Més de 250 activitats a la Festa Major de Lleida 2023
Compte enrere per a la Festa Major de Lleida 2023. Del 9 al 14 de maig més de 250 activitats ompliran la ciutat amb propostes per a tothom, espectacles familiars, concerts i cultura popular.
Compte enrere per a la Festa Major de Lleida 2023. Del 9 al 14 de maig més de 250 activitats ompliran la ciutat amb propostes per a tothom, espectacles familiars, concerts i cultura popular. Aquest dijous l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor, ha presentat la programació.
“La ciutat estarà immersa en un esclat de joia que convida la ciutadania a il·lusionar-se i a sorprendre’s amb tot allò que ofereixen les festes i retornar a records de la infantesa”, ha destacat Pueyo.
Com és habitual, els espais a l’aire lliure segueixen prenent el protagonisme, actuant com a epicentres dels espectacles els Camps Elisis i la plaça Sant Joan, principalment.
“La Festa Major també constitueix un motor econòmic i emocional per a la ciutadania i per als seus diversos sectors d’activitat”, ha posat de relleu el paer en cap.
Amb una programació que proporcionarà una oportunitat al talent emergent i al talent de Lleida —pel qual s’aposta fermament—, sobretot en l’àmbit musical i en el de les arts escèniques, serà també una Festa Major que no oblida la cultura popular i també en serà protagonista.
El cartell de l’edició d’enguany ha estat dissenyat per l’artista Matías Tolsà i vol ser un homenatge i una crida a l'infant que tothom porta a dins
La Festa Major de Lleida ens retorna a records de la nostra infantesa. I és això precisament el que reflecteix el cartell de l’edició d’enguany. Dissenyat per Matías Tolsà, vol ser un homenatge a la mirada de l'infant i, alhora, una crida a l'infant que vam ser i que totes i tots portem a dins.
El cartell representa a dos infants com a protagonistes, que veiem d'esquenes en un pla contrapicat angular. No veiem per tant la cara d'aquests nens, peroò deduïm com contemplen fascinats tots els elements que els envolten i que conformen la festa major de Lleida: diables, castellers, firetes, concerts, gegants,... Els colors blau i taronja evoquen una nit clara de revetlla, de llum, foc i festa.
La cultura popular torna a ser un eix fonamental de la festa i s’incorpora la novetat del Seguici del Marraco
“La cultura popular i tradicional tornarà a ser un eix fonamental de la festa”, ha explicat Amor. Es consolida el Pregó de Sant Anastasi el dia 10 amb Seguici del Pregó, que l’any passat incorporà la figura de les trompetes, l’Àliga i el Ball de Valencians així com la recuperació del Toc del Pregó, recollit en la partitura “La Crida” de Luis Carreras, un foxtrot que l’autor dedicà a l’Ajuntament i que en el seu inici, reprodueix la música del Toc del Pregó (“tradicional toque de trompetas”).
D’altra banda, enguany s’incorpora, dissabte 13 de maig, el Seguici del Marraco, que sorgeix com a proposta del grup de treball del Seguici, i que vol generar un espai de participació per als més petits, en una cercavila i passada de lluïment en què participaran colles de la ciutat i també un convidat de fora, en aquest cas, el Ball de Gitanes de Reus. En acabar el seguici es podrà donar el xumet al Marraco i rebre la certificació del lliurament amb el seu diploma corresponent.
El Pregó oficial a càrrec de Gerard Encuentra, entrenador de l’ICG Força Lleida, obrirà les celebracions. Cantades d’havaneres, ballades de sardanes, l’actuació de les Cases Regionals, amb la participació de “A Real Banda de Gaitas de Deputación”, trobades geganteres, Diada Castellera, Castell de Focs, el Correfoc i el Festival Floklòric, entre altres, completen la programació de cultura tradicional i popular durant els dies de la Festa Major.
Suu, Rayden, Buhos o 31 FAM, algunes de les principals propostes musicals
Amor ha explicat que “les revetlles musicals dins de la Festa Major de Lleida també són dels actes més multitudinaris. Uns concerts que tornaran a tenir els Camps Elisis com l’escenari central de la festa”, amb un disseny espectacular de l’artista lleidatà Joan Pena per poder viure l’experiència audiovisual dels concerts al màxim.
Artistes i grups reconeguts com Suu, Rayden, Buhos, Roba Estesa, 31 FAM, entre altres, juntament amb talent local pujaran a l’escenari Festes Lleida dels Camps Elisis.
Susana Ventura, coneguda artísticament amb el monònim de Suu, és una cantautora catalana que es va popularitzar en un primer moment a la xarxa social Instagram amb cançons com "Lligar no és lo teu". Amb 18 anys, l'any 2018 va llançar l'àlbum Natural, i va rebre el premi Enderrock a millor artista revelació. El gener de 2020 va treure Ventura, el seu segon àlbum. L'abril de 2022 va publicar el seu tercer disc "Karaoke" tot fent una referència notable a l'estil musical dels anys 80 i 90.
Buhos és un grup de rock festiu, amb influències del reggae i l'ska i en constant evolució musical. “Mil batalles”, “Volcans” o “La nit està que crema”, són alguns de les cançons més conegudes del grup de Calafell, fundat l’any 2005
31 FAM, un grup català de trap, reggaeton, dancehall i R&B, format per sis integrants i que està actuant als principals festivals de Catalunya i Rayden (el seu nom real és David Martínez Álvarez) que va aconseguir la seva fama gràcies a un concurs de rap el 2006, del qual es va alçar amb el títol mundial i que, posteriorment, va participar en el Benidorm Fest 2022. Recentment ha anunciat la seva retirada de la música per la qual cosa serà una gran oportunitat poder gaudir del seu concert a Lleida.
Incorporació de pictogrames al programa
La programació de la Festa Major de Lleida es pot consultar aquí
Com a novetat, enguany s’incorporen pictogrames per facilitar la identificació d’aquelles activitats amb singularitats respecte el volum, l’aglomeració, l’ús de pirotècnia, etc.
També es podrà trobar informació sobre les activitats amb interpretació en llengua de signes o bé espais habilitats per a persones amb mobilitat reduïda.