El Parc de la Mitjana acull diverses Ecoactivitats sobre els ocells i l’espai natural
El cap de setmana passat es va fer una visita guiada al parc, el seguiment de caixes niu i l’anellament d’ocells. El dissabte que ve, dia 25, tindrà lloc un taller sobre el compost i varietats tradicionals per cultivar a l’hort.
El cap de setmana passat es va fer una visita guiada al parc, el seguiment de caixes niu i l’anellament d’ocells. El dissabte que ve, dia 25, tindrà lloc un taller sobre el compost i varietats tradicionals per cultivar a l’hort.
Les Ecoactiviats de 2023 segueixen apropant a la ciutadania els espais i temes mediambientals de Lleida. Aquest cap de setmana s’han dut a terme tres iniciatives: una ecodescoberta al Parc de la Mitjana, per veure la vida que amaga aquest indret també durant l’hivern; un nou anellament d’ocells i el seguiment de caixes de niu.
La visita guiada de diumenge, els participants han vist com, tot i el fred que fa encara, els animals que viuen a la Mitjana continuen actius. Així, durant el passeig i gràcies a les indicacions de la guia, han pogut trobar rastres de conills, picots, porc senglars, teixons i també han pogut observar al riu com els corbmarins, uns ocells que només podem trobar a l’hivern per les nostres contrades, pescaven i s’eixugaven al sol. Durant la caminada també s’ha vist com als àlbers i els xops, els arbres més abundants del Parc, ja es pot començar a observar els borrons unflats, que donaran pas a les flors durant els propers mesos així com els pit-rojos i les merles, que volen entre els arbres del bosc de ribera.
En paral·lel, durant la sessió d’anellament d’ocells els i les participants han pogut conèixer, de la mà d’un anellador expert, en què consisteix l’anellament científic i quina informació sobre les aus ens aporta aquest procés, a més de veure en directe alguns dels ocells que passen l’hivern a la Mitjana.
Pel que fa a l’activitat de seguiment de caixes de niu, que es va fer el dissabte, té l’objectiu de netejar i fer tasques manteniment de les caixes niu, aprenent curiositats sobre el cicle de vida dels ocells i afavorir la biodiversitat. Durant l’activitat, es van fer tasques en 13 caixes niu, totes ocupades amb rastres de nidificació del pardal, que genera un gran acúmul de branquetes seques, i la mallerenga, que fa uns nius concaus sovint entapissats de molsa que els fa ben tous. A més, se’n va retirar una Caixa deteriorada, per reparar-la.
El pròxim dissabte, 25 de febrer, està programat un taller per aprendre a utilitzar el compost i a cultivar varietats tradicionals als nostres horts.
El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat, així com amb les xarxes socials de Lleida en Verd. Aquest programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics. Abasta activitats de caire naturalista als espais naturals del municipi i d’altres per conèixer la biodiversitat urbana, per potenciar el compostatge i les varietats agrícoles tradicionals o per conscienciar sobre els hàbits de consum i producció de residus.
El programa Ecoactivitats 2023, que s’inclou en el projecte de Renaturalització de la ciutat, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.