Constituïts els jurats de la 15a edició del Festival Som Cinema
Els jurats de llargmetratges i curts de ficció i de documentals i el de Som Secundària estan formats per directors, actors, especialistes i docents.
L’Organització de la 15 edició de Som Cinema (Festival de l’Audiovisual Català) ja ha constituït els Jurats d’enguany. Formen el Jurat de les seccions oficials de llargmetratges i curts de ficció la directora i guionista d'origen veneçolà Melissa Estaba, el director i guionista xilè Alfonso Gazitúa i el crític cinematogràfic i guionista català José A. Pérez Guevara, mentre que el Jurat de les seccions oficials de llargs i curts documentals està format per la periodista i docent lleidatana Mònica Visier, el periodista i professor d’Imatge i So lleidatà Albert Perera i l’especialista en Comunicació Digital lleidatà Joan Teixidó. Finalment, el Jurat de la secció Som Secundària, comptarà amb l’actriu lleidatana Aida Flix, el dramaturg escènic català especialitzat en tecnologia digital aplicada en escena Àngel Nicolàs i la cineasta originària de la Seu d'Urgell Laura Castelo.
Som Cinema, festival de referència dedicat en exclusiva a les produccions cinematogràfiques d’àmbit català, tindrà lloc enguany del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida.
Ela membres del Jurat de llargmetratges i curts de ficció
Melissa Estaba, graduada com a tècnica de Realització d'Audiovisuals i espectacles, ha realitzat 6 curtmetratges a través del projecte personal Banavisual Art, en els quals s’ha centrat-se en temàtiques socials com ara la diversitat sexual o el racisme. Actualment treballa en el seu primer guió de llargmetratge, Bravo Sanmartín, així com en una versió en curt titulada No me queda más, projectes seleccionats per als laboratoris de creació Acció Viver i Acció Curts de Dones Visuals.
Alfonso Gazitúa va estudiar Comunicació Audiovisual a l'Instituto Profesional Arcos de Santiago de Xile. Ha escrit i dirigit llargmetratges de ficció i no ficció i ha guanyat premis a diversos festivals internacionals. La seva òpera prima, El rey de San Gregorio, va guanyar el Festival de Cinema de Milà del 2007, mentre que el segon llarg de ficció, La mujer de la esclavina (2015), va obtenir diversos Work in Progress (WIP), com Guadalajara, Viña del Mar i Sanfic 11. El 2010 va fer el documental Lejos de Haití, centrat en la realitat d'haitians residents a Xile. Com a docent té més de 17 anys d'experiència a les escoles de cinema de Santiago i Viña del Mar, Xile.
José A. Pérez Guevara va estudiar Guió Cinematogràfic a l'Escola de Cinema Quinze d'Octubre. Ha ampliat la seva formació amb seminaris, cursos sobre Cinema i de Crítica Cinematogràfica. També he escrit diversos guions per a curtmetratges, presentats a diversos festivals, i llargmetratges de diversos gèneres. Des del 2013 escriu i fa entrevistes a la web 242peliculasdespues.com, de la qual és fundador, gestor i administrador.
Membres del Jurat de curtmetratges i llargmetratges documentals
Mònica Visier és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Lleida. Després de treballar nou anys com a ENG als informatius de Lleida Televisió, va decidir canviar la seva orientació professional del periodisme i la comunicació cap a la docència. Des del 2014 treballa com a professora de cicles formatius de la família d’Imatge i So a l’Institut Caparrella de Lleida, especialitzada en enregistrament i edició de vídeo.
Albert Perera és Llicenciat en Comunicació Audiovisual. Des del món de la ràdio local va passar al Grup Segre, on es va fer càrrec dels informatius i continguts de Ràdio Ponent, així com d’un espai musical especialitzat a Segre Ràdio. Va fer tasques tècniques i d'edició de so a Ua1 Ràdio. Ha col·laborat en publicacions musicals especialitzades i actualment és un dels responsables de continguts de la versió estatal de la revista Metal Hammer. És professor al Centre Integral de Formació Professional Ilerna a Lleida en el seu departament d'Imatge i So.
Joan Teixidó és llicenciat en Comunicació i especialitzat en Comunicació Digital (UVIC). La seva trajectòria està vinculada al Grup Segre de Lleida, primer en l'apartat audiovisual (Lleida TV) i actualment com a gestor de l'ecosistema digital de Segre. També és professor associat a la Universitat de Lleida, en els graus de Disseny Digital i Noves Tecnologies de l'Escola Politècnica Superior i de Comunicació i Periodisme Audiovisual de la Facultat de Lletres. Va dirigir el portal lleida.com durant cinc anys, i va crear una de les primeres empreses de màrqueting digital de les terres de Ponent.
Membres del Jurat del concurs de curtmetratges som secundària
Aida Flix va començar a treballar en el món del teatre als 17 anys amb la companyia Xip Xap, alhora que feia estudis d'interpretació. Va debutar al cinema amb Mil cretins, dirigida per Ventura Pons, i a la televisió en el paper de Matilde Navalón a Amar en tiempos revueltos. Després de participar en diverses sèries i pel·lícules a Espanya, el seu personatge d'Amalia a El secreto de Puente Viejo li va obrir les portes del mercat italià, on ha fet diverses sèries i pel·lícules. També participa en el documental El sostre groc, d'Isabel Coixet, com a denunciant del cas Aula de Teatre de Lleida.
Àngel Nicolàs, graduat en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l'Institut del Teatre de Barcelona i la RESAD de Madrid, aplicada en escena, és el fundador de la companyia Falç Teatre i del col·lectiu Tim Waters. Les seves principals feines han estat com a adaptador i traductor de textos dramàtics alemanys, entre els quals Viatge d'hivern o Germània Mort a Berlín, i com a dramaturg escènic i instal·latiu, a Més enllà de Tolosa (2022) o a la instal·lació Una gota d'aigua (2024), respectivament. Actualment treballa en la creació de la sèrie Plou i fa sol (premi ECAM Fòrum 2023).
Laura Castelo va estudiar la carrera de Directora de Cinema, entrant de ple en el món audiovisual. Per perfeccionar les seves habilitats i coneixements cinematogràfics, va obtenir una Diplomatura Cinematogràfica a ECCIT (Escola Catalana de Cinema i Televisió). Ha realitzat 3 curtmetratges que han tingut un recorregut notable en diversos festivals nacionals i internacionals. Un d'ells, Un pessic de mel, ha estat especialment exitós i ha rebut un gran reconeixement dins del circuit de festivals. També ha realitzat videoclips, mostrant la seva capacitat per treballar en diferents formats audiovisuals.
Cal recordar que Som Cinema implementa enguany dues categories noves dins de l’apartat de Som Secundària, secció de la mostra es dedica als creadors joves de Lleida que enguany assoleix la 6a edició. Es tracta de les seccions de Curtmetratges realitzats per alumnes d’ESO i la de Curtmetratges realitzats per alumnes de Batxillerat i cicles formatius.
Aquesta edició de Som Cinema ha rebut 332 treballs procedents de Catalunya, el País Valencià i Balears. Del total de creacions, 19 són llargmetratges de ficció, 87 documentals i 226 curtmetratges. El festival està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l’Institut Català d'Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC), la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.