La Fira de Sant Miquel clou una edició satisfactòria i encara el repte d’impulsar un nou model per al 2024
La 69a Fira de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 38a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) ha tancat portes amb un balanç positiu pel que fa a la satisfacció dels expositors participants, al públic assistent – 100.000 visitants- i amb el repte de redefinir el model de fira coincidint amb la seva 70a edició, l’any 2024.
La 69a Fira de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 38a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) ha tancat portes aquest vespre amb un balanç positiu pel que fa a la satisfacció dels expositors participants, al públic assistent – 100.000 visitants- i amb el repte de redefinir el model de fira coincidint amb la seva 70a edició, l’any 2024.
L’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que ens propers dies es reunirà el comitè organitzador de Fira per començar a treballar en el nou model fira. Larrosa ha posat en valor els recursos amb què compta la ciutat en forma de centres de recerca, una xarxa de petites i mitjanes empreses vinculades a l’agroalimentació molt important, així com grans empreses i la universitat com a motor per avançar plegats per ressituar la capitalitat de Lleida en aquest àmbit.
“Hem de ser capaços d’avançar, tots plegats, per veure com ressituem aquesta capitalitat que no és un tema només de ciutat i hem de capaços d’encarar el futur pensant en allò que ens demanarà la gent. La Fira ha anat bé però hem de mirar endavant i la 70a edició ha de ser una edició impulsada amb una nova forma d’entendre el coneixement d’intercanvi mercantil i d’informació i ens hem de posicionar al món. Això vol dir que hem de treballar i prendre decisions i així ho farem”, ha declarat l’alcalde.
Tall de veu alcalde Larrosa
En el discurs de cloenda de la Fira, l’alcalde Larrosa també ha posat en valor la tasca dels productors i productores de l’ Horta, protagonistes amb els seus productes de qualitat i de km 0 de l’estand de la Paeria d’ aquest any.
Per la seva banda, el Secretari d’Agricultura del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha destacat que cal posar en qüestió tot el sistema productiu, “revisar-lo, reflexionar i posar-lo al dia”, Mòdol ha dit que “no sabem si en el futur tindrem el que considerem drets adquirits com ara l’aigua, alhora que haurem de trobar noves maneres de conservar els aliments incorporant nova tecnologia, caldrà collir la fruita d’una manera diferent, i en aquest escenari de canvi han de confluir la contribució de totes les Institucions”. “Per a assolir tot això ens caldran tecnologies innovadores, i l’aparador ideal per presentar-les és la Fira de Sant Miquel, que ha d’exercir un lideratge clar en aquest àmbit”.
També han intervingut en la cloenda la vicepresidenta de la Diputació, Sandra Castro, qui ha ha destacat l’important paper de la Fira de Sant Miquel com a “punt de retrobament del sector primari” i el preident de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, qui ha posat en valor la bona resposta dels expositors malgrat l’actual conjuntura.
Lliurament de premis
En el decurs de la cerimònia s’han lliurat també el guardons als guanyadors de la 52a edició del Premi del Llibre Agrari i de la 8a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari, dotats respectivament amb 3.000 i 1.000 euros, respectivament, així com al guanyador de la 26a edició del Premi a la lnnovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Maquines Agrícoles i dels Equips de la lndústria Agroalimentària, dotat amb 1.000 euros. Tots aquests premis estan convocats en el marc de la Fira de Sant Miquel.
Cal recordar que Razones para ser omnívoro, escrit per Juan Pascual i publicat per l’editorial Servet, ha guanyat la 52a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Frutos secos en la Península Ibérica: presente y futuro, escrit pels autors I. Batlle, M. Rovira, N. Aletà, X. Miarnau, J. Abel, M. Guàrdia, L. Lipan, F. Pérez de los Cobos, V. Casadó i A. Romero i publicat a la revista Fruticultura, ha estat el treball guanyador de la 8a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. El Jurat ha fet també sengles mencions especials al llibre Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès, amb text i fotografies de Maria Rosa Ferré i publicat per Edicions i propostes Culturals Andana, i a l’article Aplicación de la secuenciación masiva en la epidemiología de la tuberculosis animal, de Bernat Pérez de Val, Carles Riera i Albert Sanz, publicat a la revista Albéitar.
Quant al Premi a la iInnovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Maquines Agrícoles i dels Equips de la lndústria Agroalimentària, el guanyador ha estat el molí mòbil presentat per l’empresa Quods Developments. El segon premi ha estat per a una abonadora per a conreus llenyosos presentada per Maquinaria Agrícola Segués, mentre que el tercer premi ha recaigut en una maquina automàtica dissenyada per a la producció de bio-etanol presentada pel Centre Biotecnológik RCTA.
La biotecnologia i les problemàtiques derivades de la sequera han esta els dos dels eixos bàsics de la 69a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 38a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), salons que han tingut lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre al recinte de Fira de Lleida. La manifestació firal ha registrat la presència de 288 expositors directes procedents de l’Estat espanyol, França, Itàlia i EE.UU., una superfície de 50.000 m2 i un programa d’activitats paral·leles que ha inclòs una cinquantena de jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l’àmbit de l’agricultura de precisió i reunions professionals, entre altres.