Art d’alçada obre les projeccions de documentals a la UdL dins de Som Cinema
Segona jornada del Festival de l’Audiovisual Català a Lleida
Segona jornada del Festival de l’Audiovisual Català a Lleida
El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha projectat aquest matí, al Rectorat de la Universitat de Lleida, el documental Art d’Alçada. La sessió ha comptat amb la presència de la directora, Sandra Rull, de la guionista, Anna Boneta, i de l’escriptor Pep Coll, un dels artistes que apareix en aquesta pel·lícula dedicada a diferents paratges del Pirineu i als creadors que s’hi inspiren.
La projecció, oberta a tot el públic, s’ha adreçat sobretot a alumnat dels graus en Història de l'Art i Gestió del Patrimoni Artístic i en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, que han participat en el fòrum posterior conduït per la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.
El segon llarg documental que es podrà veure al Rectorat dins de Som Cinema, serà demà, divendres, a les 11 h. El títol, ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, un film que mostra el dia a dia de les persones trans. A la sessió assistiran els seus directors, Toni Torbellino i Belén López, que també debatran amb el públic.
Com a activitat paral·lela, aquest dijous al matí, als Camps Elisis, l’alumnat d’Ilerna i del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral de l’Aula de Teatre han fet una pràctica de rodatge, on han reproduït una escena de la pel·lícula guanyadora de l’any passat, Mi vacío y yo.
Dijous a la tarda
La resta de projeccions de la jornada del dijous es realitzaran a Screen Box Lleida. A les 16 h, es podran veure els curts de ficció Wireless, Has estado hace tiempo, Sincopat, Hàbitat, Mussol i De Nit. Es comptarà amb la participació dels productors de Sincopat, Josep Diggler i Gràcia Ollé, i dels actors d’aquest curt, Núria Florensa i Edgar Moreno.
A les 18.30 h, es projectarà el llarg documental Toda una vida, de la realitzadora Marta Romero, centrat en una vivència familiar sobre l’Alzheimer, amb la presència d’aquesta directora. I al vespre, a les 20.30 h, es presentarà un dels cinc llargs de ficció de la secció oficial, Dos dies i l’eternitat, dirigit per Marc Esquirol, que assistirà a la sessió juntament amb un dels actors del film, Miki Lloret.
Sessions i convidats de divendres
La jornada de divendres començarà a les 10.30 h, a Ilerna, on es projectaran els curts que ha presentat l’alumnat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) de Lleida. Són: A través de mí, de Berta Saura; Caedes, de Mireia Garcia i Jesús P. Moreno; Caníbal, de J.P. Moreno, i Por naturaleza, de Xavier Sanfeliu.
A les 11 h, es podrà veure al Rectorat de la UdL el documental ¿Cómo te llamabas antes? Y otras preguntas estúpidas, amb la presència dels seus dos directors, Toni Torbellino i Belén López.
La resta de sessions tindran lloc als cinemes Screenbox. A les 12.30 h, es presentarà una producció catalano-italiana, I morti rimangono con la boca apperta/Els morts romanen amb la boca oberta, dirigida per Fabrizio Ferraro. Hi assistirà el seu productor Lluís Miñarro, qui el 2020 va ser Premi Nacional de Cultura i Premi Pepón Coromina atorgat per l’Acadèmia del Cinema Català.
A les 16 h, es farà una sessió de curts documentals: Cómo construir una casa, Les més grans, Dear Michael, Carmen: sin miedo a la libertad i Petit Sahara.
A les 21.30 h, es projectarà el llarg de ficció Teoria dels Cossos, l'òpera prima de Joan Ramon Armadàs que protagonitzen Miquel Sitjar, Ivana Miño i Mercè Rovira. Les dos actrius assistiran a la sessió juntament amb el director del film, una comèdia romàntica on dos joves es coneixen en un acte de l’Any Ferrater i, ràpidament, senten una atracció que va més enllà de la seva feina relacionada amb la literatura.
Fins diumenge, el Festival de l’Audiovisual Català projectarà a Lleida 47 treballs arribats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.
Som Cinema, produït per Suggeriments S.C.P., compta amb el suport de l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s'hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050, entitat que dota els 2.000 euros del premi al millor llargmetratge de ficció.