Debat de Memòria sobre la connexió entre l’Espanya franquista i l’Alemanya nazi, demà dijous, a la sala Jaume Magre..

Debat de Memòria sobre la connexió entre l’Espanya franquista i l’Alemanya nazi

El Departament de Drets Civils ha organitzat una nova edició dels debats per demà dijous, 22 de juny

El Departament de Drets Civils ha organitzat una nova edició dels debats per demà dijous, 22 de juny

L’Ajuntament de Lleida ha preparat un nou Debat de Memòria per demà dijous, dia 22, que té com a títol “La connexió entre l’Espanya franquista i l’Alemanya nazi, 1936-1945”. S’ha fet coincidir amb aquesta data donat que el 22 de juny es commemora l’aniversari de l’inici de la invasió alemanya de l’URSS en l’anomenada “Operació Barbarroja”. Aquest 2023 és el 82è aniversari. Al cap de poques setmanes, s’hi afegiren milers de voluntaris espanyols integrats en “la División Azul”. Era un pas més en les estretes relacions entre ambdós règims dictatorials.

El professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), David Alegre, qui impartirà la conferència, analitzarà les connexions personals, institucionals i polítiques entre Espanya i Alemanya. Sense aquestes connexions resulta incomprensible la manera en què es va donar la construcció del règim franquista entre el període 1936 i 1945, centrant-se sobretot en els anys de la Segona Guerra Mundial i qüestionant la idea mateixa de la neutralitat espanyola al conflicte. Es tancarà el debat amb algunes reflexions sobre el llegat de l'Alemanya nazi a la història de l'Espanya contemporània i el no reconeixement per part de l'estat alemany de les seves responsabilitats en la destrucció de la democràcia espanyola dels anys 30.

L’acte començarà a les 19 h, a la Sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2), i s’emmarca en el programa d’activitats de Memòria Democràtica de la Paeria organitzades per aquest semestre.

La conferència serà a càrrec de David Alegre Lorenz (Teruel, 1988), investigador Juan de la Cierva-Incorporación en el Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, després d'haver sigut professor i investigador a la Universitat de Girona els quatre últims anys. Des de l'any 2015 és coeditor de la Revista Universitaria de Historia Militar, la publicació més important del món hispanoparlant pel que fa als estudis socials i culturals de la guerra. Ha fet estades de recerca a l'estranger, ha pres part en projectes de la Comissió Europea de Recerca i participa habitualment en trobades d'àmbit estatal i internacional, a més de publicar en algunes de les millors revistes espanyoles i mundials del seu àmbit. Va obtenir el seu títol de Doctor en Història Comparada, Política i Social per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2017 amb una tesi que va guanyar l’accèssit del X Premio Miguel Artola a la millor tesi doctoral en història contemporània dins l'estat espanyol, atorgat per l'Asociación de Historia Contemporánea. Aquesta investigació ha estat publicada en forma de llibre amb el títol “Colaboracionistas: Europa Occidental y el Nuevo Orden nazi” (Galaxia Gutenberg, 2022). Entre les seves publicacions més recents i conegudes, cal destacar llibres com “Comunidades rotas: Una historia global de las guerras civiles, 1917-2017” (Galaxia Gutenberg, 2019), en coautoria amb el Javier Rodrigo i “La batalla de Teruel: guerra total en España” (La Esfera de los Libros, 2018).

Per a més informació: Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida, al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.