Lleida se suma a la Marató de Donants de Sang de Catalunya
Amb el lema “Som el que fem” la Marató de Donants de Sang de Catalunya tindrà lloc del 9 al 18 de gener
L’Hospital Arnau de Vilanova, principal punt de donació de sang a la ciutat
La façana de la Paeria s’il·luminarà de color vermell el proper 11 de gener per sumar-se a la crida ciutadana
Amb el lema “Som el que fem” la Marató de Donants de Sang de Catalunya tindrà lloc del 9 al 18 de gener
L’Hospital Arnau de Vilanova, principal punt de donació de sang a la ciutat
La façana de la Paeria s’il·luminarà de color vermell el proper 11 de gener per sumar-se a la crida ciutadana
Lleida se suma, un any més, a la Marató de Donants de Sang de Catalunya, impulsada pel Banc de Sang i Teixits (BST). L’efemèride, que es portarà a terme, a tota Catalunya del 9 al 18 de gener, té l’objectiu d’aconseguir ser l’edició amb més donacions de la història d’aquesta iniciativa i remuntar, d’aquesta manera, les donacions i les reserves de sang que s’han vist afectades per les Festes de Nadal.
Sota el lema “Som el que fem”, s’espera que al voltant de 10.000 persones vagin a donar sang als principals hospitals catalans i a les campanyes de donació de sang i plasma en 104 municipis d’arreu del territori. Més de la meitat d’aquestes campanyes són col·lectes especials que compten amb activitats organitzades amb la col·laboració d’entitats, associacions, institucions i ciutadania, que convertiran la diada de donació en una veritable festa major.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en connexió simultània amb els alcaldes de Barcelona, Girona i Tarragona, Jaume Collboni, Lluc Salellas i Rubén Viñuales, respectivament, ha fet una crida a les lleidatanes i als lleidatans perquè atenguin la petició del Banc de Sang i Teixits.
Larrosa ha recordat que “aplegar en un mateix moment i espai els quatre alcaldes de les capitals de província és un símbol de la importància que té aquesta iniciativa” i ha “animat la ciutadania a participar massivament a les donacions de sang, un gest altruista que dona vida”.
Per la seva banda, el regidor de Salut Pública de la Paeria, Jackson Quiñonez, ha agraït “tot l’esforç que farà possible arribar a les 1000 donacions diàries”.
El cap de centre del Banc de Sang i Teixits, Juan Manuel Sánchez, ha volgut visualitzar “que les donacions de sang són una necessitat contínua perquè la sang caduca en uns 5 dies”.
Finalment també ha intervingut la presidenta de l’Associació de Donants de Sang del Segrià, Teresa Mayoral, qui ha agraït l’esforç que realitzen els voluntaris de la demarcació perquè aquesta efemèride sigui possible i ha recordat la importància de fidelitzar els donants de sang.
Finalment, la jove donant Teresa Cabanillas ha explicat com ha estat l’experiència de donar per primera vegada i ha animat els joves del territorio a donar sang i donar vida. “És un gran aprenentatge personal i continuaré fent-ho durant molts anys”, ha conclòs Cabanillas.
La Marató d’enguany és una invitació directa a actuar i ens recorda que donar sang és un gest que ens defineix com a persones i ens acaba configurant com a col·lectiu i societat. La Marató recull l’esperit solidari atribuït tantes vegades a la nostra societat i, alhora, interpel·la els ciutadans a fer el pas necessari per a participar d’aquest compromís col·lectiu de salvar vides. Així ho recull el vídeo promocional.
L’Hospital Arnau de Vilanova serà el principal punt de donació de sang a Lleida. D’aquesta manera, totes aquelles persones que vulguin participar en aquesta iniciativa podran donar sang del 9 al 18 de gener en aquest centre sanitari. Els horaris seran de dilluns a divendres de 8.30 a 20 hores i dissabte de 10 a 14 hores. Tots els donants tindran el pàrquing gratuït i hi haurà diverses sorpreses durant la donació.
Cada donació de sang és un acte de vida: diem que “Som el que fem” perquè amb només 20 minuts del nostre temps, podem contribuir a salvar fins a tres vides i prendre partit per una generositat col·lectiva que segurament acabarà essent recíproca.
La crida a donar s’amplifica enguany amb la multitud d’edificis il·luminats de vermell arreu del territori, que més enllà de simbolitzar la donació de sang, són una invitació visual a sumar-se a aquest batec col·lectiu de donar i rebre vida. En aquest sentit, la façana de l’Ajuntament de Lleida s’il·luminarà de color vermell el proper 11 de gener.
Calen més de 240.000 donacions l’any
Aquest 2025 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. Enguany caldran més de 240.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients, una xifra que es manté estable els darrers anys.
Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.
De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.