La Paeria està fent treballs a l’antiga escola Cervantes per adequar-la com a Equipament d’Emergències Climàtiques i que l’espai pugui atendre i acollir les persones sense llar durant els mesos de fred aquest hivern.

Divendres comença el dispositiu d’atenció hivernal d’urgència

Divendres comença el dispositiu d’atenció hivernal d’urgència. La Paeria està fent treballs a l’antiga escola Cervantes per adequar-la com a Equipament d’Emergències Climàtiques i que l’espai pugui atendre i acollir les persones sense llar durant els mesos de fred aquest hivern.

El dispositiu d’atenció hivernal d’urgència atendrà a partir d’aquest divendres les persones sense llar a l’Equipament d’Emergències Climàtiques, a l’antiga escola Cervantes. L’objectiu del dispositiu és prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en les persones que es troben en situació de sensellarisme i acompanyar-les, a través de l’equip d’inclusió de la Paeria, amb plans de treball socioeducatius que permetin millorar la seva situació.

L’Ajuntament de Lleida està finalitzant les adequacions necessàries a l’edifici per a l’ús d’aquest dispositiu, que oferirà el servei aquest hivern de manera transitòria. Els treballs s’han centrat en la 3a planta i, a continuació, es condicionarà la 2a. La protecció d’incendis de l’edifici, l’accessibilitat i les mesures de seguretat han estat les prioritats. L’edifici disposarà de dormitoris compartits i altres serveis, com espai de consigna, menjador/saleta i espais per a professionals tècnics. L'accés es realitzarà pel carrer de la Companyia situat al nivell superior.

Amb l’actuació que s’hi està fent, el dispositiu, que fins ara s’instal·lava al Pavelló 3 de Fira de Lleida, s’ajustarà per donar cabuda a 70 persones sense llar o en infrahabitatge. El canvi d’ubicació possibilitarà la separació de sexes i per franges d’edat, a més que permetrà habilitar espais relacionals. La distribució afavoreix una major privadesa i una millora en l’atenció i el tracte personal.

El tinent d’alcalde i regidor d’Acció i Innovació Social, Carlos Enjuanes, ha explicat que per tenir el dispositiu a punt, fa setmanes que es mantenen reunions periòdiques amb membres de l’àrea d’Inclusió, de la Guàrdia Urbana, de Protecció Civil i de Sant Joan de Déu, que és l’entitat adjudicatària del contracte. Aquestes reunions es continuaran fent setmanalment, per analitzar l’evolució del dispositiu.

Dispositiu d’atenció hivernal d’urgència / dispositiu d’emergències climàtiques

El dispositiu comença aquest divendres i es preveu que estigui operatiu fins al 31 de març. Amb capacitat de pernoctació per a 70 persones, tindrà l’horari d’obertura de 18 h a les 09 de l’endemà. S’ofereix pernoctació, àpats d’esmorzar i sopar, dutxes i consigna. A més, es fa atenció socioeducativa al carrer, amb educadors/es que fan seguiment i intervenció amb aquestes persones, i amb la xarxa de salut en general per donar cobertura a les necessitats d'aquest àmbit.

La Regidoria d’Acció i Innovació Social prepara aquest dispositiu amb tres objectius principals: prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en persones en situació de sense llar, oferir els recursos necessaris per a cada situació de necessitat que es plantegi a conseqüència del fred, de manera que aquesta població no pateixi les seves conseqüències i rebi l’atenció adient, i generar mecanismes d’adhesió a plans de treball socioeducatius que permetin la sortida de la situació de sensellarisme.

Situacions 1 i 2 del dispositiu:

Situació 1: S’activa quan la previsió meteorològica preveu temperatures nocturnes inferiors a 2ºC. En aquest moment, a l’allotjament s’acullen persones que pernocten al carrer per prevenir els riscos i els efectes adversos que pot tenir la baixa temperatura.

Els cossos de seguretat i l’equip d’educadors de carrer fan recerca activa de persones que pernocten al carrer i les informen de la possibilitat d’allotjar-se a l’equipament destinat a l’acollida nocturna d’urgència. Si és necessari, les acompanyen a l’allotjament. Si no volen anar-hi, s'ha de respectar la seva decisió i s’ofereixen mesures d’autoprotecció (mantes, sacs de dormir, etc.).

Situació 2: Independentment de la temperatura, durant els mesos de fred, les persones en situació de sense llar poden accedir a l’allotjament hivernal, prèvia valoració social amb les professionals de l’Àrea d’Inclusió que valoraran cada cas i pactaran amb l’usuari/ària les condicions de l’estada.

Funcionament i recursos humans

En tots els casos es fan entrevistes personals. La valoració social atén uns criteris que tenen a veure amb la situació econòmica, la situació de vulnerabilitat, el temps que la persona porta a la ciutat, etc. L’Ajuntament de Lleida es responsabilitza de la direcció, la coordinació, l’organització i el funcionament del dispositiu. La Regidoria d’Acció i Innovació Social dirigeix l’atenció i l’acolliment, que es gestionen per mitjà d’un contracte amb la Fundació Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

El dispositiu d’acollida hivernal d’urgència es va aplicar per primer cop a la ciutat de Lleida l’hivern del 1990-1991 per atendre les persones sense sostre. El Departament de Protecció Civil de la Regidoria de Seguretat, Mobilitat i Civisme coordina la Guàrdia Urbana de Lleida i el Cos dels Mossos d'Esquadra de la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Lleida.