Fotografia d'unes trementinaires, protagonistes del projecte Roseta, guanyador d'una beca Art i Natura.

Dos projectes arrelats al Pirineu, guanyadors de les Beques Art i Natura 2023

“Roseta”, de Neus Solà i Marta Garcia Cardellach, recollirà la memòria de les trementinaires, i “Porfídia i arreglos”, d’Elsa Casanova, analitzarà la complexitat de la caça a l’Alt Pallars

“Roseta”, de Neus Solà i Marta Garcia Cardellach, recollirà la memòria de les trementinaires, i “Porfídia i arreglos”, d’Elsa Casanova, analitzarà la complexitat de la caça a l’Alt Pallars

Els projectes «Roseta», de Neus Solà i Marta Garcia Cardellach, i «Porfídia i arreglos», d’Elsa Casanova han estat les guanyadores de les dues Beques Art i Natura a la Creació que impulsa el Centre d’Art la Panera, en col·laboració amb el Centre d'Art i Natura de Farrera per tal de promoure la investigació i la creació en el camp de les arts visuals.

La Junta de Govern Local de la Paeria ha aprovat avui la proposta de la comissió de selecció de les beques, que va triar de forma unànime aquestes dues propostes després de valorar els 51 projectes presentats a la convocatòria.

«Roseta», de Neus Solà i Marta Garcia Cardellach, és un projecte que aprofundeix en el valor socio-natural de les trementinaires al territori del Pirineu i Prepirineu català. Les trementinaires van esdevenir model d’apoderament i transgressió de les construccions de gènere dins la societat de finals del segle XIX. Rastrejant els itineraris que aquestes dones traçaven per vendre les herbes medicinals, les autores proposen recollir i reinterpretar les empremtes de la memòria (testimonis, objectes, llegendes) que conformen l'univers trementinaire, omplint els buits que deixa la història a través de la fotografia i del caminar. 

«Porfídia i arreglos», d’Elsa Casanova, és un projecte que analitza i subverteix els imaginaris etico-polítics de la pràctica de la caça, situat a l’Alt Pallars, on hi ha la reserva nacional de caça més gran de Catalunya i una de les més extenses d’Espanya. El projecte es proposa analitzar la complexitat de la pràctica de la caça, examinar les estratègies d’auto–representació dels caçadors a l'espai natural i a l'espai domèstic, deconstruir la seva estètica i la seva gestualitat, i posar de manifest les tensions que genera aquesta pràctica. 

L’ajuda compta amb una dotació total de vuit mil euros, repartida en dues beques de 4.000 euros, impostos inclosos, per als dos projectes seleccionats. La meitat dels diners són en concepte de producció de l’obra i l’altra meitat, com a honoraris.

El comitè ha valorat el grau d’innovació i qualitat dels projectes, la seva solidesa pel que fa al marc teòric i la metodologia, la importància que li atorguen a la investigació en el territori, i la previsió de treball amb les comunitats locals. Tots dos projectes aborden, des de la pràctica artística contemporània, temàtiques que permeten analitzar i reinterpretar dinàmiques complexes de relació entre els humans i l’entorn.

L’objectiu de la convocatòria és, en primer lloc, la promoció dels artistes visuals de qualsevol nacionalitat amb projectes en curs o inèdits vinculats a la natura i la cultura. I, en segon lloc, articular i vertebrar el territori de les comarques de Lleida. El comitè de selecció de les beques està format per Christian Alonso (Director del Centre d'Art la Panera), Aida Boix (Directora del Centre d'Art Terres de l'Ebre - Lo Pati),  Carles Àngel Saurí (Director del Centre d’Art Contemporani de Castelló) i Pere Báscones (President de l’Associació d’Amics del Centre d’Art i Natura de Farrera).

Virginia López i Isabel Rocamora van ser les guanyadores de les Beques Art i Natura a la Creació 2022.