Cantata a Lleida sobre les migracions i l’emergència habitacional amb el projecte “Desplaçades”
Cantata a Lleida sobre les migracions i l’emergència habitacional amb el projecte “Desplaçades”. La coral infantil Shalom és una de les nou entitats catalanes escollida per a estrenar la cantata, que tindrà lloc al cine Goya de Magraners demà a la tarda, en dues sessions.
Lleida acull aquest dissabte “Desplaçades”, la cantata infantil sobre migracions i emergència habitacional, que es podrà gaudir en dues sessions al Cine Goya de Magraners, a les 18.30 h i les 20 h. La Coral Shalom és una de les nou entitats d’arreu de Catalunya que ha estat escollida per a entrenar la cantata durant aquest curs i s’encarregarà de la seva representació a Lleida. Els beneficis de l’espectacle es destinaran a l’associació Lleida pels Refugiats, nascuda l’any 2016 i que treballa per la protecció dels drets humans i dels drets de les persones refugiades. L’àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida col·labora en el finançament de l’activitat.
El projecte “Desplaçades” ha estat creat i dissenyat per l’Associació IURTA i ofereix l’oportunitat de treballar el fet migratori amb infants de primària en diversos entorns educatius. Concretament, consta d’una cantata i un conte que expliquen una història de migracions infantils forçades, juntament amb propostes artístiques i didàctiques.
L’objectiu del projecte és sensibilitzar la població sobre el fet migratori i l’emergència habitacional amb infants utilitzant la música com a mitjà. La temàtica lliga els desplaçaments a diverses escales, connectant l’asil i l’acollida, les migracions internacionals i l’emergència habitacional. D’aquesta manera s’evidencien les connexions entre les experiències de mobilitat que, tot i mostrar-se diferents, tenen causes profundes compartides.
La cantata “Desplaçades” consta de nou cançons que tracten sobre la problemàtica dels desplaçaments forçats i l’emergència habitacional a partir de la història de les seves protagonistes. La Berta i l’Anna són dues nenes que per motius diferents s’han vist obligades a canviar de lloc de residència amb les seves famílies. A la primera part de l’espectacle, el grup de grans de la coral Shalom, que tenen entre 12 i 16 anys, oferirà un recull de cançons originàries de zones del món que han patit un conflicte durant la història recent. Contextualitzant les peces, faran un repàs de les regions on moltes persones han passat per un procés de migració forçada i emergència habitacional. A la segona part, el grup de mitjans de la coral, de 8 a 12 anys, estrenarà la cantata “Desplaçades”. Les cantaires han treballat per aconseguir submergir els infants de la ciutat en la història de la Berta i l’Anna. Amb músics i actrius en directe, volen fer de portaveus de la problemàtica i mirar d’entendre què es pot fer per ajudar.
Per què "Desplaçades"?
L’estiu del 2015, amb la guerra de Síria, els camps de refugiats a Europa van posar en primer pla la crisi migratòria. Segons UNICEF, més de 8 milions d’infants han patit un procés de migració o desplaçament intern. Des d’aleshores, aquestes dinàmiques no s’han aturat. Especialment el darrer any, pel conflicte a Ucraïna, molts infants i adolescents han hagut de deixar casa seva de manera forçada.
Per altra banda, s’han executat 200 desnonaments a la demarcació de Lleida l’any 2022. Els desnonaments també afecten les vides dels infants que els pateixen en primera persona. Cada cop viuen més infants i famílies afectades per aquests problemes. Per això, la Coral Shalom considera important fer un treball de conscienciació social i acompanyament en els entorns educatius a través de les històries i els testimonis.