Commemoració de l’Any Vallverdú el mateix dia que l’escriptor fa 100 anys
L’Alcalde Larrosa present a l’acte institucional, al Palau de la Generalitat, qualifica la jornada com a "dia extraordinari"
Josep Vallverdú, Lleida, 9 de juliol de 1923, és un dels escriptors vius més llegits
L’Alcalde Larrosa present a l’acte institucional, al Palau de la Generalitat, qualifica la jornada com a "dia extraordinari"
Josep Vallverdú, Lleida, 9 de juliol de 1923, és un dels escriptors vius més llegits
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la Regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha assistit a l’acte institucional i central de l’Any Vallverdú, que coincideix amb el dia del centenari de l’escriptor. Una celebració que s’ha realitzat a l’auditori del Palau de la Generalitat, a Barcelona, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i que l’alcalde de Lleida ha definit com “un dia extraordinari per la dimensió de Vallverdú i el seu vincle amb Lleida”:
Josep Vallverdú, fill predilecte de la ciutat de Lleida, ha participat activament en aquest acte institucional de reconeixement, en que també ha rebut la medalla Centenària de la Generalitat de Catalunya.
Precisament, el passat mes de febrer, la ciutat de Lleida, ciutat natal de l’autor i de la qual n’és fill predilecte, va ser la seu de l’acte institucional que donava el tret de sortida a l’Any Josep Vallverdú, aquest 2023. Una celebració que s’ha emmarcat en la celebració del centenari de l’autor i que va traçant un calendari d’actes arreu de tota Catalunya per a conèixer i reconèixer l’obra i la figura de Vallverdú, que es manté, als seus cent anys, plenament actiu.
Un dels actes representatius de l’Any Vallverdú ha estat l’exposició itinerant ‘Geografies Josep Vallverdú’, amb inici també a Lleida, i que fins l’11 de setembre es pot visitar al Palau Robert, a Barcelona. La mostra, comissariada per la lleidatana Carme Vidal Huguet, presenta tota la producció bibliogràfica de Vallverdú. Aquest fons, amb cadascuna de les primeres edicions i traduccions de les obres de l’escriptor, és el que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida: la literatura infantil i juvenil, les traduccions, els llibres personals (memòries, dietaris i articles), el teatre i la poesia.
Està produïda per la Diputació de Lleida a través l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del Fons Vallverdú, i la Biblioteca Pública de Lleida, i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Lleida.
Josep Vallverdú (Lleida, 9 de juliol de 1923)
La seva obra arrenca amb la narrativa juvenil, a partir dels primers anys seixanta, perquè intenta recuperar, des de l’escola, la pedagogia de crear lectors en llengua catalana. Amb dos Premis Folch i Torres, un dels quals per a ‘Rovelló’, amb més de 28 edicions en català i traduccions a l’eusquera, al francès, a l’italià, al rus i al castellà, i un Premi Joaquim Ruyra per ‘Trampa sota les aigües’, esdevé un dels escriptors vius més llegits.
És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Creu de Sant Jordi, candidat al Premi H. C. Andersen, finalista del Premi Josep Pla i Medalla d’Or i Dr. Honoris Causa per la Universitat de Lleida, ciutat on el Premi d’Assaig duu el seu nom, i Medalla d’Or del Govern de la Generalitat.
Filòleg de formació, llicenciat en Filologia Clàssica, ha traduït també una setantena de llibres, bàsicament de l’anglès, i molts per a “La cua de palla”. De Vallverdú, es pot llegir en català, entre altres, Chesterton, Jack London, Elliot, Oscar Wilde, Stevenson, Steinbeck, Dashiel Hammett, London, Poe o Luther King.