Descoberta de la placa que dona nom a la Plaça del Clot de les Granotes
S’ha canviat la denominació d’aquest espai emblemàtic del barri per respecte i commemoració a les reivindicacions i lluites veïnals que van tenir lloc a finals dels anys setanta i que van culminar amb la construcció de la plaça i la zona verda que avui poden gaudir els veïns del Clot
S’ha canviat la denominació d’aquest espai emblemàtic del barri per respecte i commemoració a les reivindicacions i lluites veïnals que van tenir lloc a finals dels anys setanta i que van culminar amb la construcció de la plaça i la zona verda que avui poden gaudir els veïns del Clot
Des de l'11 de febrer, la fins ara coneguda com a Plaça de la Constitució s’anomena Plaça del Clot de les Granotes. Aquest canvi de denominació ha estat una demanda dels veïns del barri per commemorar uns fets històrics de lluita ciutadana que van tenir lloc a finals de la dècada dels anys setanta.
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del primer tinent d’alcalde, Toni Postius, han descobert la placa que atorga aquest nou nom a l’espai què és el centre neuràlgic i social del barri del Clot. Per a aquest acte tan senzill com significatiu, han comptat amb la presència inestimable de la presidenta de l’Associació de Veïns del Clot de les Granotes i confluències, Montse Salvatella, qui ha volgut fer extensiva la participació a la Lidia Ruiz, veïna del barri en representació a tots aquells que van lluitar perquè l’espai es mantingués com una plaça per al veïnat i, amb Manel Rodríguez, qui va endegar la recollida de signatures per tramitar i sol·licitar el canvi de nom que avui s’ha fet efectiu.
A aquest esdeveniment també han assistit les tinents d’alcalde Jordina Freixanet, Sandra Castro i Montse Pifarré, així com la regidora del barri del Clot, Marta Gispert i el portaveu del grup municipal del Comú de Lleida, Sergi Talamonte.
L’alcalde ha felicitat i agraït als veïns la seva persistència i la seva il·lusió a l’hora de crear i mantenir moviments socials al barri a través de les seves iniciatives i entitats. Pueyo, també ha volgut fer retrospectiva a aquells anys setanta per “recuperar i reivindicar la memòria del barri amb l’ADN de les persones que el setembre de 1977 es van organitzar per evitar que en aquesta plaça on hi havia l’antiga fàbrica Ticó s’hi construïssin 200 pisos”. Amb aquestes paraules acompanyades d’una fotografia històrica emplaçada a sota de la nova placa amb el nom de la plaça del Clot de les Granotes, els assistents a l’acte ha recordat com es van fer torns durant la nit i el dia per evitar que les màquines de la construcció accedissin a la zona per fer-hi les obres, en “una lluita sense xarxes socials, però amb llençols als balcons i octavetes” com ha apuntat l’alcalde sobre aquesta protesta del barri que va durar cinc mesos fins que va caducar la llicència de la constructora sobre el terreny que ocupa avui dia la plaça.
Després de la descoberta de la placa, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha explicat els projectes que s’hi realitzaran en aquest espai: el canvi i reposició del material a la zona de jocs infantils, l’arranjament de les fuites d’aigua de l’aparcament soterrat i una proposta d’un mural urbà al terra de la plaça a càrrec de dos artistes gràfics lleidatans de la cooperativa TransformaREM.
Finalment, s’ha convidat a un berenar de coca i xocolata als assistents. El paer en cap també va convidar a compartir amb l’arxiu municipal fotografies dels anys en els quals es van produir els fets històrics que avui s’han recordat per mantenir viva la memòria de la lluita i la reivindicació del barri.