Balàfia ja compta amb el seu vano de rutes saludables
Balàfia ja compta amb el seu vano de rutes saludables. La iniciativa, que ja s’ha desenvolupat a Centre Històric i la Mariola, fomenta l’activitat física i crea espais de trobada del veïnat. A Balàfia, a més, es recupera la memòria democràtica en clau de gènere. El ventall de les rutes proposades a Balàfia s’ha elaborat amb les entitats i veïnat que conformen el Grup Dinamitzador del Barri 05, i s’inclou dins la campanya “1000 ulls”.
Balàfia ja compta amb el seu ventall de rutes saludables. Les dues rutes que es proposen pretenen fomentar l’activitat física i crear espais de trobada del veïnat, uns objectius que es comparteixen amb les rutes saludables desenvolupades al Centre Històric i la Mariola, on les experiències han estat molt positives. En aquest cas, a més, es recupera la memòria democràtica en clau de gènere. “Rutes Saludables” és un projecte que posa a disposició de la ciutadania de Lleida nous escenaris saludables de passeig i gaudiment.
Les entitats i veïnat organitzats en el Grup Dinamitzador del Barri 05 han generat un espai participatiu a partir del qual es tiren endavant iniciatives comunitàries. Les dues rutes han estat elaborades per aquest grup dinamitzador. La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, ha valorat la implicació dels veïns i les entitats per fer un barri millor, amb accions que busquen el bé comú i que impliquen el conjunt de la comunitat. Valls ha destacat que el compromís del barri de Balàfia per visibilitzar dones referents, per reconèixer la seva trajectòria i per afavorir la igualtat d’oportunitats.
La identificació de rutes pel barri es treballa des de fa mesos. La feina d’alguns agents com el CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà, l’Associació Veïnal o l’Associació Dona Balàfia ha estat clau en la realització del projecte. També s’ha de valorar la implicació dels veïns i veïnes a títol individual i de la resta d’entitats del Grup Dinamitzador en aquesta i totes les altres iniciatives: Aspid, Associació Nostàlgia, Club d’Escacs Balàfia, Escola Minerva, Escola Popular de Balàfia, Esplai de Gent Gran Balàfia, Fundació Verge Blanca, INS Torre Vicens, Mijac Balàfia, SIS Gínjol, El Palet, CAP de Balàfia, Dona Balàfia, Associació Veïnal de Balàfia i AREMI.
Dues rutes saludables a Balàfia
A cada cara del ventall hi ha la senyalització de les dues rutes:
-Una ruta fomenta l'exercici físic. De gairebé 5 quilòmetres, fa un tomb pel barri i per espais idonis per passar-hi passejant o corrent. Passa pel Parc dels Jardins de les Magnòlies, on hi ha ubicades màquines d'exercici físic a l'aire lliure. La ruta posa de manifest la importància de la promoció d’hàbits saludables i de l'exercici físic a totes les etapes de la vida.
-La ruta "Balàfia amb nom de dona" és per les places, carrers i espais amb nom de dona del barri. A banda del foment de la vida activa i de la creació d'espais de trobada al barri, serveix per donar rellevància a un seguit de dones que donen nom al barri. Aquesta idea neix de la iniciativa de l’AV Balàfia i de l'Associació Dona Balàfia, que fa uns anys la desenvolupen.
Senyalització de les rutes i codi QR
A partir del ventall, les dues rutes se senyalitzaran, amb una fita a l’inici a la plaça de les Magnòlies de Balàfia, on hi haurà, com al vano, un codi QR que permet descarregar les rutes per Wikilock, així com accedir a informació del projecte “Dones que inspiren Balàfia” de l’INS Torre Vicens. Sobre aquest projecte, alumnat de l’INS Torre Vicens va fer un seguit de propostes de tecnologia i societat per presentar-los als mSchools Student Awards, uns premis de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Mobile World Congress. Els projectes tenen per objectiu la sensibilització en l'àmbit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de la tecnologia.
A cada espai de la ruta amb nom de dona i hi haurà un codi QR que dirigirà a la pàgina web de Participació amb la història de la dona que representa.
Campanya 1000 ulls
Els ventalls amb rutes saludables és una altra de les propostes que s’emmarquen en la campanya “1.000 ULLS contra les violències masclistes”, per promoure la sensibilització en perspectiva de gènere i la lluita contra les violències masclistes. La Campanya “1000 ulls” també s’inclou en el conjunt d’accions que s’estan duent a terme des de la Paeria Lleida dins el projecte “Pacte Local contra les violències masclistes al municipi de Lleida”, que ha rebut una subvenció del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.