d’arreu del món, un 41,1% del total de pel·lícules presentades. De tots, s’han seleccionat 141 títols de la convocatòria oberta per ser projectats en les diferents seccions de la Mostra. Enguany es podran veure 179 films: 8 llargmetratges, 4 migmetratges i 167 curtmetratges.

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, s’ha referit a la sensibilitat d’Animac cap a la diversitat i ha recordat que “en els darrers anys, la indústria del cinema d’animació ha avançat cap a una major diversitat i els estudis reflecteixen cada vegada més la riquesa d’experiències humanes”. La regidora ha detallat les diferents mesures d’accessibilitat física, intel·lectual i sensorial que s’han posat en marxa a la Mostra d’enguany, com l’edició del programa en format lectura fàcil amb pictogrames, que és la primera vegada que l’Ajuntament de Lleida ho aplica i que, segons a assegurat Bosch, tindrà continuïtat en properes accions municipals.

Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), per la seva banda, ha destacat que “un any més, Animac ens sorprèn per la qualitat i per la seva gran sensibilitat a tothom, també pel territori, ja que obre finestres i ens ubica en el mapa de l’animació”.

Creadors que visiten Animac 2024

Visitarà la Mostra la directora donostiarra Isabel Herguera, Premi Honorífic i a qui Animac dedicarà una exposició que es podrà visitar a l’Espai Cavallers (del 7 al 28 de febrer), així com una retrospectiva de la seva obra i la projecció del seu primer i guardonat llargmetratge El sueño de la sultana (Espanya, Alemanya, 2023), estrenat en la secció oficial del Festival de Sant Sebastià i que està nominat als premis Goya d’enguany. A més, Herguera oferirà una masterclass on repassarà el procés de creació del film.

Animac comptarà també amb la conferència de José Luis Ágreda, director d’art del guardonat film Robot Dream, dirigit per Pablo Berger i nominat als premis Oscar 2024. Artista amb un segell molt personal, Ágreda porta prop de 25 anys dedicats al dibuix en totes les possibles varietats. En cinema d’animació, a més del seu treball a Robot Dreams, va treballar com a director d’art a Buñuel en el laberinto de las tortugas, guanyador del Premi del Jurat a Annecy i del Goya 2020, i en aquests moments està treballant en el llargmetratge Decorado, d’Alberto Vázquez.

El creador britànic Barry J. C. Purves, rebrà el Premi Animation Master i compartirà amb el públic de la seva masterclass els temes i mètodes de narració que ressonen en el seu treball cinematogràfic i escènic. A més, Animac li dedicarà una completa retrospectiva amb la projecció dels seus curtmetratges més personals com Next, Screen Play i Achilles, així com films i sèries familiars en les quals ha treballat durant la seva extensa carrera.

La il·lustradora Roser Capdevila recollirà el Premi Trajectòria en la cloenda d’Animac i signarà llibres durant la tarda de diumenge, 18 de febrer.

El públic d’Animac podrà conèixer dues coproduccions catalanes rellevants en procés de producció, Rock Bottom i Mariposas negras, totes dues amb marcat accent femení. El productor Edmon Roch, creador de la productora Ikiru Films (Tadeo Jones, Biutiful, El Niño, Adu, entre altres), parlarà, juntament amb la guionista Yaiza Berrocal, del llargmetratge en procés de producció Mariposas negras, que dirigeix David Baute i que explora la temàtica de la migració climàtica.

D'altra banda, Yurena Rivero, coordinadora del programa de mentoria MIANIMA (projecte de l'Associació MIA - Dones en la indústria de l'animació), explicarà com funciona aquest programa, que selecciona projectes de llargmetratges, sèries i curtmetratges d’animació per ajudar-los a créixer amb l’objectiu de presentar-los a potencials socis. L’acompanyaran María Trénor i Marta Gil, directora i directora d’animació, respectivament, del llargmetratge musical Rock Bottom, un cas d’èxit d’aquesta convocatòria.

Animac Teen, llargmetratges, monogràfics i més

Per atreure al públic d'entre 12 i 18 anys, enguany s'ha creat Animac Teen, sessions pensades per als joves i en les quals es projecta l’adaptació de dos mangues d’èxit The Concierge (adaptació del manga de Tsuchika Nishimura i dirigida per Yoshimi Itazu) i Sand Land (adaptació del manga d’Akira Toriyama, creador de Bola de Drac i Dr. Slump, dirigida per Toshihisa Yokoshima), així com el thriller de ciència ficció Mars Express dirigit per Jérémie Périn, i l’aventura èpica Four Souls of Coyote d’Áron Gauder.

A banda dels llargmetratges esmentats, també es podran visionar El sueño de la sultana, de la directora Isabel Herguera i ¡Linda quiere pollo! (Linda veut du poulet !), dels directors Chiara Malta i Sébastien Laudenbach.

Amb l'objectiu de donar veu a la diversitat, el monogràfic Diversity 1 2 i 3 inclou films entorn de temàtiques LGTBIQ+, identitat cultural, migració i crisi climàtica des d’un gran ventall tècnic i estilístic. A més, a través de tallers, conferències i projeccions, es tractaran temes com la inclusió, el feminisme o la no-violència, tenint en compte el poder de la creativitat i les possibilitats expressives que proporciona la tecnologia.

Un dels grans noms de l’animació espanyola que ha triomfat internacionalment, Nuria G. Blanco, visitarà Animac per presentar Silly Sundays, la sèrie preescolar que ha creat i dirigit per al prestigiós estudi irlandès Cartoon Saloon.

I el realitzador català Toni García, pioner en aplicacions d’RA i animació amb tauletes interactives per a sèries i director del llargmetratge D’Artacan i els tres gosqueters, oferirà una conferència on parlarà de la intel·ligència artificial en la producció d’una pel·lícula animada.

Programació infantil i juvenil

La programació infantil i juvenil comptarà amb tres Sessions Escolars, amb més d'una quinzena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la ciutat de Lleida i demarcació. En total hi participaran enguany 9.124 alumnes presencialment a la Llotja i al CaixaForum. La iniciativa és una de les activitats més estimades de la Mostra i té lloc els dies previs al Festival: del 12 al 16 de febrer de 2024. Hi assistiran 38 escoles d’educació infantil i primària, 22 escoles de cicle mig i superior i 23 instituts.

Inauguració

La 28a edició d’Animac s’inaugura el proper dijous, 15 de febrer, a les 20.30 h a la Llotja. Durant l’acte es farà el lliurament dels premis Animation Master i Honorífic i es projectaran una selecció de curtmetratges recents, entre ells, Felina, de Maria Lorenzo, que s’estrena a l’Animac. La ballarina lleidatana i performer Mabel Olea interpretarà una coreografia exclusiva preparada per a l’ocasió.

Programa Animac 2024

Programa Animac 2024 - Lectura Fàcil