La pianista Alba Ventura substituirà les germanes Labèque en el concert de diumenge a l’Auditori.

La pianista Alba Ventura substituirà les germanes Labèque en el concert de diumenge a l’Auditori

Per motius mèdics, finalment no podran actuar a Lleida com estava previst

Alba Ventura i la Franz Schubert Filharmonia interpretaran el 20 de Mozart i la 4a de Schumann

Per motius mèdics, finalment no podran actuar a Lleida com estava previst

Alba Ventura i la Franz Schubert Filharmonia interpretaran el 20 de Mozart i la 4a de Schumann

La pianista Alba Ventura substituirà les germanes Labèque en el concert de diumenge a l’Auditori. Una lesió a l’espatlla de Katia Labèque impedeix que puguin actuar a Lleida en el marc de la celebració del centenari de la seva mestra, Alícia de Larrocha. La pianista Alba Ventura va ser una de les seves alumnes més destacades a l’Acadèmia Marshall, escola que transmet la tradició pianística d'Enric Granados i Frank Marshall, de la que Ventura és actualment la seva hereva.

Ventura interpretarà el Concert per a piano i orquestra núm. 20 de Mozart, escrit al 1785 i considerat el seu concert per a piano i orquestra més dramàtic que ens trasllada a l’estètica operística de Don Giovanni.

A la segona part, Tomàs Grau dirigirà l’apassionada i fascinant Simfonia núm. 4 de Schumann.

Repertori

W.A. Mozart: Concert per a piano i orquestra núm. 20, KV 466

Schumann: Simfonia núm. 4, op. 120

Intèrprets

Alba Ventura, piano

Franz Schubert Filharmonia

Tomàs Grau, director

Notes al programa

No, no esteu escoltant Don Giovanni, però ho sembla. Més d’un melòman pot quedar confós a l’escoltar l’inici del Concert per a piano núm. 20, i no només per la tonalitat de re menor que utilitza Wolfgang Amadeus Mozart, igual que a l’òpera i que al conegut Requiem. Aquest concert escrit al 1785 es considera el seu concert per a piano i orquestra més dramàtic i ens trasllada a l’estètica operística de Don Giovanni.

Robert Schumann va trigar a compondre obres per a orquestra, però quan finalment es va decidir, ja no va parar. Poc després de casar-se, va compondre la Simfonia núm. 4. La seva esposa va escriure: “Per la forma en què es comporta puc veure que serà una altra obra arrencada de les profunditats de la seva ànima”. L’estrena va quedar eclipsada perquè en aquell mateix concert va tocar el duet de pianistes més famós del moment: el format per Clara Schumann i Franz Liszt. Però anys després, Schumann va revisar la simfonia i la va deixar tal com la coneixem avui: una obra plena de llum, escrita des del cor, d’una profunditat colpidora i, alhora, d’una gran popularitat que l’ha acompanyat des del dia de la reestrena.

Aquest concert formarà part dels actes de la commemoració del centenari del naixement d’Alícia de Larrocha.

Sobre Alba Ventura, piano

Nascuda a Barcelona, Alba Ventura va debutar com a solista a l’edat de tretze anys juntament amb l’orquestra de Cadaqués i Sir N. Marriner a San Sebastian i a l’Auditorio Nacional de Música a Madrid.Des de llavors la seva carrera com a solista no ha parat de créixer amb invitacions d’auditoris com el Wigmore Hall, el Barbican i l’Església de St. Martin in the Fields, Concertgebouw d’Àmsterdam, Musikverein, Cité de la Musique de París i la Sala Svetlanovsky de Moscú entre d’altres, havent tocat a més a les principals sales espanyoles. La seva activitat internacional també l’ha portada a actuar als Estats Units, Colòmbia, Argentina, Nova Zelanda i la Xina. Ha estat dirigida per personalitats com Antonini, Harth-Bedoya, Hogwood, Mas, Pons, Oue, Ros Marbà i Vásary, i ha col·laborat amb importants orquestres com la Philharmonia i Hallé, London Mozart Players, Filharmónica Nacional d’Hungria, la Simfònica Nacional Txeca i les principals orquestres espanyoles.

Alba Ventura és, a més, una devota músic de cambra i ha col·laborat, entre d’altres, amb els quartets Brodsky, Takacs i Casals; els violinistes Boris Belkin, Gordan Nikolic, Leticia Moreno, Tai Murray i Lina Tur Bonet; la violinista Isabel Villanueva, i los cellistas David Cohen i Astrig Sironossian. D’entre les disticions rebudes cal destacar el Queen Elizabeth Rosebowl, entregat pel Príncep de Gal·les, el triomf a les audicions internacionals del Young Concert Artist Trust (YCAT), la seva inclusió en el programa Rising Stars que promou ECHO (European Concert Halls Organisation), el Premi IMPULSA de la Fundació Príncep de Girona i la Medalla Albéniz de la Fundació Isaac Albéniz.

El seu anterior disc, Études, és una selecció de vint estudis des de Czerny a Rautavaara i va tenir una gran acollida per part del públic i la crítica. Al 2019 Alba Ventura va empendre la gravació de la integral de les Sonates per a piano de Mozart.

Alba Ventura és professora al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Sobre Tomàs Grau, director

Director inspirat i de gran sensibilitat, Tomàs Grau és reconegut pel seu gest precís i clar i per la sinceritat de les seves lectures musicals, que busquen transmetre de manera diàfana les veritables emocions que hi ha en cadascuna de les partitures, compartint amb el públic el seu amor per la música.

Ha dirigit, entre d’altres, solistes de talla internacional com Anne-Sophie Mutter, Maria João Pires, Midori, Patricia Kopatchinskaja, Gautier Capuçon, Ivo Pogorelich, Mischa Maisky, Javier Perianes, Sabine Meyer, Steven Isserlis, Paul Lewis, Alexei Volodin, Stephen Kovacevich, Alexander Melnikov, Seong-Jin Cho, Mark Padmore i Alice Sara Ott a les principals sales de concerts de Catalunya i l’estat espanyol, com el Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Nacional de Madrid o l’Auditorio de Saragossa, com també a nivell internacional a la Tonhalle de Zuric.

Actualment és el director titular i artístic de la Franz Schubert Filharmonia, i el conviden regularment a dirigir d’altres formacions, com la Beethoven Philharmonie, Stuttgarter Kammerorchester, Orquesta Nacional de España, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Filarmónica de Málaga, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Orquesta de Córdoba i Orquesta Sinfónica de Burgos, entre d’altres. Ha enregistrat per segells com SONY Classical, ARS Produktion -segell de l’any als International Classical Music Awards- o Discmedi. 

Entre els seus compromisos més immediats destaca dirigir solistes com Elisabeth Leonskaja, Katia i Marielle Labèque i, de nou, Midori.

Nascut a Barcelona l’any 1979, Tomàs Grau realitzà els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de la mateixa ciutat. Prosseguí els seus estudis de direcció a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on obtingué el Títol Superior de Direcció d’Orquestra, assolint les màximes qualificacions. Complementà la seva formació en els Wiener Meisterkurse, en l’especialitat de Direcció d’Orquestra.

Sobre la Franz Schubert Filharmonia

La Franz Schubert Filharmonia ha gaudit des dels seus inicis d’una gran rebuda per part del públic, tant per la seva qualitat artística com per la rellevància dels seus programes.

Formada per una nova generació dels millors músics del país que actuen sota la inspirada direcció de Tomàs Grau, director titular i artístic des dels inicis, la formació ha col·laborat amb solistes com Anne-Sophie Mutter, Maria João Pires, Mischa Maisky, Midori, Ivo Pogorelich, Patricia Kopatchinskaja, Rudolf Buchbinder, Stephen Kovacevich, Gautier Capuçon, Sabine Meyer, Steven Isserlis, Paul Lewis, Alexei Volodin, Roberto Alagna, Mark Padmore, Seong-Jin Cho, Alice Sara Ott, Javier Perianes, Ainhoa ​​Arteta, Asier Polo, Leticia Moreno, Pablo Ferrández, Judith Jáuregui o Iván Martín.

La Franz Schubert Filharmonia ha treballat també amb directors com Josep Pons, Rinaldo Alessandrini, Antoni Ros Marbà, Gábor Takács-Nagy, Salvador Mas, Pablo González, Edmon Colomer, Paul Agnew, Guillermo García Calvo, Thomas Rösner, Virginia Martínez, Jordi Mora, Josep Caballé Domenech, Marzio Conti i Salvador Brotons, entre d’altres.

Ha actuat en sales com el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, l’Auditorio de Saragossa, el Palacio Euskalduna de Bilbao i el Palau de les Arts de València, i ha realitzat gires de concerts a Alemanya, Suïssa i la República Txeca.

La Franz Schubert Filharmonia desplega les seves temporades d'abonament a Barcelona, Tarragona, Lleida i Sant Cugat, i té l’honor de ser, des de l’any 2009, l’orquestra resident del Vendrell, vila natal del gran mestre Pau Casals.

L’activitat discogràfica de la formació compta amb diversos discs, entre els quals podem destacar Die Romantische Seele amb la pianista Judith Jáuregui, produït pel segell alemany ARS Produktion (guanyador dels International Classical Music Awards) i nominat als Premis Opus Klassik, i Alba Eterna, òpera del compositor Albert Guinovart, produïda pel segell Sony Classical.